Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 20-09-2023

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

20-September-2023 Onderstaand vindt je een verzameling van nieuws dat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

Office 365 Roadmap Updated: 2023-09-20

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

(Updated) ‘Forms’ app polling features for Teams meeting will be replaced by ‘Polls’ app
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC513669
Status:planForChange

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de timing van deze wijziging hieronder bijgewerkt. Oorspronkelijk gecommuniceerd in MC284259 (september ’21), zullen we de polling-functie in de ‘Forms’-app in Microsoft Teams buiten gebruik stellen, maar de tijdlijn is verlengd vanaf de oorspronkelijk vermelde datum. 

In plaats daarvan raden we het gebruik van de ‘Polls’-app aan, waar we onze ontwikkelingsbronnen zullen blijven investeren.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We zullen deze functie eind december 2023 (voorheen eind september) buiten gebruik stellen.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers kunnen de pollingfunctie in de app ‘Forms’ niet langer toevoegen aan hun vergadering voor polling-ervaringen wanneer deze wijziging wordt geïmplementeerd.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Uw polls en reactiegegevens in de Formulieren-app worden automatisch gesynchroniseerd met de Polls-app. Het enige dat u hoeft te doen, is de Polls-app toevoegen aan uw bestaande of aankomende vergaderingen / chats en u bent klaar om te gaan.

Klik op Aanvullende informatie voor meer informatie.

(Updated) Microsoft Teams: Explicit Recording Consent for Teams Meetings
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC523053
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Microsoft Teams gaat een vergaderbeleid voor expliciete opnametoestemming ondersteunen. Wanneer het beleid wordt toegepast, vraagt het Teams-vergaderingsvenster om expliciete toestemming van alle deelnemers om te worden opgenomen. Voordat een gebruiker toestemming geeft, worden de audio, video en screenshare/consent-share van de gebruiker niet vastgelegd in de opname van de vergadering. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 107781

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaard en GCC: We beginnen eind maart met de uitrol en verwachten de uitrol medio april te voltooien. – Complete GCC-High: We beginnen eind mei (voorheen eind april) met de uitrol en verwachten de uitrol medio juni (voorheen begin mei) te voltooien.

– Complete DoD: We beginnen met de

uitrol medio oktober 2023 (voorheen half september)

en verwachten de uitrol eind oktober 2023 (voorheen eind september) te voltooien.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Expliciete opnametoestemming is standaard UITGESCHAKELD en is een door IT-beheerders beheerde functie. Beheerders kunnen ervoor kiezen om de functie in te schakelen voor de hele tenant of voor specifieke personen op basis van hun zakelijke behoeften.

Wanneer het beleid wordt toegepast, vragen Teams-vergaderingen die door deze personen zijn opgezet, expliciete toestemming van alle deelnemers om te worden opgenomen.

- KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

Voordat een gebruiker toestemming geeft, worden zijn audio, video en screenshare/content-share uitgeschakeld tijdens de vergadering. Dit voorkomt dat hun audio, video en screenshare / content-share worden opgenomen. RWYAz4?ver=4c56 - KbWorks - SharePoint & Teams SpecialistDe toestemming van de deelnemers wordt geregistreerd en is toegankelijk als onderdeel van het aanwezigheidsrapport. RWYFJC?ver=fe7a - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

U kunt uw trainingsmateriaal bijwerken om aan te geven dat dit beleid nu wordt ondersteund.

Beheerders kunnen PowerShell gebruiken om deze functie in of uit te schakelen aan de hand van de volgende voorbeelden, en het Teams-beheercentrum ondersteunt binnenkort ook de beleidsinstelling.

 • Stel CsTeamsMeetingPolicy -Identity Global -ExplicitRecordingConsent “Enabled” in
 • CsTeamsMeetingPolicy -Identity Global -ExplicitRecordingConsent “Disabled” instellen

Houd rekening met de volgende afhankelijkheden en limieten wanneer u besluit de functie in te schakelen: 

 1. De functie is afhankelijk van aanwezigheidsrapport; voor klanten die het aanwezigheidsrapport hebben uitgeschakeldkunnen eindgebruikers hun microfoon, camera of schermdeling/het delen van inhoud niet inschakelen wanneer een opname wordt gestart. Als u aanwezigheidsrapport niet kunt inschakelen, raden we u aan te wachten op een toekomstige update. Om onderbrekingen voor eindgebruikers te voorkomen, moeten ze de meest recente versie van Teams gebruiken. 
 2. In vergaderingen waarvoor expliciete toestemming vereist is, kunnen gebruikers die deelnemen vanaf niet-ondersteunde eindpunten, zoals oudere clientversies en CarPlay, hun microfoon, camera of schermdeling/het delen van inhoud niet inschakelen tijdens het opnemen.
 3. Gebruikers van Teams-vergaderruimten en PSTN-gebruikers kunnen vanaf vandaag nog steeds opnamemeldingen ontvangen, maar ze kunnen geen expliciete opnametoestemming geven en hun toestemmingsgegevens worden geregistreerd als “niet van toepassing” of “automatische toestemming”.  
(Updated) Stream Classic webpart retirement and new Stream (on SharePoint) webpart availability
Category:SharePoint Online Microsoft Stream
Nummer:MC561187
Status:planForChange

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de tijdlijn hieronder bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Dit is een belangrijk bericht voor klanten die het webonderdeel Stream (klassiek) gebruiken om video’s toe te voegen aan SharePoint-pagina’s en nieuwsberichten. Microsoft zal de Stream (Classic) webpart op 15 augustus 2023 buiten gebruik stellen en na deze datum niet meer beschikbaar zijn voor gebruik. Het webonderdeel Stream (Classic) wordt vervangen door het nieuwe webonderdeel Stream (op SharePoint).

Deze wijziging is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap: 124800

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Het webonderdeel Stream (Classic) wordt op 15 augustus 2023 buiten gebruik gesteld.

Het webonderdeel Stream (op SharePoint) begint met de uitrol van de algemene beschikbaarheid medio augustus (voorheen half juni) en we verwachten dat de uitrol medio oktober 2023 (voorheen half september) zal zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

 • Uw organisatie kan na 15 augustus 2023 geen webpart Stream (Classic) meer gebruiken.
 • Alle SharePoint-pagina’s en nieuwsberichten die zijn gemaakt met de webpart Stream (klassiek) met één video als bron, blijven uw video’s afspelen tot februari 2025.
 • Nadat uw organisatie video-inhoud heeft gemigreerd naar Stream (op SharePoint), blijven afzonderlijke video’s die zijn geconfigureerd op het webonderdeel Stream Classic inline worden afgespeeld, terwijl kanalen die zijn geconfigureerd op het webonderdeel worden vervangen door een knop die wordt omgeleid naar de locatie van de gemigreerde map.
 • Als u video’s uit Stream (op SharePoint) op SharePoint-pagina’s wilt publiceren, kunt u momenteel webonderdelen gebruiken die geschikt zijn voor video, zoals webonderdelen ‘Bestand en media’, ‘Hero’, ‘Gemarkeerde inhoud’ en ‘Lijst’. Bovendien kunt u het nieuwe webonderdeel Stream (op SharePoint) gebruiken zodra dit beschikbaar is.
 • Voor het opnieuw publiceren van Stream Classic-webdeelvideo’s na de migratie moeten gebruikers dit handmatig doen met behulp van de deel-URL via bovengenoemde webonderdelen.

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

Volg deze documentatie voor gedetailleerde tijdlijnen en richtlijnen voor het publiceren van video’s over de nieuwe Stream: Stream (Classic) webonderdeel Transition plan & new Stream Webpart

(Updated) Microsoft Teams: Set your Work Hours and Location
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC561188
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Stel uw werklocatie voor de dag in Microsoft Teams in, zodat uw team meer te weten kan komen over uw beschikbaarheid voor samenwerking op kantoor en op afstand.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 125375

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Gerichte release en preview: we zijn begonnen met de uitrol en verwachten de uitrol eind mei te voltooien.

Standaardrelease: We beginnen begin juni 2023 met de uitrol en verwachten de uitrol begin november 2023 (voorheen eind augustus) te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

We benadrukken Microsoft 365-functies die transparantie bieden en zich richten op waar u en uw collega’s werken: werktijden en locatie. Deze functies worden weergegeven in de webversie van Outlook en Teams en bieden de flexibiliteit om gebruikers in staat te stellen te delen waar ze werken. Je bent al gewend om je planning te beheren en te delen in Outlook en Teams. Met deze extra functies is Microsoft 365 nu locatiebewust en geeft het meer informatie aan jou en collega’s om beter samen te werken.

Microsoft 365 helpt je al bij het beheren en delen van je werkschema en beschikbaarheid. Met de werktijden- en locatiefuncties kunt u meer details opgeven over uw werkschema en voorkeuren, zoals vanaf waar u werkt (op afstand of op kantoor) en of u op verschillende dagen verschillende uren werkt. 

RW14BEf?ver=0356 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

Teams geeft je de flexibiliteit om eenvoudig de locatie voor die dag te wijzigen, zonder de rest van je week te beïnvloeden. Na een paar uur op kantoor besluit je bijvoorbeeld om je werk vanuit huis af te maken. Om uw locatie vanuit Teams te wijzigen, klikt u eenvoudig op uw profiel in de rechterbovenhoek van het Teams-venster, bekijkt u uw accountinstellingenmenu en wijzigt u uw werklocatie voor die dag.

Je kunt je locatie ook vanaf elk apparaat bijwerken met Teams. Als u snel wilt opzoeken waar iemand werkt, kunt u hun locatie op hun profielkaart bekijken naast hun beschikbaarheid.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Er is op dit moment geen actie van u vereist. Mogelijk wilt u uw gebruikers op de hoogte stellen van deze update.

Microsoft Purview – Data Lifecycle and Records Management – Scope the administration of retention and label policies
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC578279
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Om te helpen bij de implementatie van best practices voor beveiliging, introduceren we een nieuwe manier om beheerdersrechten toe te wijzen in de Microsoft Purview Data Lifecycle Management- en Microsoft Purview Records Management-oplossingen die beheerders de minste privilegetoegang bieden die nodig is voor hun taken.

Met deze wijziging (momenteel in openbare preview) kunnen organisaties gebruikmaken van beheereenheden in Azure Active Directory (AAD) om te definiëren wie beleid kan configureren en beheren in Microsoft Purview. Deze update bevat de mogelijkheid om een beheerder voor gegevenslevenscyclusbeheer of recordbeheer in te stellen voor een specifieke geografie, afdeling of andere eenheid, die het bewaar- en labelbeleid voor hun eenheid kan beheren. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 117354.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol naar algemene beschikbaarheid begint eind september 2023 (voorheen eind augustus) en zal naar verwachting begin oktober 2023 (voorheen begin september) zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Zodra deze functie is geïmplementeerd, hebben beheerders van Data Lifecycle Management en Records Management in uw organisatie de mogelijkheid om beheereenheden te gebruiken om gedetailleerd de toegang te definiëren tot wie bewaarbeleid en labelbeleid voor verschillende delen van de organisatie kan beheren.

Voorheen kon u alleen een tenantbrede beheerder toewijzen voor Data Lifecycle Management. Deze mensen configureren en beheren retentie- en labelbeleid voor elk onderdeel van de organisatie. Nu kunt u beheerders van Data Lifecycle Management koppelen aan een of meer beheereenheden. Hierdoor kunnen beheerders die beleid voor slechts een deel van een organisatie kunnen bekijken en beheren, dit met vertrouwen doen zonder dat dit gevolgen heeft voor andere eenheden. U kunt bijvoorbeeld een beheerder aanwijzen voor de Finance Admin Unit. Deze persoon kan vervolgens beleidsregels maken die alleen van toepassing zijn op Finance-gebruikers, -groepen of -sites.   

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is niets dat u hoeft te doen om deze functie te ontvangen.

U kunt overwegen om training of referentiemateriaal voor uw beheerders van Data Lifecycle Management en Records Management bij te werken en te evalueren of u deze nieuwe mogelijkheid wilt gebruiken.

Ga aan de slag met Data Lifecycle Management en Records Management in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie: Machtigingen in de Microsoft Purview-nalevingsportal

(Updated) Microsoft Purview Information Protection: Unsaved default label indicator
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC635990
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Wanneer standaardlabeling van bestanden is ingeschakeld in Word, Excel en PowerPoint Microsoft 365-apps voor Windows, wordt een standaardvertrouwelijkheidslabel toegepast op elk niet-gelabeld document wanneer het wordt opgeslagen. Om het vertrouwen van de gebruiker te vergroten dat standaardlabels werken, geeft de gevoeligheidsbalk nu aan dat er een label wordt toegepast bij de volgende opslag wanneer de gebruiker een nieuw of eerder niet-gelabeld bestand opent.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaardrelease: We beginnen met de uitrol medio september 2023 (voorheen half augustus) en verwachten eind oktober 2023 (eerder eind september) te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Wanneer de wijziging wordt uitgerold, wanneer een gebruiker een nieuw of eerder niet-gelabeld bestand opent en standaardlabeling is ingeschakeld, geeft de vertrouwelijkheidsbalk aan dat een label wordt toegepast bij de volgende opslag.

RW16Hy5?ver=129c - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

U kunt overwegen uw training en documentatie waar nodig bij te werken.(Updated) Call delegation feature enhancements
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC649047
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande inhoud bijgewerkt met aanvullende broninformatie.

Verbeteringen in de

functie voor gespreksdelegatie – 

Het leveren van een meer op maat gemaakte ervaring voor afgevaardigden en delegators met een vernieuwde, vereenvoudigde gebruikersinterface in de app Oproepen en de mogelijkheid voor gemachtigden en delegators om deel te nemen aan actieve oproepen, indien toegestaan.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 123753

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaardrelease: We beginnen met de uitrol medio augustus 2023 en verwachten eind oktober 2023 (voorheen eind september) te worden voltooid voor Teams Desktop- en Teams Phone-apparaten.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Na deze wijziging zullen gebruikers een nieuwe UI-ervaring voor delegatie opmerken, indien toegestaan kunnen ze deelnemen aan actieve oproepen op de delegatorlijn. 

RW184OC?ver=438a - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

RW17ZBw?ver=032f - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

“>

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

Als u baasdelegatie gebruikt in uw tenant, kunt u de machtigingen voor gemachtigden bekijken. Deelnemen aan actieve oproepen is standaard UITGESCHAKELD voor gemachtigden, delegators hebben geen toestemming nodig om deel te nemen aan actieve oproepen op hun lijn. Zorg ervoor dat je Teams-telefoonapparaten zijn bijgewerkt met de nieuwste applicatie van het Teams-beheercentrum om toegang te krijgen tot de functie. 

Bekijk de volgende bronnen:

(Updated) Changes to the registration campaign feature in Microsoft Entra (previously Azure Active Directory)
Category:Microsoft Entra
Nummer:MC650420
Status:planForChange

Bijgewerkt op 18 september 2023: De implementatie begint op 25 september en loopt tot 20 oktober. Deze datums vervangen de datums die worden vermeld in de e-mail ‘We schakelen een sterkere vorm van multifactorauthenticatie in vanaf 15 september 2023’ die u mogelijk hebt ontvangen. Onze excuses voor het ongemak.

Openbaar geschakelde telefoonnetwerken (PSTN) zoals sms en spraakauthenticatie zijn de zwakste vormen van MFA. Om uw gebruikers te helpen af te stappen van deze minder veilige MFA-methoden, introduceren we wijzigingen in de <a href=”https://learn.microsoft.com/azure/active-directory/authentication/concept-authentication-default-enablement#microsoft-managed-settings” target=”_blank”>Microsoft managed state van de registratiecampagne (ook bekend als Nudge) functie in Microsoft Entra (voorheen Azure Active Directory).

[Wanneer dit zal gebeuren

:]Vanaf eind september 2023 en

naar verwachting eind oktober 2023 voltooid. 

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers in uw organisatie die afhankelijk zijn van PSTN (SMS en/of spraak) voor MFA worden gevraagd om de Microsoft Authenticator te gebruiken .app. Gebruikers kunnen deze prompt maximaal 3 keer overslaan, waarna registratie van de app standaard vereist is. Opmerking: beheerders kunnen beslissen dat ze zich willen afmelden voor de “beperkte” 3 snooze-configuratie of hun eindgebruikers de mogelijkheid willen geven om voor onbepaalde tijd te snoozen.

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

We raden u aan om uw gebruikers te motiveren om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van sms en spraak voor MFA. U kunt profiteren van verschillende nieuwe admin-hefbomen om dit te bereiken, zoals system-preferred MFA en Microsoft Authenticator Lite, naast de registratiecampagne. Als sommige van uw gebruikers echter meer tijd nodig hebben, kunt u ze voorlopig vrijstellen. Meld u aan als hoofdbeheerder of beheerder van verificatiebeleid en ga naar Microsoft Entra > Identity > Protection > Authentication-methoden > registratiecampagne en sluit deze gebruikersgroepen uit.

Blijf alert, blijf veilig!

Productgroep Microsoft Identity & Network Access (IDNA)

(Updated) New Stream (on SharePoint) web part release
Category:SharePoint Online Microsoft Stream
Nummer:MC666623
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Dit is een belangrijk bericht voor klanten die video’s publiceren op SharePoint-pagina’s en nieuwsberichten. Zoals vermeld in bericht MC561187 Berichtencentrum, wordt het webonderdeel Stream (klassiek) in SharePoint op 15 augustus 2023 buiten gebruik gesteld.

Het webonderdeel Stream (op SharePoint) ondersteunt de configuratie van één video en meerdere video’s voor video’s die zijn opgeslagen in OneDrive of SharePoint.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124800

<

p style=””>[Wanneer dit zal gebeuren:]

Het webonderdeel Stream (op SharePoint) begint medio augustus 2023 met de uitrol van de algemene beschikbaarheid en we verwachten dat de uitrol medio oktober 2023 (voorheen half september) zal zijn voltooid. 

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

>Uw organisatie kan de webpart Stream (klassiek) na 15 augustus 2023 niet meer gebruiken.

Alle bestaande SharePoint-pagina’s en nieuwsberichten die zijn gebouwd met het webonderdeel Stream (Classic), blijven gewoon functioneren. Volg deze documentatie voor gedetailleerde informatie over video’s na de migratie: https://learn.microsoft.com/en-us/stream/streamnew/migration-details<span style=”font-size: 14px;”>

 

Voordat het nieuwe webonderdeel Stream (op SharePoint) beschikbaar is, kunt u momenteel webparts gebruiken die geschikt zijn voor video, zoals “Bestand en Media”, “Hero”, “Gemarkeerde inhoud” en “Lijst” webdelen om video’s/afspeellijsten van Stream (op SharePoint) naar SharePoint-pagina’s te publiceren.

Na de beschikbaarheid van dit webonderdeel raden we u aan het te gebruiken voor het publiceren van enkele video en meerdere video’s uit een map en het webonderdeel ‘Lijst’ te blijven gebruiken voor het publiceren van een afspeellijst op SharePoint-pagina’s.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:] style=””>Volg deze documentatie voor gedetailleerde tijdlijnen en richtlijnen voor het publiceren van video’s over de nieuwe Stream.

Microsoft Purview Insider Risk Management – General availability of sequence starting with downloads from 3rd-party site
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC666624
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Microsoft Purview Insider Risk Management zal een nieuwe mogelijkheid uitrollen – sequentiedetectie te beginnen met downloads van sites van derden.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 115495

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint eind september 2023 (voorheen eind augustus) en zal naar verwachting eind oktober 2023 (voorheen eind september) zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Beheerders met de juiste machtigingen kunnen de nieuwe sequentiefunctie configureren om risicovolle gebruikersactiviteiten te detecteren die beginnen met het downloaden van gegevens van domeinen van derden, zoals box.com of dropbox.com. Dit kan beveiligingsteams helpen inzicht te krijgen in acties die plaatsvinden in hun multi-cloudomgevingen die kunnen leiden tot een gegevensbeveiligingsincident.

Microsoft Purview Insider Risk Management correleert verschillende signalen om potentiële kwaadaardige of onbedoelde interne risico’s te identificeren, zoals IP-diefstal, gegevenslekken en beveiligingsschendingen. Insider Risk Management stelt klanten in staat om beleid te maken op basis van hun eigen interne beleid, governance en organisatorische vereisten. Gebruikers zijn ontworpen met privacy by design, worden standaard gepseudonimiseerd en op rollen gebaseerde toegangscontroles en auditlogboeken zijn aanwezig om privacy op gebruikersniveau te helpen waarborgen.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Ga aan de slag met Insider Risk Management in de Microsoft Purview compliance portal.

Meer informatie

(Updated) View status of a file being processed by a Syntex model
Category:Microsoft Syntex
Nummer:MC668527
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We voegen een nieuwe kolom toe om gebruikers te informeren over de status van een bestand dat door Syntex wordt verwerkt. De vermelde statussen geven aan of de verwerking is gestart, voltooid of niet is uitgevoerd vanwege een fout in het bestand of de taak. Dit helpt gebruikers te weten of een bestand opnieuw moet worden opgeslagen voor verwerking of dat aanvullend onderzoek vereist is.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 161919

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen met de uitrol medio oktober 2023 (voorheen eind augustus) en verwachten de uitrol begin november 2023 (eerder begin september) te voltooien.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Er is geen invloed op een bestaande bibliotheekconfiguratie. Wanneer een model wordt toegepast op een bibliotheek, wordt de nieuwe statuskolom toegevoegd. 

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Deze kolom wordt niet automatisch toegevoegd aan bibliotheken waar al een model is toegepast. Als u de kolom wilt toevoegen, moet het model opnieuw worden toegepast op de bibliotheek.

(Updated) Microsoft Purview Information Protection Tracking and Revocation – End-User Tracking and Revocation
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC669740
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Vanuit het gevoeligheidsmenu hebben eigenaren van Office-bestanden die zijn beveiligd met een vertrouwelijkheidslabel toegang tot de Microsoft Purview-nalevingsportal om gebruikerstoegangspogingen te bekijken en indien nodig de toegang in te trekken.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview: We zijn begonnen met de uitrol en verwachten eind augustus te voltooien. – Volledige

registratie wordt medio oktober 2023 (voorheen eind

augustus) uitgerold naar productie en zal naar verwachting eind oktober 2023 (voorheen half september) zijn voltooid.

Track &; Revoke zal beginnen met de uitrol naar productie, zal eind oktober 2023 (eerder eind augustus) worden uitgerold en zal naar verwachting medio november 2023 (eerder half september) worden voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

De functie Microsoft Purview Information Protection Tracking and Revocation is standaard ingeschakeld. Als u de functie wilt uitschakelen, gebruikt u de opdracht Disable-AipServiceDocumentTrackingFeature. 

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen actie nodig om je voor te bereiden op deze verandering. U kunt uw gebruikers op de hoogte stellen van deze wijziging en indien nodig relevante documentatie bijwerken.

(Updated) Outlook: Disallow Reactions on Specific Emails
Category:Exchange Online
Nummer:MC670444
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We ontwikkelen een reeks verbeteringen die de functie Reacties in Outlook ondersteunen, waaronder methoden voor een afzender om reacties op een e-mail die ze gaan verzenden te weigeren, of methoden voor een beheerder om te bepalen welke e-mails in hun tenant reacties moeten weigeren.

Verschillende Outlook-eindpunten verschillen in termen van timing van volledige ondersteuning voor de functie (d.w.z. UI-toegangspunt voor Reacties niet toestaan en UI-uitschakeling wanneer reacties niet zijn toegestaan). Server-side ondersteuning zal van tevoren worden uitgerold (d.w.z. pogingen om te reageren op e-mails waarin reacties zijn afgewezen, zullen niet resulteren in een reactiesignaal).

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 117433

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen eind september 2023 (

voorheen half september) met de uitrol van de server-side ondersteuning en verwachten de uitrol medio oktober 2023 (eerder eind september) te voltooien.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

U hebt nieuwe mogelijkheden bij de hand om af te stemmen of e-mails die van buiten uw tenant binnenkomen, geen reacties mogen toestaan, of alle e-mails in uw organisatie geen reacties moeten toestaan of een groot aantal andere voorwaarden moeten gebruiken.

Uw gebruikers hebben ook meer keuzevrijheid om te beslissen of een bepaalde e-mail die ze gaan verzenden geen reacties mag toestaan.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

We zullen binnenkort wat documentatie publiceren die de volledige omvang van deze functie beschrijft.

Voor belangrijke informatie over het gebruik van de nieuwe mogelijkheden van Disallow Reactions, ga naar

:Reactions in Outlook:

public usability update September 2023 – Microsoft Community Hub 

(Updated) eDiscovery (Premium) – Data sources usability enhancements
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC672523
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Verschillende verbeteringen in de bruikbaarheid op de pagina Gegevensbronnen worden geïntroduceerd in de eDiscovery-service (Premium), waaronder updates van de lijstweergave, verbeteringen voor de status en foutmeldingen, foutrapporten en snelle wachtstand. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 164895

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaardrelease: We beginnen eind september 2023 (voorheen half september) met de uitrol en verwachten medio oktober 2023 (voorheen eind september) te worden voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Op de lijstpagina Gegevensbronnen wordt het aantal locaties weergegeven dat is toegevoegd aan een bewaarlocatie. Bijgewerkte wachtstatussen omvatten – vasthouden toepassen, vasthouden vrijgeven, in de wachtstand, niet in de wacht, gedeeltelijk vasthouden met fouten, gedeeltelijk vasthouden vrijgegeven, vasthouden mislukt en vrijgeven mislukt.

data source list page

Location flyout toont details van locaties waar de wachtstandactie is mislukt, stelt herstelacties voor, biedt de mogelijkheid om het foutenrapport voor bewaarlocaties te downloaden en probeert opnieuw actie te houden voor mislukte gegevensbronnen.

flyout

Lijst met bewaarlocaties wordt weergegeven op een aparte pagina binnen de flyout en kan worden doorzocht.

list of custodial locations

Validatiefouten die optreden tijdens het importeren van custodians worden weergegeven op een aparte pagina in de flyout voor de custodian location.

validatiefouten

Opmerking: de gedetailleerde wachtstandfoutmelding is alleen beschikbaar wanneer nieuwe bronnen in de wachtstand worden geplaatst of wanneer de wachtstandactie opnieuw wordt geprobeerd voor bestaande bronnen. Voor oudere bronnen waar de blokkering is mislukt, wordt een algemeen foutbericht weergegeven. De gebruiker kan het gedetailleerde foutbericht ophalen door ‘Opnieuw proberen vast te houden’ uit te voeren voor de mislukte bronnen.  

Zie Microsoft 365 Roadmap | voor meer informatie over aankomende wijzigingen in de gebruikerservaring en bruikbaarheid van eDiscovery (Premium) Microsoft 365

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Als uw training en documentatie schermafbeeldingen van de huidige weergaven bevatten, kunt u de inhoud bijwerken met de bijgewerkte weergaven. Breng uw gebruikers vervolgens op de hoogte van deze wijzigingen in de bruikbaarheidservaring.

Meer informatie over Microsoft Purview eDiscovery-oplossingen – Microsoft Purview (compliance) | Microsoft-documenten.

Microsoft Purview Data Lifecycle and Records Management: New Graph APIs to apply
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC672527
Status:stayInformed

Bewaarlabels kunnen tegenwoordig programmatisch worden toegepast op items in SharePoint en OneDrive voor Bedrijven met behulp van CSOM- en REST-API’s. Om meer flexibiliteit te bieden met onze producten en een meer schaalbare oplossing, zijn we verheugd om deze 4 nieuwe Microsoft Graph API’s te introduceren:

 • Een bewaarlabel instellen (toepassen) op items in SharePoint en OneDrive voor Bedrijven
 • Metagegevensinformatie ophalen voor het bewaarlabel dat op een item is toegepast Het bewaarlabel uit het item 
 •  
  verwijderen
 • Recordlabels vergrendelen en ontgrendelen (versiebeheer van records) 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 145118

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview: We beginnen begin september met de uitrol van deze wijzigingen in de bètaversie van Microsoft Graph API en zouden medio september volledig beschikbaar moeten zijn voor klanten.

Standaardrelease: We beginnen begin oktober met de uitrol naar Microsoft Graph API v1 en zouden medio oktober volledig beschikbaar moeten zijn voor klanten. 

 

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Als u CSOM- of REST-API’s gebruikt om bewaarlabels toe te passen en te beheren, raden we u aan in plaats daarvan deze nieuwe Graph-API’s te gebruiken.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen actie nodig, maar u kunt deze nieuwe functie wel communiceren met het team dat verantwoordelijk is voor gegevenslevenscyclus- en recordbeheer in uw organisatie.  

Microsoft Purview Insider Risk Management: Public preview of sequence detection for obfuscation involving excluded event
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC675145
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 19 september 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Microsoft Purview Insider Risk Management komt binnenkort naar de openbare preview en zal sequentiedetectie uitrollen voor verduistering met uitgesloten gebeurtenissen.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124970

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint eind september 2023 (voorheen half september) en zal naar verwachting begin oktober 2023 zijn voltooid. 

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Deze wijziging verbetert de sequentiedetectie om de effectiviteit ervan te verbeteren bij het identificeren van gebruikers die verduisteringsactiviteiten uitvoeren die kunnen leiden tot een gegevensbeveiligingsincident, zoals het hernoemen van bestanden, om detectie te omzeilen. Met deze verbetering kan Insider Risk Management sequenties detecteren die kunnen leiden tot potentiële gegevensbeveiligingsincidenten, zelfs als de verduisteringsactiviteiten in die reeksen uitgesloten gebeurtenissen omvatten, zoals een uitgesloten trefwoord. 

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen actie nodig om deze functies in te schakelen.

Microsoft Purview Insider Risk Management correleert verschillende signalen om potentiële kwaadaardige of onbedoelde interne risico’s te identificeren, zoals IP-diefstal, gegevenslekken en beveiligingsschendingen. Insider Risk Management stelt klanten in staat om beleid te maken op basis van hun eigen interne beleid, governance en organisatorische vereisten. Gebruikers zijn ontworpen met privacy by design, worden standaard gepseudonimiseerd en op rollen gebaseerde toegangscontroles en auditlogboeken zijn aanwezig om privacy op gebruikersniveau te helpen waarborgen.

U hebt toegang tot de Insider Risk Management-oplossing in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie.

Simplifying Meeting Join Experiences on Teams Mobile
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC675813
Status:stayInformed
We verbeteren de ervaring voor deelnemen aan vergaderingen op

Teams Mobile (iOS / Android) op verschillende manieren:

 1. Het proces voor deelname aan vergaderingen stroomlijnen door het aantal stappen te verminderen dat nodig is om deel te nemen aan de vergadering, met name voor gebruikers die deelnemen van extern de organisatie.
 2. Gebruikers die deelnemen zonder zich aan te melden, hebben nu de mogelijkheid om video- / audio-instellingen vooraf in te stellen en te bekijken voordat ze deelnemen aan de vergadering.
 3. Het deelnameproces voor gebruikers met meerdere accounts vereenvoudigen door de gebruikerservaring van het wisselen naar een ander account te verbeteren.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 146741

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaardrelease: We beginnen half oktober met de uitrol en verwachten medio november te zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Mobiele gebruikers zien een verbeterde en vernieuwde ervaring wanneer ze deelnemen aan vergaderingen.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Geen actie vereist – dit is een update van de gebruikerservaring.

Microsoft Viva: New Location for Saved Feed Items on Viva Connections Mobile
Category:Microsoft Viva
Nummer:MC675814
Status:stayInformed

Viva Connections Mobile-gebruikers krijgen binnenkort een nieuwe UI-wijziging te zien. De startpagina voor opgeslagen koppelingen wordt verplaatst van de titelbalk van de app naar het tabblad Feed voor een betere uitlijning en toegang. Met deze update kunt u eenvoudig schakelen tussen de verse feed en uw opgeslagen items.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 161514

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen eind september 2023 met de uitrol en verwachten de uitrol begin oktober 2023 te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

De gebruikersinterface wordt voor iedereen geïmplementeerd.

RW1bWic?ver=5018 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Er is geen actie vereist van beheerders of gebruikers.

Outlook: Shared Calendar Notifications
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC675815
Status:stayInformed

De functie geeft een gebruiker de mogelijkheid om meldingen te ontvangen voor wijzigingen in een agenda die ze hebben gedeeld of waarmee ze zijn gedeeld. Afgevaardigden en redacteuren voor de agenda van een opdrachtgever kunnen zich abonneren op meldingen voor bepaalde wijzigingen in de gebeurtenissen in de agenda van de opdrachtgever. Op dezelfde manier kan elke gebruiker die zijn agenda heeft verdeeld, zich abonneren op meldingen voor bepaalde wijzigingen die door een gemachtigde of redacteur in zijn agenda zijn aangebracht. De meldingen worden geactiveerd voor het maken, bijwerken en verwijderen van acties voor evenementen in de agenda.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaardrelease: deze functie wordt momenteel uitgerold en zal naar verwachting medio november 2023 zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Na de wijziging zien gebruikers een nieuwe gebruikersinterface-ervaring met de titel “Agenda-updates” onder Instellingen -> Agenda -> Gedeelde agenda. Dit heeft een lijst met selectievakjes voor alle in aanmerking komende agenda’s (gedeeld in of gedeeld) waarvoor de gebruiker kan kiezen voor meldingen. De gebruiker kan een of meer agenda(‘s) selecteren en opslaan om meldingen te ontvangen voor wijzigingen die door anderen in de respectieve agenda’s zijn aangebracht.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen actie nodig om deze update in te schakelen.

Data availability issue for audit log data for Outlook on the web (OWA) mailbox actions
Category:Exchange Online Microsoft 365 suite
Nummer:MC675910
Status:stayInformed
Een gegevensprivacybericht met betrekking tot uw organisatie is beschikbaar in het Berichtencentrum. De inhoud van dit bericht is toegankelijk in het Berichtencentrum door een globale beheerder of iemand die is aangewezen als privacylezer van het berichtencentrum.

Meld u aan bij het Beheercentrum om de details van dit bericht te bekijken in het M365-berichtencentrum.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top