Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 15-07-2023

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

15-July-2023 Onderstaand vindt je een verzammeling van nieuws wat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

De blogs van deze dag zijn

Report on all Microsoft 365 email addressesvan  Vasil Michev
The Never-Ending Cycle of MS Graph Script Migrationsvan @365Reports
How do I calculate the dates in a SharePoint list? #M365AMAvan @buckleyplanet
Forms Present mode is now available in Microsoft PowerPointvan @mstcommunity
Automating Attorney Files and Case Folders Creation in SharePointvan @toddklindt
Entra ID Welcomes Two New Products van @practical365
Mac-on-Mac: Running a Virtual macOS using Parallels Desktopvan 
Microsoft 365: Outlook Notifications Panel!van @jcgm1978
June 2023 modern controls updatevan @MSPowerApps
Apple Watch met Microsoft To Dovan @Femkedebruin
Microsoft Launches Restricted Administrative Units in Previewvan @12Knocksinna

Office 365 Roadmap Updated: 2023-07-14

Additions : 0
Updates : 2

More Details At: www.roadmapwatch.com


Updated FeaturesCurrent StatusUpdate Type
Microsoft Purview | eDiscovery (Premium): Jobs reportRolling OutStatus
Microsoft Purview | eDiscovery (Premium): Jobs report (U.S. government clouds)LaunchedStatus

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

(Updated) Graph API for Teams Meetings Transcripts
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC400569
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Er zijn nieuwe organisatiebrede toepassingsmachtigingen en RSC-toepassingsmachtigingen geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat apps toegang hebben tot transcripties van vergaderingen voor een specifieke vergadering. Met RSC-machtigingen (Resource Specific Consent) kunnen beheerders gebruikers specifiek machtigen om toestemming te geven aan apps, zodat ze specifieke toegang krijgen tot de transcripties van een Teams-vergadering waarop deze is geïnstalleerd, in plaats van hen toegang te bieden tot de hele tenant.

Dit bericht is specifiek gekoppeld aan toegang tot transcripties na de vergadering voor apps – Microsoft 365 Roadmap ID: 95788 waarmee geautoriseerde apps toegang hebben tot transcripties van Teams-vergaderingen zodra de vergadering is afgelopen.

[Wanneer zal dit gebeuren?]

We beginnen met de uitrol hiervan medio augustus (voorheen half juni) en verwachten begin september af te ronden.

[Hoe zal dit uw organisatie beïnvloeden?]

Als tenantbeheerder hebt u nu afzonderlijke organisatiebrede toepassingsmachtigingen voor toegang tot transcripties van vergaderingen in de hele organisatie. U kunt nu overschakelen naar een meer beperkende machtiging voor apps om alleen transcripties te openen. U kunt ook kiezen voor een zelfbedieningsmodel waarbij organisatoren / presentatoren van vergaderingen individuele apps kunnen autoriseren om toegang te krijgen tot de transcripties voor specifieke vergaderingen. Dit is mogelijk via de functie Resource-Specific Consent.

Ga als volgt te werk om de nieuwe toepassingsmachtigingen met betrekking tot vergadertranscripties voor de hele organisatie in te schakelen:

<p style=””>U kunt organisatiebrede toepassingsmachtigingen bekijken en accepteren voor apps die toegang vereisen tot transcripties van Teams-vergaderingen in uw organisatie via de <a href=”https://portal.azure.com/” target=”_blank”>Azure Portal (Azure Active Directory > Enterprise-toepassingen > <App-naam > machtigingen)

Om de nieuwe vergadertranscripties-gerelateerde vergaderingsspecifieke RSC-toepassingsmachtigingen in te schakelen:

Als tenantbeheerder hebt u de mogelijkheid om resourcespecifieke toestemming voor apps in chats/vergaderingen in te – of uit te schakelen met behulp van een hoofdschakelaar. Eenmaal ingeschakeld, kunnen geautoriseerde gebruikers nu een Teams-app in een vergadering autoriseren om toegang te krijgen tot die specifieke vergadering met behulp van deze permissies. Meer details zijn te vinden hier.

[Wat moet je doen om je voor te bereiden?]

Organisatiebrede toepassingsmachtigingen:

RE50C1T?ver=b2e7 - KbWorks - SharePoint & Teams SpecialistSpecifieke RSC-toepassingsmachtigingen voor vergaderingen:

• Lees dit om te begrijpen hoe u kunt bepalen of u resource-eigenaren wilt toestaan om RSC-machtigingen voor apps in vergaderingen rechtstreeks te verlenen.

<p style=””>• U kunt de lijst met RSC-machtigingen voor een Teams-app ook bekijken in het <a href=”https://admin.teams.microsoft.com/” target=”_blank”>Teams-beheercentrum (Team-apps ->Apps beheren-> <App-naam> -> tabblad Machtigingen).


RE50C1Z?ver=4e1c - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist


• Overweeg of u uw gebruikers op de hoogte moet stellen van deze nieuwe mogelijkheid en werk uw training en documentatie waar nodig bij.

(Updated) Email notifications for “Issues in your environment that require action”
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC470137
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

In december 2021 is een nieuwe sectie toegevoegd aan de servicestatuspagina in het Microsoft 365-beheercentrum, met ‘Problemen in uw omgeving die actie vereisen’. Dit soort problemen wordt niet veroorzaakt doordat Microsoft-services niet in orde zijn, maar door iets specifieks voor uw organisatie waarvoor een beheerder actie moet ondernemen.

Om ervoor te zorgen dat deze meldingen u met succes bereiken, wordt er nu automatisch een e-mail verzonden telkens wanneer een nieuw probleem wordt geplaatst.

Als u deze e-mailmeldingen niet wilt ontvangen, kunt u uw e-mailvoorkeuren aanpassen door op de knop “Aanpassen” op de servicestatuspagina te klikken.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 103631

[Wanneer dit zal gebeuren:]

 • Gerichte release: we beginnen eind juli (eerder half juni) met de uitrol en verwachten medio augustus (eerder begin juli) te worden voltooid.
 • Standaardrelease: We beginnen begin augustus met de uitrol (voorheen begin juli) en verwachten begin september (voorheen eind juli) te worden voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Beheerders ontvangen nieuwe e-mails als er een ‘Probleem in uw omgeving dat actie vereist’ wordt gepost voor hun organisatie.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Zorg ervoor dat uw e-mailadres in ons bestand correct is. U kunt het e-mailadres in ons bestand voor meldingen zien door naar Health -> Service Health te gaan, op “Aanpassen” te klikken en het tabblad “E-mail” te selecteren.

(Updated) Outlook: Support Pop-up Messages in Outlook that Warn/Justify/Block Emails Being sent with Sensitivity Labels
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC522574
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Outlook voor desktop native sensitivity labeling ondersteunt oversharing pop-up dialoog als een AIP plug-in om e-mails die worden verzonden te waarschuwen, te rechtvaardigen of te blokkeren.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 100255

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview: We beginnen begin maart met de uitrol en verwachten de uitrol eind maart te voltooien.

Standaardrelease: We beginnen begin april met de uitrol en verwachten de uitrol eind juli (voorheen begin juli) te voltooien.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Als u het beleid voor preventie van gegevensverlies

niet configureert om beleidstips in te schakelen voor e-mails met vertrouwelijkheidslabels, heeft dit geen invloed op u. Als uw organisatie momenteel de AIP UL-invoegtoepassing gebruikt voor pop-ups voor oversharing, raden we u aan het beleid voor preventie van gegevensverlies te configureren en uw labelbeleid voor oversharing te migreren naar de outlook MIP-inbouw. 

 

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Op dit moment is er geen actie van u vereist, maar we blijven updates over actie-items verstrekken. 

Als eerste fase ondersteunt het Outlook-bureaublad alleen deze pop-upberichten voor de regel Preventie van gegevensverlies met betrekking tot het extern verzenden van e-mails met specifieke e-mails en bijlagelabels.

(Updated) SharePoint: New List Templates with Approvals
Category:Microsoft 365 for the web
Nummer:MC525660
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We introduceren twee nieuwe lijstsjablonen met de integratie van de app Goedkeuringen. Met deze wijziging beginnen Microsoft Lists-sjablonen, met name reisaanvragen met goedkeuringen en Content Scheduler met goedkeuringen, gebruik te maken van integratie met de app Goedkeuringen in Microsoft Teams.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 100502

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Gerichte release: We beginnen begin maart 2023 met de uitrol en verwachten de uitrol eind maart 2023 te voltooien.

Standaardrelease: We beginnen met de uitrol medio juli (voorheen eind juni) en verwachten de uitrol begin augustus (eerder begin juli) te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

In een nieuwe lijst die is gemaakt met een van deze twee sjablonen, kunnen gebruikers een lijstitem maken en ter goedkeuring indienen door een goedkeuringsaanvraag te maken en de goedkeurder op te geven, het verzoek wordt weergegeven in de app Goedkeuringen in Teams of kan rechtstreeks in de lijst worden goedgekeurd. Na goedkeuring wordt de status van het lijstitem bijgewerkt. 

De nieuwe lijstsjablonen worden automatisch weergegeven in de lijst Maken vanuit het sjabloonscherm. Dit is een optionele functie die gebruikers kunnen gebruiken door een van de twee nieuwe lijstsjablonen te gebruiken.

RWZ1f8?ver=31de - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Beheerders hoeven geen actie te ondernemen om dit in te schakelen. 

(Updated) Microsoft Teams for Mobile: Chat Details Update
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC537952
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We werken de chatgegevenservaring bij voor Teams Mobile Group Chats, One on One Chats en Self Chats. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID: 114938[Wanneer dit zal gebeuren: ]


Gerichte release en preview: We beginnen eind juli (voorheen half juni) met de uitrol en verwachten de uitrol begin augustus (eerder eind juni) te voltooien.

Standaardrelease: We beginnen met de uitrol begin augustus (voorheen eind juni) en verwachten de uitrol begin september (eerder begin juli) te voltooien.

GCC, GCC-H, DoD: We beginnen met de uitrol begin september (voorheen begin juli) en verwachten de uitrol eind september (voorheen eind juli) te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

De volgende items zijn nieuw:

 • Bijgewerkte gebruikersinterface en lay-out.
 • Gebruikers hebben nu toegang tot hun eigen personenkaart vanuit de chatgegevens en kunnen bestanden en apps uit dat gesprek zien in plaats van bestanden en apps uit het chatcanvas, die worden afgeschaft.
RW10Ewq?ver=c95e - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist“> RW10tri?ver=a924 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist  

RW10B82?ver=cc02 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Er is op dit moment geen actie vereist. U kunt uw gebruikers op de hoogte stellen van deze wijziging. 

(Updated) Video Messaging in Outlook Mobile
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC540242
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Video Unfurl and Playback ontvouwt videolinks tot een heerlijke miniatuur bij het lezen van een e-mail die een video bevat. Door op de miniatuur te tikken, kan de gebruiker de video op zijn volledige mobiele scherm bekijken met weergave op volledig scherm. Video Unfurl and Playback is binnenkort beschikbaar op zowel iOS als Android.

We introduceren ook Video Capture and Upload op Android: hiermee kunnen gebruikers een video op hun telefoon opnemen in de Outlook Mobile-app en de video naadloos uploaden naar de e-mail die wordt opgesteld. Uploaden maakt gebruik van OneDrive voor Bedrijven, zodat de gebruiker video’s van groot formaat en lengte kan delen met OneDrive. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 117588 en 117586

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Deze uitrol is aan de gang en zal naar verwachting eind juli (voorheen begin juli) zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Beheerders-/

tenantbesturingselementen zijn beschikbaar voor video-opname/upload.

unfurl and playbackVideo

Unfurl and Playback

capture and upload

Video capture and uploaden op Android

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

U kunt overwegen uw training en documentatie waar nodig bij te werken.


(Updated) Microsoft Viva: Auto-Categorization Coming to Meeting Category Insights in Viva Insights
Category:Microsoft Viva
Nummer:MC546939
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Inzichten in vergadercategorieën

in de Viva Insights-app helpen gebruikers met een Viva Insights-licentie te begrijpen hoe ze hun tijd verdelen over vergadercategorieën. Tegenwoordig gebruikt de functie de categorieën die handmatig zijn toegewezen door gebruikers in Outlook en Teams. In een aankomende update begint inzicht in vergadercategorieën automatisch vergaderingen voor gebruikers te categoriseren op basis van de grootte, cadans en het aantal mensen in de vergaderingen. Categorieën omvatten:

 • Lange vergaderingen – Meer dan 1 uur lang en 0-8 genodigden
 • Grote bijeenkomsten – Minimaal 9 genodigden en maximaal 1 uur lang
 • Grote en lange vergaderingen – Minimaal 9 genodigden en meer dan 1 uur lang
 • Terugkerende vergaderingen – Reeks vergaderingen met meerdere exemplaren
 • 1
 • :1 vergaderingen – Neem 1 andere deelnemer op

Deze categorieën kunnen gebruikers helpen bij het identificeren van vergaderingen die duur zijn in termen van bestede tijd, inclusief deelnemers, of beide. Met behulp van deze inzichten kunnen gebruikers beoordelen of vergaderingen die onder deze categorie vallen een waardevol gebruik van tijd en middelen zijn als een stap naar meer doen met minder.

Categorisaties worden alleen weergegeven in Viva Insights en worden niet weergegeven in Outlook of Teams-agenda.

Met deze update kunnen gebruikers die momenteel niet categoriseren in Outlook of Teams toegang krijgen tot inzichten in de vergadercategorie en inzicht krijgen in hoe hun vergadertijd wordt besteed. Gebruikers die al aan het categoriseren zijn, ontvangen aanvullende inzichten over hun toewijzing van vergadertijd op basis van bekende vergaderkenmerken.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 117396

[When this will happen:]

We beginnen half augustus (voorheen begin juli) uit te rollen en de uitrol half september (voorheen eind juli) te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Alle gebruikers met een Viva Insights-licentie, inclusief degenen die nog niet eerder vergaderingen hebben gecategoriseerd, kunnen inzichten in vergadercategorieën bekijken in de Viva Insights-app. Degenen die niet hebben gecategoriseerd tussen de afgelopen 3 maanden en de komende 4 weken, zien alleen automatische categorisaties van Viva Insights. Degenen met categorisaties in Outlook en Teams zien zowel hun eigen persoonlijke categorisaties als automatische categorisaties van Viva Insights.

RW12HP4?ver=e1ed - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

Gebruikers zonder Viva Insights-licentie kunnen geen inzichten in vergadercategorieën bekijken.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Viva Insights-documentatie wordt gesynchroniseerd met deze release: Meeting category insights in Viva Insights. Beoordeel en beoordeel de impact voor uw organisatie. Overweeg om de documentatie waar nodig bij te werken. 

(Updated) Loop Component in Outlook Mobile
Category:Exchange Online Microsoft 365 apps
Nummer:MC548102
Status:planForChange

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Loop-componenten zijn live, interactieve, collaboratieve objecten die u kunt insluiten in teamchats en nu ook in e-mails. Wanneer u een Loop-component verzendt, kan iedereen in de e-mail deze inline bekijken, wijzigingen direct zien en eenvoudig wijzigingen aanbrengen. Dat betekent dat u rechtstreeks in een e-mailbericht kunt samenwerken. Outlook Mobile-gebruikers zien een live voorbeeld van het onderdeel Loop – met wijzigingen die zijn aangebracht in ondersteunde apps die onmiddellijk worden gesynchroniseerd – en kunnen vervolgens klikken om het te bewerken in de mobiele app van Microsoft 365 Office of de mobiele app Loop.Dit

bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124259

[Wanneer dit zal gebeuren:] 

We beginnen begin mei met het uitrollen van de kijkervaring naar Outlook Mobile op iOS en Android voor alle doelgroepen en verwachten dat de uitrol eind juli (eerder begin juli) is voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:] 

Gebruikers die e-mails met Loop-componenten ontvangen, kunnen de inhoud van het onderdeel bekijken in een voorbeeld in de Outlook Mobile-app en hebben snel en eenvoudig de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen.

Opmerking: Lusonderdelen zijn standaard ingeschakeld voor organisaties.

Als u het onderdeel voor uw organisatie uitschakelt, zien gebruikers het onderdeel nog steeds, maar het werkt niet wanneer gebruikers de inhoud proberen te bekijken.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:] 

Loop-onderdelen bieden momenteel geen ondersteuning voor eDiscovery-werkstromen. Als uw organisatie gebruikmaakt van eDiscovery-workflows, evalueert u de risico’s. Als u deze functie momenteel UIT hebt voor uw organisatie, heeft deze update geen invloed op u en blijft deze UITGESCHAKELD voor uw organisatie. Als u deze functie voor uw organisatie wilt uitschakelen, volgt u de instructies in dit artikel: Beheer lusonderdelen in SharePoint.

Als u meer wilt weten over loopcomponenten en hoe uw organisatie deze beter kan benutten, kunt u het volgende lezen: First things to know about Loop components.

(Updated) Microsoft Teams: New Channels Experience
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC550081
Status:planForChange

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Een nieuwe kanaalervaring in Microsoft Teams is gebouwd met een intuïtief ontwerp waarmee teams zich kunnen concentreren en op taken kunnen blijven, iedereen op de hoogte kunnen brengen en actief in realtime kunnen deelnemen. De volgende functies zijn rolling out:  

 • Het opstelvak en recente berichten verschijnen bovenaan de pagina. Het is nu veel gemakkelijker om een nieuw bericht te starten, de nieuwste gesprekken bij te houden en deel te nemen – waardoor gebruikers het vertrouwen krijgen dat ze niets hebben gemist. Elk bericht is nu een echt gesprek waar gebruikers zich op kunnen concentreren.  
 • Gebruikers kunnen navigeren naar een gespreksweergave die de discussie boeiender en synchroon maakt, net als een chat. Gebruikers kunnen het bericht ook openen, de discussie in de gaten houden terwijl ze aan andere onderwerpen blijven werken. Een gestroomlijnd informatievenster bevat alle belangrijke contextuele informatie zoals kanaalleden en vastgemaakte berichten, zodat nieuwe teamleden snel aan boord kunnen en zodat alle leden de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben, rechtstreeks in het kanaal. 
 • Pin berichten om het voor iedereen gemakkelijk te maken om te weten wat belangrijk is in het kanaal en er snel naar te verwijzen. Vereenvoudigde badging maakt het voor gebruikers gemakkelijker om te begrijpen wanneer er nieuwe ongelezen activiteiten in teams zijn. 
 • Bovendien helpt het vereenvoudigde ontwerp gebruikers zich te concentreren op de specifieke kanalen die de meeste aandacht vereisen, zoals kanalen waarin de gebruiker werd @mentioned. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 91683

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Gerichte release: is in mei begonnen met de uitrol en zal naar verwachting begin juli worden voltooid.

Standaard en GCC: We beginnen begin augustus (voorheen eind juli) met de uitrol en verwachten de uitrol medio augustus (voorheen begin augustus) te voltooien.

GCC-H en DoD: We beginnen half augustus met de uitrol (voorheen begin augustus) en verwachten de uitrol medio september (voorheen eind augustus) te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers in uw organisatie hoeven geen wijzigingen aan te brengen en krijgen standaard de nieuwe kanaalervaring.

- KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

RW12cpe?ver=9327 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist                 

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Beheerders hoeven geen wijzigingen aan te brengen. 

(Updated) Message List Selection UI updates for Outlook on the Web and New Outlook for Windows
Category:Exchange Online
Nummer:MC556159
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Om ruimte te besparen op de berichtenlijst in Outlook, maken we een UI-update: van “selectiecirkels aan de linkerkant van elke rij” naar “Selecteer de modus die u moet inschakelen voordat selectievakjes verschijnen“, met behulp van een knop in de rechterbovenhoek van de berichtenlijst. Gebruikers moeten mogelijk wennen aan de nieuwe Selection-gebruikerservaring.

Bovendien blijft muis+toetsenbord multi-selectie waarbij gebruikers Ctrl of Shift ingedrukt houden, werken zoals voorheen.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 125905

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen met de uitrol medio mei 2023 en verwachten de uitrol medio augustus (eerder begin juli 2023) te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Dit is van invloed op gebruikers die ‘Afzenderafbeeldingen‘ niet hebben ingeschakeld in de berichtenlijst. Als u “Afzenderafbeeldingen” hebt ingeschakeld, wordt als u over de afbeeldingen beweegt, worden de selectievakjes nog steeds weergegeven, zelfs als u niet in de “Selectiemodus” bent gekomen. Als u wilt controleren of u “Afbeelding verzenden” hebt ingeschakeld, gaat u naar Instellingen > E-mail > lay-out en scrolt u naar “Afbeelding afzender“.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is niets om je voor te bereiden op deze verandering.

(Updated) Stream Classic webpart retirement and new Stream (on SharePoint) webpart availability
Category:SharePoint Online Microsoft Stream
Nummer:MC561187
Status:planForChange

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de tijdlijn hieronder bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Dit is een belangrijk bericht voor klanten die het webonderdeel Stream (klassiek) gebruiken om video’s toe te voegen aan SharePoint-pagina’s en nieuwsberichten. Microsoft zal de Stream (Classic) webpart op 15 augustus 2023 buiten gebruik stellen en na deze datum niet meer beschikbaar zijn voor gebruik. Het webonderdeel Stream (Classic) wordt vervangen door het nieuwe webonderdeel Stream (op SharePoint).

Deze wijziging is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap: 124800

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Het webonderdeel Stream (Classic) wordt op 15 augustus 2023 buiten gebruik gesteld.

Het webonderdeel Stream (op SharePoint) begint met de uitrol van de algemene beschikbaarheid medio augustus (voorheen half juni) en we verwachten dat de uitrol medio september (voorheen half juli) zal zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

 • Uw organisatie kan na 15 augustus 2023 geen webpart Stream (Classic) meer gebruiken.
 • Alle SharePoint-pagina’s en nieuwsberichten die zijn gemaakt met de webpart Stream (klassiek) met één video als bron, blijven uw video’s afspelen tot februari 2025.
 • Nadat uw organisatie video-inhoud heeft gemigreerd naar Stream (op SharePoint), blijven afzonderlijke video’s die zijn geconfigureerd op het webonderdeel Stream Classic inline worden afgespeeld, terwijl kanalen die zijn geconfigureerd op het webonderdeel worden vervangen door een knop die wordt omgeleid naar de locatie van de gemigreerde map.
 • Als u video’s uit Stream (op SharePoint) op SharePoint-pagina’s wilt publiceren, kunt u momenteel webonderdelen gebruiken die geschikt zijn voor video, zoals webonderdelen ‘Bestand en media’, ‘Hero’, ‘Gemarkeerde inhoud’ en ‘Lijst’. Bovendien kunt u het nieuwe webonderdeel Stream (op SharePoint) gebruiken zodra dit beschikbaar is.
 • Voor het opnieuw publiceren van Stream Classic-webdeelvideo’s na de migratie moeten gebruikers dit handmatig doen met behulp van de deel-URL via bovengenoemde webonderdelen.

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

Volg deze documentatie voor gedetailleerde tijdlijnen en richtlijnen voor het publiceren van video’s over de nieuwe Stream: Stream (Classic) webonderdeel Transition plan & new Stream Webpart

(Updated) Handwriting Beautification and Ink Straightening for Microsoft Whiteboard
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC565166
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

De mogelijkheid om handschrift leesbaarder en leesbaarder te maken, komt naar Whiteboard voor het web, Microsoft Teams, Windows-apps en Surface Hubs / MTR-ervaringen, evenals annotaties in Teams-vergaderingen. De nieuwe mogelijkheid maakt een soepelere samenwerking mogelijk tijdens het gebruik van inkt.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124897

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint eind juni (voorheen begin juni) en zal naar verwachting eind juli (eerder begin juli) zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Deze service kan worden beheerd door het optionele beleid voor verbonden ervaringen, dat bepaalt of gebruikers toegang hebben tot de functionaliteit. Vandaag is dit beleid van toepassing op de mogelijkheid om een koppeling in Whiteboard te zien waar gebruikers feedback kunnen geven via de feedbackportal van Microsoft, de mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen via Bing Zoeken en hyperlinks in te voegen en video’s in te sluiten in whiteboards met een uitgevouwen voorbeeld.

RW14H0f?ver=cac6 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

RW14Mct?ver=ca65 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist   

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen wijziging nodig, tenzij u de functies Handschriftverfraaiing en rechttrekken van inkt (en andere optionele verbonden ervaringen) in Whiteboard wilt uitschakelen. Hiervoor kunt u de Office cloud policy service in het Microsoft 365 Apps-beheercentrum.

 1. Meld u aan bij =”https://config.office.com/” target=”_blank”>https://config.office.com/ met uw Microsoft 365-beheerdersreferenties
 2. Selecteer Customization in het linkerdeelvenster.
 3. Selecteer Beleidsbeheer
 4. Maak een nieuwe beleidsconfiguratie of bewerk een bestaande.
 5. Kies in Kies het bereik en kies de beveiligingsgroep waarvoor u het beleid wilt toepassen.
 6. Kies in Instellingen configureren de optie Het gebruik van extra optionele verbonden ervaringen in Office toestaan.
 7. Kies in de configuratie-instelling de optie – ingeschakeld, uitgeschakeld of niet geconfigureerd. De implicatie van elk van deze opties wordt hieronder vermeld:Ingeschakeld: optionele verbonden ervaringen zijn beschikbaar voor gebruikersUitgeschakeld: optionele verbonden ervaringen zijn niet beschikbaar voor gebruikersNiet geconfigureerd:
  • optionele verbonden ervaringen zijn beschikbaar voor gebruikers
 8. Sla de beleidsconfiguratie op.
 9. Wijs indien nodig de prioriteit opnieuw toe aan een beveiligingsgroep. (Als twee of meer beleidsconfiguraties van toepassing zijn op dezelfde set gebruikers, wordt de configuratie met de hoogste prioriteit toegepast)
 10. Als
 11. u een nieuwe beleidsconfiguratie maakt of de configuratie voor een bestaand beleid wijzigt, zal er een vertraging optreden bij het weergeven van de wijziging zoals hieronder vermeld:Als er vóór de wijziging
  • bestaande beleidsconfiguraties waren, duurt het 90 minuten voordat de wijziging wordt weergegeven Als er vóór de wijziging geen beleidsconfiguraties waren,
  • Dan duurt het 24 uur voordat de wijziging wordt weergegeven.

Microsoft Purview Records Management: Enhancing inherited and auto-applied retention label behavior in Exchange Online
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC567472
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We brengen een verbetering uit om het levenscyclusgedrag van Exchange-items beter af te stemmen op de principes van retentie en labeling die worden gedeeld met andere workloads zoals SharePoint Online.

Deze wijziging is van invloed op items met een Microsoft Purview-bewaarlabel of een verouderde MRM-tag die automatisch is toegepast of is overgenomen van een bovenliggende map, die vervolgens wordt verplaatst naar de map ‘Verwijderde items’ door slepen en neerzetten of handmatig verwijderen. Het heeft geen invloed op bestaand gedrag voor items die ‘permanent’ door de gebruiker worden verwijderd (bijvoorbeeld met de combinatie SHIFT+DEL), items waarop geen Microsoft Purview-bewaarlabels zijn toegepast of items waarop een Microsoft Purview-bewaarlabel of verouderde MRM-tag handmatig door de gebruiker is toegepast.

De verbetering omvat meerdere gedragswijzigingen die worden samengevat in het gedeelte ‘Hoe dit van invloed is op uw organisatie’ hieronder. 

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint half juli (voorheen eind juni) en zal naar verwachting half september (voorheen eind augustus) zijn voltooid. 

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

De volgende gedragingen veranderen voor

items met een automatisch toegepast bewaarlabel, een bewaarlabel dat is overgenomen van een bovenliggende map of een verouderde MRM-tag die is overgenomen van een bovenliggende map:Voor items met een bewaarinstelling die is toegepast
 • door Microsoft Purview (elk label dat inhoud gedurende een bepaalde periode behoudt, zelfs als een gebruiker ze verwijdert), wordt deze bewaarinstelling afgedwongen wanneer deze wordt verplaatst naar de map ‘Verwijderde items’, ongeacht hoe deze is toegepast of als een standaard MRM-tag van toepassing is op de map ‘Verwijderde items’.

 • Voor items die geen inhoud behouden en alleen verwijdering na een bepaalde periode of een andere actie afdwingen, gedraagt het zich als volgt wanneer ze naar de map ‘Verwijderde items’ worden verplaatst:Als een bewaarlabel van Microsoft Purview automatisch wordt toegepast op een item, blijft het toegepast op
  • het item, ongeacht of er een standaard MRM-tag is toegepast op de map ‘Verwijderde items’ en worden acties dienovereenkomstig verwerkt op basis van de automatisch toegepaste de instellingen van het label.
  • Als een bewaarlabel of MRM-tag van Microsoft Purview wordt toegepast op het item door overerving van een bovenliggende map en er geen standaard MRM-tag wordt toegepast op de map ‘Verwijderde items’, blijft het overgenomen label/de overgenomen tag toegepast op het item en worden acties dienovereenkomstig verwerkt op basis van de label-/taginstellingen.
  • Als een Microsoft Purview-bewaarlabel of MRM-tag wordt toegepast op het item door overerving van een bovenliggende map en een standaard MRM-tag wordt toegepast op de map ‘Verwijderde items’, wint het label of de tag met de kortste verwijderingsperiode en worden de acties dienovereenkomstig verwerkt op basis van dat winnende label of die winnende taginstellingen. 

Deze wijziging heeft geen invloed op: 

het
 • gedrag van andere mappen in het postvak.
 • Items
 • die ‘permanent’ door de gebruiker worden verwijderd (bijvoorbeeld met behulp van de combinatie SHIFT+DEL). 
  Items
 • waarop geen bewaarlabels of verouderde MRM-tags van Microsoft Purview zijn toegepast.
 • Items met een Microsoft Purview-bewaarlabel of verouderde MRM-tag die handmatig door de gebruiker is toegepast.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen actie nodig om deze wijziging in te schakelen, maar u kunt uw documentatie en training voor eindgebruikers bijwerken om de gedragswijziging op te nemen.

Aan de slag met recordbeheer in de Microsoft Purview-nalevingsportal:

Meer informatie: Meer informatie over retentie voor Exchange

(Updated) Admin Policy for Collaborative Annotations
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC579612
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Met privacy- en beveiligingsbeperkingen hebben we een IT-beheerbeleid op gebruikersniveau geïmplementeerd waarmee beheerders kunnen kiezen of sommige of alle gebruikers in het bedrijf collaborative annotations kunnen gebruiken. Momenteel is er een manier om annotaties aan of uit te zetten via cmdlet Set-SPOTenant-IsWBFluidEnabled, dit heeft ook invloed op Whiteboard.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen half juni met de uitrol en verwachten de uitrol eind juli (voorheen eind juni) te voltooien.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

IT-beheerders kunnen collaboratieve annotaties in- of uitschakelen vanuit het Teams-beheercentrum in Vergaderingen – > vergaderingsbeleid.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is niets dat je hoeft te doen om je voor te bereiden.

Microsoft Purview compliance portal: Service side auto-labeling shifts scoping of OneDrive workload to users/groups
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC598632
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

automatische labeling aan de servicezijde ondersteunt het bereik van OneDrive-workloads naar OneDrive-gebruikers en -groepen in plaats van site-URL’s (eerdere implementatie).  

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124914.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview: We beginnen begin juni 2023 met de uitrol van een openbare preview van gebruikersondersteuning in OneDrive en eind juni 2023 met groepsondersteuning.

Standaard release: We beginnen met de uitrol medio juli (voorheen begin juli) en zullen naar verwachting begin augustus (voorheen eind juli) klaar zijn.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Bij het bewerken van bestaand beleid met sites die zijn geselecteerd op OneDrive-locaties, moeten beheerders hun beleid bijwerken om over te schakelen naar OneDrive-gebruikers/-groepen door het volgende te doen:

1. Verwijder alle sites uit de kiezer en druk op opslaan

2. OneDrive-locaties opnieuw configureren, toont u de nieuwe kiezer waarmee u gebruikers / groepen

kunt kiezen

Als u bestaand beleid met OneDrive-sites bewerkt via cmdlet, moet u ook opnieuw configureren met behulp van gebruikers/groepen.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Als u een bestaand beleid voor automatische etikettering hebt dat gebruikmaakt van OneDrive-site-URL’s die moeten worden bijgewerkt, vindt u de juiste toewijzing van site-URL’s aan OneDrive-gebruikers/-groepen om te helpen bij de herconfiguratie van dit beleid zodra we overschakelen naar ondersteuning voor gebruikers/groepen.

Ga aan de slag met auto-labeling in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie: Automatisch een vertrouwelijkheidslabel toepassen in Microsoft 365 

(Updated) New Viva Connections Analytics Experience Coming Soon
Category:SharePoint Online Microsoft Viva
Nummer:MC598641
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We zijn verheugd om de volgende reeks functies voor Viva Connections-gebruiksanalyses aan te kondigen. De analyse-ervaring bevat nu een dashboardweergave van volledige pagina’s die organisaties helpt de betrokkenheid van gebruikers beter te begrijpen door de statistieken te kunnen visualiseren. Het analysedashboard is beschikbaar via zowel de Viva Connections-desktopervaring in Teams als via een SharePoint-startpagina als uw organisatie er een heeft. Bovendien bevat deze release ook betrokkenheidsstatistieken voor individuele dashboardkaarten die een diepgaander overzicht van populaire kaarten en kaarten met minder betrokkenheid mogelijk maken. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124918

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint half juli (voorheen eind juni) en zal naar verwachting eind juli (voorheen half juli) zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Het analysedashboard is beschikbaar via zowel de Viva Connections-desktopervaring in Teams als via een SharePoint-startpagina als uw organisatie er een heeft.RW15LNJ?ver=57df - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist                 RW166NM?ver=517b - KbWorks - SharePoint & Teams SpecialistRW15YOy?ver=cb08 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

                RW1642S?ver=9a2e - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

De functies zijn standaard beschikbaar en er zijn geen extra stappen vereist. Ga voor meer informatie naar deze documentatie.

(Updated) Microsoft Lists User Experience Update
Category:SharePoint Online
Nummer:MC600726
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande inhoud bijgewerkt met aanvullende informatie. Dank u voor uw geduld.

Deze update verbetert de algehele prestaties van Microsoft-lijsten en introduceert nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om beoordelingen aan elke lijst toe te voegen, afbeeldingen rechtstreeks in een lijst te slepen en/of te plakken, in realtime te zien wie met u samenwerkt, van weergave te wisselen door op tabbladen te klikken, datum-/tijdwaarden te bekijken in de gewenste datuminstellingen en tijdzone, en meer.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124867

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Gerichte release: We beginnen half juli met de uitrol en verwachten de uitrol eind juli te voltooien.

Standaardrelease: We beginnen eind juli met de uitrol en verwachten de uitrol eind september te voltooien.

Opmerking: Sommige gebruikers zien deze functie mogelijk eerder dan anderen in uw organisatie.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers in getroffen tenants zien functie-updates voor lijsten zoals beschreven in dit blogbericht. Deze verbeteringen bereiken alle lijsten, behalve de lijsten die zijn geconfigureerd met de volgende functies:

 • SharePoint Framework-extensies
 • PowerApps-formulieren
 • Goedkeuringen
 • De afspeellijstsjabloon

Lijsten die deze functies gebruiken, ontvangen niet de nieuwe gebruikerservaring met de implementatie van deze functie. Toekomstige implementaties bieden ondersteuning voor lijsten die deze functies gebruiken.

Lijsten met de nieuwe ervaring worden altijd geopend in de app Lijsten,

ongeacht of deze lijsten worden geopend vanuit de startpagina van Lijsten, een koppeling voor delen, een directe koppeling of een koppeling in SharePoint-navigatie. Dit betekent dat SharePoint-site-elementen zoals de koptekst en de linkernavigatie niet worden weergegeven bij de eerste keer laden. Er zijn twee manieren om deze site-elementen in een lijst weer te geven:

 • Gebruikers kunnen klikken op de knop “Openen op site” in de rechterbovenhoek van de lijst. Hierdoor wordt de lijst opnieuw geladen in de bovenliggende SharePoint-site met die site-elementen zichtbaar op de pagina.
 • Beheerders kunnen een eigenschap in een siteverzameling zo instellen dat alle lijsten in die siteverzameling altijd worden geladen met de site-elementen intact. Deze eigenschap heet ListsShowHeaderAndNavigation. Dit is een voorbeeld van een PowerShell-cmdlet die deze eigenschap instelt voor een site op basis van de URL: Set-SPOSite -Identity https://contoso.sharepoint.com/sites/site1 -ListsShowHeaderAndNavigation $true

Site-eigenaren kunnen naar de instellingenpagina navigatie-elementen navigeren en een nieuwe instelling configureren met de naam ‘Lijsten in sites’. Deze instelling zorgt ervoor dat navigatiekoppelingen naar lijsten in die siteverzameling altijd worden geopend in de bovenliggende SharePoint-site.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

U hoeft niets te doen om u voor te bereiden op deze verandering.

De instelling ListsShowHeaderAndNavigation is momenteel beschikbaar als u deze instelling proactief wilt instellen om deze implementatie voor te bereiden. Als u dit doet, worden lijsten binnen die sites altijd weergegeven met SharePoint-site-elementen zoals de koptekst en de linkernavigatie.

(Updated) Announcing GA of RBAC User Scoping in Microsoft Purview Information Protection and Data Loss Prevention
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC600728
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We introduceren een nieuwe mogelijkheid waarmee beheerders beheer- en herstelbevoegdheden kunnen delegeren voor verschillende personen in verschillende regio’s of organisatie-eenheden met op rollen gebaseerd toegangsbeheer (RBAC). Onderzoekers van de Duitse admin-eenheid zouden bijvoorbeeld alleen waarschuwingen kunnen onderzoeken en gebeurtenissen kunnen controleren voor Duitse gebruikers.

De RBAC-besturingselementen zijn beschikbaar in de Microsoft Purview-nalevingsportal voor gebeurtenissen met betrekking tot informatiebeveiliging en gegevensverlies en worden uitgebreid naar Microsoft 365 Defender Portal.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 93417

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint half juli (voorheen begin juli) en zal naar verwachting begin augustus (eerder eind juli) voltooid zijn. 

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Als u ervoor kiest om deze RBAC User Scoping-functie niet te gebruiken, heeft dit geen gevolgen voor uw organisatie. Als uw organisatie delegatie van taken vereist op basis van gebruikers in specifieke regio’s of organisatie-eenheden, volgt u de stappen om RBAC User Scoping in te stellen:

 1. Beheereenheden (AU) instellen in Azure Portal
 2. Ring-fence Toepassingsgebied Beheerdersmachtigingen voor scopes
 3. van beheereenheden
 4. MIP/DLP-beleid met toepassingsgebied voor beheereenheden maken en beheren DLP-waarschuwingen 
 5. met gebruikersbereik onderzoeken in
 6. Purview en M365 Defender Activiteiten en gebeurtenissen met gebruikersbereik
 7. onderzoeken in Activity Explorer 

RW16tRi?ver=454e - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Ga aan de slag met Informatiebeveiliging en Preventie van gegevensverlies in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie: Machtigingen in de Microsoft Purview-nalevingsportal 

(Updated) New Graph APIs for accessing Teams Meeting Recording
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC600733
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Er zijn nieuwe organisatiebrede toepassingsmachtigingen en RSC-toepassingsmachtigingen geïntroduceerd om apps toegang te geven tot vergaderingsopnamen voor een specifieke vergadering. Met RSC-machtigingen (Resource Specific Consent) kunnen beheerders gebruikers specifiek machtigen om toestemming te geven aan apps, zodat ze specifieke toegang krijgen tot de opnames van een Teams-vergadering waarop deze is geïnstalleerd, in plaats van hen toegang te geven tot de hele tenant.

Dit bericht is specifiek gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 95787

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Graph Beta We beginnen eind juli (eerder begin juli) met de uitrol en verwachten begin augustus (eerder half juli) te worden voltooid.

Standaard release: We beginnen eind augustus met de uitrol en verwachten medio september te zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Als tenantbeheerder hebt u afzonderlijke org-wide application permissions to access meeting recordings within the organization. U kunt nu overschakelen naar een meer beperkende machtiging voor apps om alleen toegang te krijgen tot opnames. U kunt ook kiezen voor een zelfbedieningsmodel waarbij organisatoren / presentatoren van vergaderingen afzonderlijke apps kunnen autoriseren om toegang te krijgen tot de opnames voor specifieke vergaderingen. Dit is mogelijk via de functie Resource-Specific Consent.

Ga als volgt te werk om de nieuwe toepassingsmachtigingen voor vergaderingsopnamen voor de hele organisatie in te schakelen:

U kunt organisatiebrede toepassingsmachtigingen bekijken en accepteren voor apps die toegang vereisen tot Teams-vergaderingsopnamen in uw organisatie via de <a href=”https://portal.azure.com/” target=”_blank”> Azure Portal (Azure Active Directory > Enterprise-toepassingen > <Appnaam> > machtigingen) 

<i style=””>Ga als volgt te werk om de nieuwe vergaderingsopnamen in te schakelen met betrekking tot vergaderingsspecifieke RSC-toepassingsmachtigingen: 

Als tenantbeheerder hebt u de mogelijkheid om resourcespecifieke toestemming voor apps in chats/vergaderingen in te – of uit te schakelen met behulp van een hoofdschakelaar. Eenmaal ingeschakeld, kunnen geautoriseerde gebruikers nu een Teams-app in een vergadering autoriseren om toegang te krijgen tot die specifieke vergadering met behulp van deze machtigingen. Meer details zijn hier te vinden.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Organisatiebrede toepassingsmachtigingen:

Controleer en accepteer machtigingen voor apps die toegang vereisen tot Teams Meetings-opnamen in uw organisatie (zowel app- als gedelegeerde context) via de AAD-portal via Enterprise Applications > App-naam > machtigingen.

Specifieke RSC-toepassingsmachtigingen voor vergaderingen:

 • Lees dit resource om te begrijpen hoe u kunt bepalen of u broneigenaren wilt toestaan om RSC-machtigingen rechtstreeks voor apps in vergaderingen te verlenen.
 • U kunt de lijst met RSC-machtigingen voor een Teams-app ook bekijken in het <a href=”https://admin.teams.microsoft.com/” target=”_blank”>Teams-beheercentrum (Team Apps ->Apps beheren-> <App-naam> -> tabblad Machtigingen).

Overweeg of u uw gebruikers op de hoogte moet stellen van deze nieuwe mogelijkheid en werk uw training en documentatie waar nodig bij.  

(Updated) Microsoft Syntex OCR for SharePoint and OneDrive
Category:Microsoft Syntex
Nummer:MC613519
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Syntex biedt de mogelijkheid om tekst uit afbeeldingen in uw tenant te extraheren. Zodra de tekst is geëxtraheerd, kunt u deze gebruiken voor scenario’s zoals zoeken naar eindgebruikers en is deze ook beschikbaar voor informatiebeveiligingsbeleid in Microsoft Purview.

Als u Syntex Optical Character Recognition (OCR) wilt configureren, moet u eerst uw Azure-abonnement verbinden met Microsoft Syntex, omdat OCR in rekening wordt gebracht op basis van betalen per gebruik. Nadat u Syntex-facturering hebt ingesteld, kunt u opgeven waar u Syntex OCR wilt toepassen. Deze configuratie kan plaatsvinden in het Microsoft-beheercentrum in Syntex setup of in Microsoft Purview of op beide plaatsen. De functie wordt uitgerold in een openbare preview, zodat iedereen deze kan gebruiken.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124937

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Public Preview: De uitrol begint eind juni en zal naar verwachting begin juli voltooid zijn.

Standaardrelease: De uitrol begint begin juli en zal naar verwachting begin augustus (voorheen eind juli) zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

SharePoint-, globale en compliancebeheerders kunnen nu OCR configureren om te worden toegepast op afbeeldingen in uw tenant.

RW16Xck?ver=3f5d - KbWorks - SharePoint & Teams SpecialistRW16Ctq?ver=e57c - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

RW16MVl?ver=1dfb - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Stel Syntex-facturering in het Microsoft Admin Center in en laat beheerders in uw organisatie weten dat ze nu OCR kunnen toepassen op afbeeldingen in uw tenant.

Meer informatie::

Microsoft Purview Information Protection: Discover and co-author documents labeled with user-defined permissions
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC617055
Status:planForChange

Bijgewerkt op 13 juli 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

SharePoint en OneDrive worden momenteel uitgerold in openbare preview en ondersteunen detectie en cocreatie van bestanden met door de gebruiker gedefinieerde machtigingen. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 85619

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol naar openbare preview begon half juni en zal naar verwachting begin september voltooid zijn.

De standaardrelease begint begin september (voorheen begin augustus) en zal naar verwachting eind oktober (eerder eind september) voltooid zijn.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Met deze functie kunnen SharePoint en OneDrive gelabelde documenten verwerken die zijn gecodeerd met aangepaste machtigingen, ook wel door de gebruiker gedefinieerde machtigingen genoemd. Als gevolg hiervan kunnen deze documenten worden doorzocht, geïnspecteerd op preventie van gegevensverlies en worden gebruikt met eDiscovery. Ze kunnen ook worden geopend, bewerkt, naadloos samen worden geschreven en ondersteunen Automatisch opslaan in Word-, Excel- en PowerPoint-apps op alle platforms (inclusief Office voor het web).

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen speciale actie nodig om deze functie in te schakelen. Aangezien dit echter het bestaande gedrag wijzigt voor bestanden die zijn gelabeld met door de gebruiker gedefinieerde machtigingen, raden we u aan uw gebruikers voor te lichten en de documentatie zo nodig bij te werken.

Controleer en definieer labelbeleid en -instellingen en open Microsoft Purview Information Protection, Data Loss Prevention en eDiscovery-oplossingen in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie:

Cloud IntelliFrame: A New Way to See People in Teams Rooms
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC642265
Status:stayInformed

Cloud IntelliFrame is een nieuwe ervaring waarmee deelnemers aan online vergaderingen mensen in Teams Rooms duidelijker kunnen zien, waardoor de hybride vergaderervaring wordt verbeterd door slimme videofeeds van deelnemers in de ruimte te maken. De slimme videofeed wordt gemaakt door in te zoomen op hun gezichten en afleidingen te elimineren. U kunt de uitdrukkingen en gebaren van de mensen in de ruimte gemakkelijker zien, wat de samenwerking in hybride vergaderingen zal helpen verbeteren. Het creëert gelijkheid in hybride vergaderingen omdat iedereen gezien en gehoord kan worden.

Cloud IntelliFrame wordt uitgerold in Microsoft Teams Rooms op Windows met Pro-licentie en kan worden bekeken op Microsoft Teams Desktop (Windows & Mac) met elke licentie.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 130219.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standard Release: We beginnen half augustus met de uitrol naar commerciële huurders en verwachten de uitrol begin september te voltooien. 

GCC en GCCH beginnen half augustus met de uitrol.

Deze ervaring is niet beschikbaar voor DoD.

[Hoe dit uw organisatie beïnvloedt:]

Alle Microsoft Teams-kamers op Windows met een Pro-licentie die is uitgerust met camera’s in de lijst met ondersteunde camera’s, worden automatisch aangemeld voor Cloud IntelliFrame. 

Online deelnemers op Microsoft Teams Desktop (Windows en Mac) zien standaard de IntelliFrame-videofeed vanuit Kamers met deze camera’s.

cloud intelliframe

Een pictogram in de rechterbovenhoek van de Room-videofeed geeft aan dat Cloud IntelliFrame wordt weergegeven. 


Mensen in de ruimte kunnen IntelliFrame uitschakelen met behulp van instellingen tijdens de vergadering op de console. Hiermee wordt IntelliFrame uitgeschakeld en wordt teruggezet naar de standaardweergave voor de kamer. Alle online deelnemers zouden dan de standaardweergave vanuit de betreffende kamer zien.

Intelliframe off


People on Teams Desktop kunnen IntelliFrame ook in- of uitschakelen door met de rechtermuisknop op de videotegel Room te klikken en ‘Turn off IntelliFrame’ te selecteren. Hiermee wordt de IntelliFrame-weergave alleen op hun Teams-client uitgeschakeld.

Uitschakelen


De volgende cameramodellen die worden geïmplementeerd in een Microsoft Teams Room op Windows met een Pro-licentie, gebruiken automatisch Cloud IntelliFrame:

 • AVer CAM520 Pro
 • AVer CAM520 Pro2
 • BRIO 4K Stream-editie
 • EagleEye Kubus USB |
 • HD Pro webcam C920
 • Jabra PanaCast
 • Logi Rally Camera |
 • Logitech BRIO
 • Logitech ConferenceCam CC3000e
 • Logitech-meetup
 • Logitech-webcam C925e
 • Logitech-webcam C930e
 • Microsoft® LifeCam Studio
 • Polycom EagleEye IV USB-camera
 • Ptz Pro 2
 • PTZ Pro-camera
 • ThinkSmart-camera
 • Yealink UVC30
 • Yealink UVC34
 • Yealink UVC50 |
 • Yealink UVC80
 • Yealink UVC86

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

U kunt uw gebruikers op de hoogte stellen van deze mogelijkheid. Cloud IntelliFrame toont de slimme feed wanneer er 9 of minder mensen in de kamer zijn. Er wordt automatisch geschakeld tussen de standaardkamerweergave en de IntelliFrame-weergave op basis van de activiteit in de ruimte. Als iemand bijvoorbeeld de vergaderruimte betreedt, schakelt de weergave automatisch over naar de standaardruimteweergave totdat de persoon tot rust komt.

Cloud IntelliFrame is ideaal voor focusruimtes en middelgrote ruimtes. Grote ruimtes zijn misschien niet ideaal, omdat mensen die het verst van de camera verwijderd zijn, wazig kunnen lijken na digitale zoom. Misschien wilt u Cloud IntelliFrame ook uitschakelen in kamers met glazen wanden zonder privacyfilter.

Cloud IntelliFrame uitschakelen in een ruimte:

 1. Volg deze handleiding om een XML-configuratiebestand te maken
 2. Voeg het volgende element toe: <CloudIntelliFrame>False</CloudIntelliFrame>
 3. Start de console opnieuw op om de configuratiewijzigingen te verwerken.


Retirement of “Tasks That Seem Important” Section from Suggestions in Microsoft To Do
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC642266
Status:stayInformed

We zullen de sectie ‘Taken die belangrijk lijken’ van de functie Taaksuggesties in Microsoft To Do buiten gebruik stellen.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Deze pensionering vindt plaats op 30 juli 2023.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Microsoft-takengebruikers in uw organisatie zien de sectie ‘Taken die belangrijk lijken’ niet in de functie Takensuggesties in het deelvenster Mijn dag.

RW17aS2?ver=9b0b - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]Er is niets dat je hoeft

te doen om je

voor te bereiden. We raden u aan andere suggesties of slimme lijsten in ‘Taken’ te gebruiken om taken te beheren.

U kunt uw gebruikers op de hoogte stellen van deze wijziging.

Microsoft Edge for Business
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC642267
Status:planForChange
Microsoft Edge

for Business, de nieuwe, toegewijde werkervaring voor Microsoft Edge, komt binnenkort. Zoals aangekondigd op Build, is Microsoft Edge for Business momenteel in preview.

Microsoft Edge for Business is bedoeld om tegemoet te komen aan de behoeften van zowel eindgebruikers als IT-professionals. Het is ontworpen om te helpen voldoen aan de behoeften van het evoluerende beveiligingslandschap en tegelijkertijd gebruikers in staat te stellen productiever te zijn. Naast de uitgebreide set systeemeigen besturingselementen voor ondernemingen waarmee u al bekend bent in Microsoft Edge, bevat Microsoft Edge for Business nieuwe visuele elementen zoals een aangepast pictogram en bedrijfsbranding, automatisch schakelen tussen werkbrowservensters (geactiveerd door AAD-aanmelding) en persoonlijke browservensters (geactiveerd door Microsoft-account [MSA]-aanmelding) en ondersteuning voor onbeheerde Bring Your Own Personal Computer (BYOPC).

Microsoft Edge for Business

wordt de standaard browserervaring voor organisaties en wordt geactiveerd door azure active directory (Azure AD) login, zodat gebruikers die zich aanmelden met hun Azure AD-account edge voor bedrijven krijgen in tegenstelling tot de huidige edge-ervaring.  Met het nieuwe venster Edge for Business voor werk kunnen gebruikers met zowel Azure AD- als MSA-profielen een afzonderlijke, gedifferentieerde ervaring omdat werksites worden gerouteerd naar Edge for Business en persoonlijke sites naar Microsoft Edge. Er is geen invloed op de standaard browserinstellingen van gebruikers.  

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 144362

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview is momenteel beschikbaar in Microsoft Edge versie 115 of hoger. 

We verwachten dat Microsoft Edge for Business standaard is ingeschakeld vanaf Microsoft Edge versie 116 (gepland voor de week van 17 augustus 2023).

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Wanneer gebruikers zich aanmelden met AAD, ontvangen ze Edge for Business, een visueel onderscheidende werkbrowser met uitgebreide bedrijfsbesturingselementen voor veilige gegevenstoegang en lekpreventie. Edge for Business scheidt werk en persoonlijk browsen automatisch in speciale browservensters met hun eigen afzonderlijke caches en opslaglocaties, zodat informatie gescheiden blijft.

Er zal ook ondersteuning zijn voor bedrijfsbranding, waardoor beheerders de bedrijfsbranding in het werkbrowservenster kunnen aanpassen om de bekendheid en het vertrouwen bij eindgebruikers te vergroten. Daarnaast is er ondersteuning voor onbeheerde BYOPC, waardoor veilige en compatibele toegang tot werkresources op pc’s met DLP-besturingselementen mogelijk is. Met deze functie wordt geen koppeling gemaakt tussen het Azure AD-account van de gebruiker en zijn MSA-account en de organisatie-instellingen met betrekking tot het koppelen van werk- en persoonlijke accounts blijven onaangetast. 

 

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Als u de functies van Microsoft Edge voor Bedrijven wilt ervaren, zoals de verschillende visuele behandelingen en automatisch schakelen, moeten eindgebruikers zich aanmelden bij ten minste 1 Azure AD-profiel (zakelijke e-mail) en 1 MSA-profiel (persoonlijke e-mail) in de Edge-browser.  

[Aanvullende informatie]  

Zie ons artikel over Microsoft Learn (inhoud die dichter bij GA moet worden bijgewerkt)

We waarderen altijd feedback en vragen van onze klanten.

Enable 2nd video stream for Teams Content Camera on Desktop feature
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC642270
Status:stayInformed

Gebruikers kunnen een tweede videostream inschakelen om zowel hun persoonlijke video als hun Teams-inhoudscamera op desktop te ondersteunen.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 118580

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaardrelease: De uitrol is begonnen en zal naar verwachting medio augustus zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Bij het inschakelen van de functie Teams-inhoudscamera op bureaublad wordt verwacht dat de persoonlijke video zo lang wordt bewaard dat de gebruiker een afzonderlijke camera selecteert om de twee videostreams te ondersteunen.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

U kunt overwegen uw training en documentatie waar nodig bij te werken.

Microsoft Purview | Detect AIP labelled files (pfile) using the DLP condition “content contains sensitivity label”
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC642510
Status:stayInformed

Momenteel ondersteunt het Microsoft Purview Data Loss Prevention-beleid het detecteren van e-mailbijlagen met een vertrouwelijkheidslabel met behulp van de voorwaarde ‘inhoud bevat gevoeligheidslabel’ (https://learn.microsoft.com/microsoft-365/compliance/dlp-sensitivity-label-as-condition?view=o365-worldwide). Momenteel ondersteunt deze voorwaarde het detecteren van labels in Microsoft Office- en PDF-bestandstypen. Microsoft Purview Information Protection-gevoeligheidslabel kan echter ook worden toegepast op andere bestandstypen met behulp van een AIP-client of andere clients met een Information Protection SDK zoals Secude, die deze SDK gebruikt om het gelabelde bestand te converteren naar .pfile (https://learn.microsoft.com/azure/information-protection/how-does-it-work#variations).

We breiden nu de ondersteuning van de DLP-voorwaarde “inhoud bevat gevoeligheidslabel” uit naar pfile en zorgen ervoor dat alle mogelijke gelabelde bestanden worden gedetecteerd en beschermd door DLP-beleid.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 145116

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol van de commerciële huurder start begin augustus 2023 en is eind augustus 2023 afgerond.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Als u een bestaand DLP-beleid hebt voor het detecteren van gelabelde e-mailbijlagen, wordt dit ook van toepassing op e-mails met .pfile-bijlagen. U hoeft geen wijzigingen aan te brengen in uw bestaande beleid.

Als u bijvoorbeeld een DLP-beleid hebt met de

voorwaarde “inhoud bevat een zeer vertrouwelijk vertrouwelijkheidslabel” met de actie “Toegang beperken (mensen buiten de organisatie blokkeren)”, worden alle Exchange-e-mails met bijlagen met een “zeer vertrouwelijk label” inclusief bestanden zoals .ptxt/.pjpg enz. geblokkeerd door dit DLP-beleid. Momenteel beperkt dit DLP-beleid alleen Microsoft Office- en PDF-bestanden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top