Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 07-02-2024

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

07-February-2024 Onderstaand vindt je een verzameling van nieuws dat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

Office 365 Roadmap Updated: 2024-02-07

Additions : 6
Updates : 14

More Details At: www.roadmapwatch.com


New FeaturesCurrent Status
Microsoft Teams: Group chat profile pictureIn Development
Microsoft Copilot for Microsoft 365: Copilot in Forms empowers you to create and customize forms with ease and speedIn Development
Minecraft Education: Minecraft Education Summer ReleaseIn Development
OneDrive: Updates to file viewerIn Development
Microsoft Purview compliance portal: Communication Compliance-Ability to create custom tags in Communication Compliance policiesIn Development
Microsoft Purview compliance portal: Communication Compliance-Cross policy remediation actions for enhanced remediation experienceIn Development
 
Updated FeaturesCurrent StatusUpdate Type
Microsoft Teams: Meeting organizers can manage who can record and transcribe meetings (Premium)In DevelopmentTitle
Microsoft Intune: Enterprise Application ManagementLaunchedStatus, Description
Microsoft Purview compliance portal: Communication Compliance – Leverage advanced classification (U.S. Government clouds)LaunchedStatus
Whiteboard: Quick start with personalized templates on empty whiteboardsCancelledStatus, Description
Microsoft Teams: In-app Teams devices store experienceIn DevelopmentDescription
Microsoft Viva: Quick View Dark Mode support in Viva Connections mobile appLaunchedStatus
Microsoft Teams: Configure Teams meetings with protection for sensitive data on a mobile deviceRolling OutStatus, Description
Outlook: Online Archive for Shared MailboxesRolling OutStatus, Description
Outlook: Message remindersIn DevelopmentDescription
Microsoft Viva: Viva Engage – Domain/URL UpdateIn DevelopmentDescription
Microsoft Teams: Hide general channelRolling OutStatus
Microsoft Teams: Private & shared channels linksRolling OutStatus
Microsoft Teams: Allowing participants to create Collaborative notes before and after meetingsRolling OutStatus
Outlook: Filter Calendar Items in Message List in new Outlook for Windows and webRolling OutStatus

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

Azure Information Protection Add-in for Office is retiring
Category:Microsoft 365 suite Azure Information Protection
Nummer:MC713037
Status:planForChange

We nemen de Azure Information Protection (AIP) Unified Labeling-invoegtoepassing voor Office op 11 april 2024 buiten gebruik.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De AIP-invoegtoepassing voor Office wordt na 1 mei 2024 permanent uitgeschakeld in Office.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

U ontvangt dit bericht omdat uw organisatie eigenaar is van een of meer licenties voor Azure Information Protection. Als u vertrouwelijkheidslabels wilt blijven gebruiken die mogelijk worden gemaakt door Microsoft Purview Information Protection in Office-toepassingen, moet u overstappen naar de ingebouwde labelervaring in Microsoft 365-apps.

Belangrijke mijlpalen voor buitengebruikstelling zijn

:
 • April 2024: Release van Microsoft Purview Information Protection-client versie 3.0 waarbij de AIP-invoegtoepassing voor Office is verwijderd. Als u de Information Protection Scanner, Viewer en File Labeler wilt blijven gebruiken, moet uw organisatie het nieuwe pakket upgraden en implementeren.
 • 11 april 2024:  AIP Unified Labeling-invoegtoepassing wordt buiten gebruik gesteld en wordt niet langer ondersteund. Uitbreidingen om de AIP-invoegtoepassing te blijven gebruiken, worden van geval tot geval verleend; Neem contact op met Microsoft Ondersteuning of uw accountteam.
 • 1 mei 2024: AIP Unified Labeling-invoegtoepassing permanent uitgeschakeld in Office. AIP Unified Labeling-invoegtoepassing voor Office-clients wordt geblokkeerd voor het gebruik van de invoegtoepassing met versie 2.16 of hoger. Het downloaden van labelbeleid mislukt voor alle clients zonder extensies om de AIP-invoegtoepassing te blijven gebruiken.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Raadpleeg ons draaiboek voor gedetailleerde migratiestappen: Van bolt-on naar built-in – Migreren vanuit Azure Information Protection-invoegtoepassing.

Raadpleeg onze blog voor de aankondiging en veelgestelde vragen over de buitengebruikstelling: Kennisgeving buitengebruikstelling voor de Azure Information Protection Unified Labeling-invoegtoepassing voor Office.

Retirement of AdminAuditLog and MailboxAuditLog cmdlets
Category:Exchange Online
Nummer:MC713038
Status:planForChange

We willen u graag informeren over een aanstaande wijziging in de manier waarop u uw Exchange Online-auditlogboeken opent en beheert. Vanaf 30 april 2024 worden de volgende vier cmdlets in de Exchange Online V3-module buiten gebruik gesteld:Search-AdminAuditLog Search-MailboxAuditLog New-AdminAuditLogSearch New-MailboxAuditLogSearch[Wanneer dit gebeurt:

]

We zullen deze wijziging eind april 2024 uitrollen en verwachten medio mei 2024 te voltooien.

[Hoe dit van invloed is

op uw organisatie:]

Deze wijziging is van invloed op uw organisatie als een beheerder in uw tenant de bovengenoemde cmdlets gebruikt. Na 30 april 2024 moet u overschakelen naar de Search-UnifiedAuditLog cmdlet of de Microsoft Purview-portal om toegang te krijgen tot uw auditlogboeken.

We stellen deze cmdlets buiten gebruik om de zoekervaring in het auditlogboek voor onze klanten te stroomlijnen. De cmdlet Search-UnifiedAuditLog biedt verschillende voordelen, waaronder ondersteuning voor een grotere verscheidenheid aan recordtypen, meer filteropties en een reeks uitvoerformaten. We raden u aan deze cmdlet vanaf nu te gebruiken.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Als u momenteel een van de afgeschafte cmdlets gebruikt, moet u vóór 30 april 2024 actie ondernemen. U kunt Search-AdminAuditLog en Search-MailboxAuditLog vervangen door Search-UnifiedAuditLog in uw scripts of opdrachten. Voor New-MailboxAuditLogSearch en New-AdminAuditLogSearch moet u de Microsoft Purview-portal gebruiken om uw auditlogboekrapport te downloaden.

We werken ook aan een nieuwe Audit Search-API met behulp van Microsoft Graph, die naar verwachting in februari 2024 beschikbaar zal zijn in Public Preview. Hierdoor kunnen onze klanten programmatisch toegang krijgen tot de nieuwe asynchrone Audit Search-ervaring.

Houd er rekening mee dat als u de opdracht Search-UnifiedAuditLog wilt gebruiken, controle moet zijn ingeschakeld voor uw tenant. Controle is standaard alleen ingeschakeld voor bepaalde SKU’s. Als u een andere SKU gebruikt, moet u controle handmatig inschakelen door de hier genoemde stappen te volgen: Controle in- of uitschakelen.

Wij verontschuldigen ons voor het ongemak dat deze wijziging kan veroorzaken en stellen uw begrip en medewerking op prijs. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze blogpost Belangrijke aankondiging: Afschaffing van de cmdlets Search-AdminAuditLog en New-AdminAuditLogSearch. Als je vragen of feedback hebt, neem dan gerust contact met ons op via onze ondersteuningskanalen of plaats een reactie op de blogpost.

Viva Insights: Changes to Suggested Tasks
Category:Microsoft Viva
Nummer:MC713042
Status:planForChange

Een kleine subset van de functionaliteit in de Viva Insights Teams-app, de Viva Insights Outlook-plug-in en de in-line nudges van Viva Insights wordt buiten gebruik gesteld.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Vanaf eind februari 2024.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

U ontvangt dit bericht omdat onze rapportage aangeeft dat een of meer gebruikers in uw organisatie toegang hebben tot deze functies.

Momenteel toont Viva Insights gebruikers voorgestelde taken op basis van toezeggingen en verzoeken die ze hebben gedaan of ontvangen via e-mail en Teams-chatberichten.

 • Hoewel Viva Insights gebruikers enkele taakaanbevelingen blijft tonen, zoals herinneringen om zich voor te bereiden op aankomende vergaderingen of om tijd weg te plannen (details hieronder hyperlink), bevatten die suggesties niet langer verplichtingen en verzoeken op basis van e-mail- en chatberichten.
 • In het bijzonder wordt in de Viva Insights Teams-app een van de secties van het tabblad Productiviteit, met het label ‘Voorgestelde taken’, buiten gebruik gesteld.

In de volgende documentatiebronnen worden voorgestelde taken beschreven die beschikbaar zijn op elk Viva Insights-oppervlak:

  [Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

  U kunt overwegen uw training en documentatie waar nodig bij te werken.

  Microsoft Forms now supports live data sync to Excel – Preview
  Category:Microsoft Forms
  Nummer:MC713045
  Status:stayInformed

  Microsoft Forms biedt enquêtes en quizzen om informatie van uw publiek te verzamelen. We hebben een nieuwe functie toegevoegd waarmee u de antwoorden snel en eenvoudig kunt synchroniseren met een Excel-bestand. Nu beschikt u altijd over de meest recente reacties, die automatisch worden bijgewerkt, zodat u het volledige scala aan Excel-functies kunt gebruiken om uw gegevens te analyseren en samen te werken met uw collega’s.

  Functie-ervaring:

  • Maak een Excel-werkmap in uw eigen OneDrive op de pagina formulier-/quizreacties.
  • Formulierreacties worden automatisch gesynchroniseerd met een tabel in de Excel-werkmap waar u kunt beginnen met het manipuleren van de gegevens.
  • Nieuwe reacties worden automatisch gesynchroniseerd terwijl de werkmap is geopend in de webversie van Excel.
  • Excel-coauteurs krijgen ook automatisch gesynchroniseerde antwoorden in de webversie van Excel. 

  Opmerkingen:

  • De live gegevenssynchronisatie kan alleen worden geactiveerd in de webversie van Excel. Als u de gegevens in de desktop-app wilt analyseren, hebt u ook het bestand nodig dat is geopend in de webversie van Excel om de automatische updates te ontvangen.
  • Bewerkingsmachtigingen voor het formulier/de toets en de gesynchroniseerde Excel-werkmap met antwoordgegevens zijn onafhankelijk van elkaar. De auteur van het formulier moet afzonderlijk machtigingen verlenen. 
  • Voorafgaand aan de release van deze functie waren er twee typen formulieren die een oudere versie van live gegevenssynchronisatie met Excel ondersteunden, die korte tijd ongewijzigd zal blijven:
  • Forms for Excel – formulieren gemaakt op basis van OneDrive voor werk of school en op basis van nieuwe teamsites die zijn verbonden met Microsoft 365 Groups. Een formulier maken met Microsoft Forms – Microsoft Ondersteuning

  Met deze nieuwe functie introduceren we een nieuwe oplossing voor gegevenssynchronisatie met een hogere betrouwbaarheid en snellere prestaties. We zullen beginnen met het uitrollen van deze nieuwe oplossing voor persoonlijke formulieren/quizzen die zijn gemaakt op basis van de Forms-website, terwijl Groepsformulieren en Formulieren voor Excel de oudere oplossing zullen blijven gebruiken (de ervaring zal iets anders zijn dan de nieuwe oplossing). In de loop van de tijd zullen we geleidelijk alle formuliertypen migreren naar de nieuwe oplossing. 

  Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap-id 374909

  [Wanneer dit gebeurt:]

  Standaardrelease met Preview-label: We zijn eind januari 2024 begonnen met de uitrol en verwachten begin maart 2024 klaar te zijn. Tijdens de preview-fase zullen we deze functie herhalen op basis van uw feedback en we verwachten het preview-label binnen 3-6 maanden na de release te verwijderen.

  Standaardrelease met Preview-label: We zijn eind januari 2024 begonnen met de uitrol en verwachten begin maart 2024 klaar te zijn.

  Tijdens de preview-fase zullen we deze functie herhalen op basis van uw feedback en we verwachten het preview-label binnen 3-6 maanden na de release te verwijderen.

  [Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

  Deze functie wordt automatisch ingeschakeld voor alle gebruikers die Microsoft Forms en Microsoft Excel in uw organisatie kunnen gebruiken. Ze kunnen het toegangspunt voor deze functie vinden op de website van Formulieren.

  Groepsformulieren en Formulieren voor Excel, die vóór deze release al ondersteuning bieden voor gegevenssynchronisatie, blijven werken met de vorige functionaliteit.

  [Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

  Er is geen actie nodig om deze verandering voor te bereiden. U kunt uw gebruikers op de hoogte stellen van deze wijziging en alle relevante documentatie indien nodig bijwerken.

  Reminder – Important Security Update for Custom Connectors using OAuth 2.0 authentication
  Category:Power Platform
  Nummer:MC713349
  Status:preventOrFixIssue
  We hebben de manier gewijzigd waarop de functie Aangepaste connectors met OAuth 2.0 werkt in Microsoft Power Platform en Azure LogicApps. Naast het weergeven van een anti-phishingpagina voor aangepaste connectors die één omleidings-URI delen, hebben we een wijziging doorgevoerd waarbij alle nieuw gemaakte aangepaste connectors automatisch een omleidings-URI per connector hebben wanneer OAuth 2.0 als verificatiemethode wordt geselecteerd. We hebben ook een wijziging doorgevoerd om u in staat te stellen bestaande aangepaste connectors te wijzigen om een omleidings-URI per connector te gebruiken in de portal voor aangepaste connectors, onder het tabblad Beveiliging.

  Welke actie moet ik ondernemen?
  We raden u aan uw bestaande connectors bij te werken die OAuth 2.0 gebruiken om te verifiëren voor het gebruik van een omleidings-URI per connector om het hoogste niveau van beveiliging en gebruikerservaring te garanderen.
  Als u uw aangepaste connectors
  • hebt gemaakt met de webinterface, bewerkt u uw aangepaste connectors, navigeert u naar het tabblad ‘Beveiliging’, vinkt u het vakje ‘Bijwerken naar unieke omleidings-URL’ aan en slaat u op om de URI per connector in te schakelen.
  • Als u uw aangepaste connectors hebt gemaakt met multi-auth met behulp van het hulpprogramma voor de opdrachtregelinterface (CLI), moet u uw connector bijwerken met behulp van het CLI-hulpprogramma om “redirectMode”: “GlobalPerConnector” in te stellen.
  • Zodra de aangepaste connectors zijn bijgewerkt om de URI per connector te gebruiken (via de instelling op het tabblad Beveiliging of met behulp van de CLI-tool), moet u de algemene omleidings-URI verwijderen uit uw OAuth2-apps en de nieuw gegenereerde unieke omleidings-URL toevoegen aan uw OAuth 2.0-apps.
  • We zullen deze update vanaf 16 februari 2024 ook afdwingen voor bestaande aangepaste connectors, en elke aangepaste connector die niet is bijgewerkt om een omleidings-URI per connector te gebruiken, werkt niet meer voor nieuwe verbindingen en geeft een foutmelding weer aan de gebruiker.
  Als u vragen of feedback hebt, neem dan contact op met aangepaste ondersteuning en raadpleeg ICM414775535.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Scroll to Top