Hoe meet je analytics, heatmaps en gedrag van een SharePoint Intranet?

Hoe meet je analytics, heatmaps, en gedrag van een SharePoint intranet? Of hoe meet je activiteiten van je SharePoint pagina’s überhaupt? Als je een intranet maakt dan is het fijn om te weten of deze ook echt performed en waar je kan verbeteren. Nu zijn er al diverse oplossingen waarbij je Google Analytics kan gebruiken in je eigen SharePoint omgeving. Hier staat een blog van Joao over Google Analytics.

Google Analytics alleen kan/hoeft niet voldoende te zijn. Vaak wil je echt een heatmap zien hoe mensen naar de site kijken, waar ze op geklikt hebben etc. Daarom heeft Microsoft nu Clarity uitgebracht. Een gratis tooling die je precies laat zien waar de heatmaps zitten. Zie een voorbeeld hieronder:

heatmap

Hier zie je duidelijk waar mensen naar kijken en hoe dit converteert in klik gedrag. Als ze vervolgens klikken kun je ook daar de recording van terug kijken.

recording

Op het dashboard kun je nog meer bekijken over je site:

dashboard clarity

Joao Ferreira van Handsontek heeft een engelse blog geschreven over Clarity. Hij heeft ook een speciale SPFX-oplossing gemaakt om ervoor te zorgen dat je Clarity kunt gebruiken binnen jouw SharePoint omgeving.

Hoe werkt het dan, vraag je jezelf misschien af? De oplossing is dat er een stukje code op de SharePoint pagina’s wordt bijgeschreven die ervoor zorgt dat de code van Microsoft Clarity elke keer geladen wordt.

Hoe stel je Microsoft Clarity in?

Je hebt als eerste een account nodig bij Microsoft Clarity Hiervoor ga je naar https://clarity.microsoft.com en klik je op ‘aanmelden’.
Selecteer het account dat je wilt gebruiken om in te loggen op het platform.  Je kunt hiervoor een Microsoft-, een Google- of Facebook account gebruiken.
Klik op de tegel ‘nieuw project toevoegen’.
Vul het formulier in met de details van de site:
Naam: dit is de identificatie van de site, de naam van je intranet- of SharePoint-site
Website: de URL die Microsoft Clarity moet volgen
Categorie: de categorie van je site

Nieuw project in Microsoft Clarity

Zodra je het formulier hebt ingevuld, krijg je een waarschuwing:
Clarity mag niet worden gebruikt op sites die gevoelige gegevens bevatten, waaronder gezondheidszorg van gebruikers, financiële diensten of overheids gerelateerde informatie.
Zorg ervoor dat je de oplossing niet implementeert voor site verzamelingen met gevoelige gegevens. Dit kan problemen veroorzaken met de privacy.
Eenmaal aangemaakt, klikt je in de tegel met de naam van je project;
Klik in het bovenste menu op ‘instellingen’
Klik in het verticale menu op ‘instellingen’
Kopieer uit de Clarity-trackingcode de unieke ID zoals aangegeven in de volgende afbeelding:

Analytics code

Deze code kan je eventueel ook weer koppelen met een 3rd party tool zoals Google tag manager als je deze gebruikt voor bijvoorbeeld je website. De uitleg staat op de site.

3rd party apps

Dit is allemaal nog algemeen informatie. Je kunt Clarity namelijk op diverse manieren installeren, ook voor je website bijvoorbeeld. Houd er wel rekening mee dat het 2 uur duurt voordat de data zichtbaar is.

Hoe installeer ik het dan op SharePoint?

Als je de unieke identificatiecode voor het Microsoft Clarity-project hebt, is het tijd om de oplossing op SharePoint te installeren. Je kunt de oplossing hier downloaden. Wil je de broncode, kun je deze halen op GitHub. Wanneer je gekozen hebt om de zip te downloaden, moet je deze uitpakken.

Deze oplossing kan eenmalig worden neergezet en is daarna beschikbaar voor alle moderne site verzamelingen (site collecties) in de tenant. Dit omvat alle bestaande en nieuwe sites die in de toekomst worden gemaakt of je kunt deze installeren per site verzameling (site collectie).

Hoe installeer je de app voor iedereen in SharePoint?

Om de oplossing overal te implementeren, moet je toegang hebben tot de tenant-app-catalogus. Als je in de catalogus bent moet je het volgende doen:

Klik in het verticale menu op ‘apps voor SharePoint’
Upload de eerder gedownloade sppkg-oplossing

upload spfx

Klik op ‘deploy’
Ga na deploy naar de inhoud van de site en open de lijst met ‘Tenant Wide Extensions’
Zoek het item met de titel ‘MicrosoftClarity’
Bewerk het item en voeg uw eigen unieke ID toe in de component eigenschappen, zoals weergegeven in de gif:

tenant settings

Het is ook mogelijk om het per site collectie te deploy daarvoor verwijs ik verder naar de blog van Joao

Heb jij hulp nodig bij SharePoint en of Microsoft Teams neem dan contact met ons op.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top