Een webinar via Microsoft Teams organiseren

Heb jij al een webinar georganiseerd in Microsoft Teams? Als mensen dit aan ons vragen dan komen er meteen een aantal vervolg vragen. Op moment van het schrijven van dit blog zijn er 2 manieren om een webinar te doen in Microsoft Teams namelijk via een Meeting of via een live event. En vooral de laatste is niet voor iedereen makkelijk te organiseren.

Dit zag Microsoft ook en op Ignite hebben ze daarom Microsoft Teams webinars geïntroduceerd. Deze functionaliteit word binnenkort uitgerold. Ik heb de aankondiging bekeken en zie dat dit wel eens het einde kan betekenen van de live events. Je kan namelijk tot 1.000 man interactieve events hebben en tot 20.000 kijkers.

Hoe kun je een webinar organiseren via Microsoft Teams

In deze blog ga ik in op het creëren van een webinar en hoe dit er waarschijnlijk uit gaat zien. Om te beginnen zul je dit alleen vanuit Microsoft Teams zelf kunnen doen. Hiervoor ga je naar je Agenda in Teams. Waar nieuwe vergadering staat heb je een uitklap venster en komt er het volgende:

webinar in Microsoft Teams

Wanneer je op Webinar klikt komt er een nieuw scherm wat veel lijkt op je meeting / vergadering scherm:

uitnodiging voor een Microsoft Teams webinar

Wat in bovenstaande opvalt is dat er nu de presentator tap is toegevoegd hier zou je voor een gewone vergadering je mensen uitnodigen. Ook zie bovenaan in de 2e regel dat registratie verplicht is. Dit is waarschijnlijk voor iedereen of niemand noodzakelijk. Wat een groot verschil is met Live Events bijvoorbeeld.


Wanneer je dan het registratie formulier wilt aanpassen kan dat als je hierop klikt. Standaard komt het er ongeveer zo uit te zien:

Inschrijf formulier teams webinar

Je hebt dus ook nog mogelijkheden om velden toe te voegen:

Aangepast formulier webinar

Wat nog niet zal kunnen is je eigen branding toepassen. Wanneer deze is opgeslagen kan je de registratie link delen op je website of via een nieuwsbrief of andere social media.

Als iemand zich registreert krijgt hij ook een melding te zien dat het gelukt is.

geregistreerd microsoft teams webinar

Ik verwacht dat als je het op deze manier doet dat je ook controle hebt over de mensen die deelnemen, welke camera wel aangaat en welke niet Spotlight etc. Standaard zal waarschijnlijk de HardMute aanstaan voor de deelnemers die kijken. Voor de uitgebreidere functionaliteiten die je bij Live Events kunt doen zoals het gebruik van OBS verwacht ik dat dit standaard werkt met een virtual cam.

Een van de dingen waar ik erg benieuwd naar ben is of er een stream gegenereerd wordt i.p.v. iedereen een eigen stream. Dit is namelijk voor Interne webinars ontzetten belangrijk met de bandbreedte die ter beschikking komt.

Op de roadmap staat dat deze in April uitgerold gaat worden. Volg de roadmap hier voor webinars

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top