Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 20-12-2023

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

20-December-2023 Onderstaand vindt je een verzameling van nieuws dat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

Plan for Change: New Devices experience will soon become the default experience
Category:Microsoft Intune
Nummer:MC699708
Status:planForChange

Eerder dit jaar hebben we de openbare preview van de opt-in aangekondigd voor de nieuwe apparatenervaring in het Microsoft Intune-beheercentrum. Deze nieuwe ervaring wordt naar verwachting de standaardervaring vanaf de servicerelease van januari (2401) van Intune en wordt eind februari 2024 ingeschakeld voor alle beheerders.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

De nieuwe ervaring Apparaten wordt ingeschakeld voor alle beheerders en er is geen optie om u af te melden.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Om een soepele overgang te garanderen, raden we beheerders aan zich voorafgaand aan deze wijziging vertrouwd te maken met de nieuwe ervaring door zich aan te melden voor de openbare preview. Lees Probeer de nieuwe apparatenervaring in Microsoft Intune voor meer informatie over de nieuwe ervaring en hoe u zich kunt aanmelden.

Expanded capabilities in the Microsoft Intune Suite
Category:Microsoft Intune
Nummer:MC699709
Status:stayInformed

We voegen nieuwe oplossingen toe aan de Intune Suite om uw geavanceerde oplossingen voor eindpuntbeheer op één plek verder te verenigen. Dit omvat het toevoegen van drie nieuwe oplossingen aan de licentie voor Intune Suite en het aanbieden van deze aanvullende oplossingen als zelfstandige invoegtoepassingen voor Microsoft 365-abonnementen die Intune bevatten.

Globale en factureringsbeheerders kunnen proeflicenties toevoegen of ervoor kiezen om licenties aan te schaffen via de gecentraliseerde Intune-invoegtoepassingen in het Intune-beheercentrum.

[Hoe dit van invloed is

op uw organisatie:]

Als u al licenties voor de Intune Suite hebt aangeschaft, worden de volgende nieuwe oplossingen toegevoegd aan uw serviceplan en worden ze geïmplementeerd naar tenants op basis van de volgende tijdlijn (de implementatie kan enkele dagen duren):

Microsoft Intune Advanced Analytics – 1 februari
 • 2024 Microsoft Intune
 • Enterprise Application Management – 1 februari 2024
 • Microsoft Cloud PKI: in de release van februari (2402) van Intune ongeveer 26 februari 2024

Dezelfde oplossingen worden toegevoegd aan de pagina Intune-invoegtoepassingen in het Intune-beheercentrum en zijn beschikbaar voor gebruik als zelfstandige oplossingen, beschikbaar voor proefversies (maximaal 250 gebruikers gedurende 90 dagen) of voor aankoop.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Als u al voldoende licenties voor de Intune Suite hebt aangeschaft om gebruikers te dekken met deze aanvullende oplossingen, hoeft u niets te doen. Zodra deze nieuwe oplossingen in Intune zijn geïmplementeerd, worden ze automatisch toegevoegd aan uw serviceplan voor de Intune Suite.

Als u geen licenties voor de Intune Suite hebt gekocht, zijn de nieuwe invoegtoepassingen en proefopties voor Advanced Analytics en Enterprise App Management beschikbaar op 1 februari 2024 en Cloud PKI op 1 maart 2024.

Microsoft Stream: Improved block download experience for video files
Category:Microsoft Stream
Nummer:MC699712
Status:stayInformed

Sommige video’s zijn bedoeld om te bekijken, maar niet om te downloaden. In de vorige ervaring moesten klanten hun machtigingen in de instellingen voor het delen van links wijzigen in “Kan bekijken” voordat ze de functie ‘download blokkeren’ konden inschakelen: RW1fLlz?ver=c8f1 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

400px;”>

Voor videobestanden is het nu eenvoudiger dan ooit om deze functie in te schakelen. Om uw video’s veilig te houden, hebben we de optie ‘Kan weergeven, maar niet downloaden’ toegevoegd aan de vervolgkeuzelijst met machtigingen voor het delen van koppelingen in het Microsoft 365-dialoogvenster Delen voor het streamen van video’s.

RW1fSSB?ver=c2c5 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Gerichte release: We beginnen medio december 2023 met de uitrol en verwachten eind december 2023 te voltooien.

Standaardrelease: We beginnen eind december 2023 met de uitrol en verwachten begin januari 2024 klaar te zijn.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Deze wijziging is specifiek voor videobestanden die alleen beschikbaar zijn in OneDrive, SharePoint en Stream. Zodra het beschikbaar is, kunnen gebruikers “Kan bekijken, maar niet downloaden” als optie gebruiken.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Werk uw trainingsdocumentatie indien nodig bij.

Reminder: Use Microsoft Teams to produce Yammer Live Events (Formerly Yammer live events)
Category:Microsoft Stream Microsoft Viva
Nummer:MC699713
Status:planForChange

Dit is een belangrijk bericht voor klanten die Stream gebruiken om livegebeurtenissen te hosten in Viva Engage (voorheen Yammer).

We herinneren je eraan dat live-evenementen streamen op 31 januari 2024 buiten gebruik worden gesteld. Microsoft Teams live-evenementen, met ondersteuning voor encoder, is uw nieuwe platform voor het hosten en uitvoeren van live-evenementen.

Dit bericht is oorspronkelijk verzonden op 9 februari 2023 en vervolgens op 30 augustus 2023 in het bericht in het Berichtencentrum MC513603 met de titel ‘Microsoft Teams gebruiken om Yammer-livegebeurtenissen te produceren’.

Livegebeurtenissen voor Teams met ondersteuning voor encoders is de vervangende service voor het streamen van livegebeurtenissen. Met livegebeurtenissen van Teams kunt u livegebeurtenissen maken, hosten en produceren met dezelfde functionaliteit die u krijgt met Stream. Het ondersteunt ook RTMP-invoer (Real-Time Messaging Protocol), waarmee u zeer gepolijste evenementen kunt maken met gecombineerde livestreams, schermoverlays, gegevens op het scherm en meer.

U kunt tot 31 januari 2024 livegebeurtenissen streamen in Viva Engage en daarna moeten livegebeurtenissen worden geproduceerd met behulp van Teams-livegebeurtenissen. In januari 2023 worden de Stream-opties voor het produceren van livegebeurtenissen verwijderd uit Viva Engage.

Net als bij livegebeurtenissen streamen zijn er twee manieren waarop u Teams-livegebeurtenissen kunt gebruiken om gebeurtenissen te produceren in Viva Engage:

Snelstart met Microsoft Teams: gebruik de Microsoft Teams-desktopclient om uw gebeurtenis te produceren, die over het algemeen wordt gebruikt bij het produceren van eenvoudige gebeurtenissen.

Microsoft Teams externe app of apparaat: Gebruik dit om grootschalige evenementen te produceren, zoals een uitvoerend gemeentehuis, waar een enkele stream van een mediamixer wordt uitgezonden naar een publiek.

Zodra de livegebeurtenis is voltooid, wordt de video, indien opgenomen, opgeslagen in de SharePoint-bibliotheek van de community waarin de gebeurtenis is geproduceerd.

[Wanneer dit gebeurt:]

De opties voor livegebeurtenissen streamen worden op 31 januari 2024 uit uw tenant verwijderd.

Viva Engage Community Managers kunnen alleen livegebeurtenissen maken met behulp van de nieuwe Teams-opties. De opties voor live-evenementen streamen worden verwijderd.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Viva Engage Community Managers zien twee nieuwe Teams-opties voor het maken van Yammer Live-gebeurtenissen boven de bestaande Stream-opties.

Hoewel de bestaande Stream-opties voor het produceren van livegebeurtenissen worden weergegeven op de pagina Plannen van Yammer-gebeurtenissen, kunnen alleen gebruikers van tenants die Stream-livegebeurtenissen hebben ingericht, deze gebruiken.

Wanneer wordt de Stream-optie voor het produceren van livegebeurtenissen op Viva Engage buiten gebruik gesteld?

De Stream-optie voor het maken van Yammer-livegebeurtenissen wordt op 31 januari 2024 buiten gebruik gesteld en verwijderd uit Viva Engage.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

We raden u aan de livegebeurtenissen van Teams te gaan gebruiken om livegebeurtenissen te plannen en te hosten.

Als uw organisatie Stream live-evenementen heeft gepland na 31 januari 2024, moet u deze gebeurtenissen opnieuw plannen met behulp van Teams-livegebeurtenissen in Viva Engage. Alle live-evenementen van Stream die na 31 januari 2024 zijn gepland, worden automatisch verwijderd.

Raadpleeg de documentatie over livegebeurtenissen:Een livegebeurtenis organiseren in Viva Engage met behulp van

Teams-livegebeurtenissen:

Microsoft Loop app transitioning to the cloud.microsoft domain
Category:Microsoft 365 for the web Microsoft 365 apps
Nummer:MC699714
Status:planForChange

Dit bericht gaat over de Microsoft Loop-app die in de nabije toekomst overgaat naar het cloud.microsoft-domein. Het cloud.microsoft-domein was provisioned in early 2023> om een uniforme, vertrouwde en toegewezen DNS-domeinruimte te bieden voor het hosten van de first-party geverifieerde SaaS-producten van Microsoft en Ervaringen.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

In de komende weken komt de Microsoft Loop-app beschikbaar op het cloud.microsoft-domein, toegankelijk via https://loop.cloud.microsoft. 

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Het cloud.microsoft-domein maakt sinds april 2023 deel uit van de standaardrichtlijnen voor het Microsoft-netwerk voor domeinen en service-eindpunten. Als u momenteel deze richtlijnen volgt, zou deze wijziging geen invloed moeten hebben op gebruikers in uw organisatie die de bovenstaande toepassingen onder het nieuwe domein gebruiken. 

Gebruikers worden omgeleid van https://loop.microsoft.com naar https://loop.cloud.microsoft automatisch. Er is geen specifieke gebruikersactie vereist. Links van de vorige domeinen zijn achterwaarts compatibel en worden nog steeds ondersteund. Gebruikers kunnen merken dat het nieuwe applicatiedomein de extensie “.com” mist. Dit is zo ontworpen, aangezien “.microsoft” het eigen topleveldomein van Microsoft is – en deze exclusiviteit zorgt voor extra beveiliging en bescherming tegen spoofing. 

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

 • Informeer gebruikers om cloud.microsoft te herkennen en te verwachten als een belangrijk domein voor Microsoft-cloudervaringen. Als de websites, hulpprogramma’s of andere materialen van uw organisatie verwijzen naar de oude URL, worden deze koppelingen automatisch omgeleid. 
 • Het zou echter een goede gewoonte zijn om deze middelen bij te werken om verwarring bij gebruikers te voorkomen.
 • Beheerders moeten ervoor zorgen dat verbindingen met *.cloud.microsoft niet worden geblokkeerd voor hun clients en bedrijfsnetwerken. Hiervoor hoeft u geen actie te ondernemen als standaard Microsoft-netwerkrichtlijnen voor domeinen en service-eindpunten worden gevolgd.
Audio and video flyout and settings in Teams meetings
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC699715
Status:stayInformed

Audio- en video-flyouts in Teams stellen gebruikers in staat om hun audio- en video-instellingen efficiënt te beheren tijdens vergaderingen. Deze functies zijn gemakkelijk toegankelijk, waardoor gebruikers hun apparaten kunnen bedienen en belangrijke audio- en videofuncties snel en moeiteloos kunnen aanpassen, zonder door meerdere instellingslagen te hoeven navigeren.

Gebruikers hebben op 3 manieren toegang tot deze functie:

Tijdens een vergadering
 • kunt u de flyout audio en video flyout openen door te klikken op de knop Splitsen met een pijl omlaag naast ‘camera’ en ‘microfoon’ in de werkbalk van de vergadering.
 • Vanuit zowel de audio- als videoflyouts hebt u toegang tot audio- en video-instellingen, die worden geopend als deelvensters aan de rechterkant van het belvenster. U kunt deze instellingen openen door op ‘meer video-opties’ en ‘meer audio-opties’ onder aan de flyout te klikken om het zijpaneel te openen.
 • Gebruikers hebben ook toegang tot ‘audio-instellingen’ en ‘video-effecten en -instellingen’ door op het menu ‘meer’ in de werkbalk van de vergadering te klikken:
  • Audio-instellingen: menu “Meer” > Audio-instellingen
  • Video-effecten en instellingen: menu “Meer” > “Video-effecten en instellingen”

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap-id 187098

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Gerichte release: We beginnen begin januari 2024 met de uitrol en verwachten medio januari 2024 klaar te zijn.

Standaardrelease: We beginnen medio januari 2024 met de uitrol en verwachten eind januari 2024 klaar te zijn.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Het AV-framework is ontworpen voor snelle toegang tot en ontdekking van de audio- en videofuncties van Teams, zodat gebruikers hun apparaten en vergaderomgeving moeiteloos kunnen beheren.

In deze update richten we onze inspanningen op 2 belangrijke gebieden: flyouts en deelvensters voor audio en video

:
 • Flyout: een compacte pop-over vanuit het menu van de werkbalk van de vergadering, waarmee u snel de status van de belangrijkste instellingen kunt bevestigen voordat u de camera en microfoon inschakelt.
 • Paneel: Een zijpaneel dat wordt geopend vanaf de rechterkant van uw vergadervenster en dient als de centrale hub voor alle audio- en videofuncties.

Videoflyout:

RW1g8Mb?ver=814d - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

Audio Flyout

:

RW1g69O?ver=6749 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist


[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

U kunt overwegen uw interne documentatie bij te werken om gebruikers te informeren dat de functie nu beschikbaar is voor Teams-gebruikers.

Breaking Security Change: Ability to chat with bots based on custom app policy
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC699716
Status:planForChange
Op 31 januari

2024 wordt de mogelijkheid om te chatten met bots die niet zijn verbonden met een Microsoft Teams-app (bijv. Azure- en PVA-bots die niet als app zijn gepubliceerd) geblokkeerd voor gebruikers die niet zijn toegewezen aan een app-installatiebeleid dat het uploaden van aangepaste apps toestaat. 

[Wanneer dit zal gebeuren:]

31 januari 2024

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers die in hun dagelijkse werk afhankelijk zijn van deze bots, worden beïnvloed als de bot niet is verbonden met een gepubliceerde Microsoft Teams-app in de organisatie.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:] 

Voor tenants die afhankelijk zijn van dergelijke bots om hun dagelijkse werk uit te voeren, moeten de volgende opties worden overwogen:

Upgrade your Windows servicing skills to wrap up 2023
Category:Windows
Nummer:MC699876
Status:stayInformed
Bekijk en maak een bladwijzer van onze leermiddelen met de naam Windows skilling snacks. We hebben onze bibliotheek met gepersonaliseerd leren bijgewerkt en een spiekbriefje samengesteld met alle Windows-serviceonderwerpen die we in 2023 hebben behandeld. Elk onderwerp verpakt beschikbare bronnen op een manier die gemakkelijk in minder dan twee uur te consumeren is. Deze mogelijkheid tot professionele ontwikkeling is geschikt voor alle vaardigheidsniveaus. Wanneer zal dit gebeuren: Deze serie is al beschikbaar. 
 
 
In december werd één vaardigheidssnack toegevoegd aan de bibliotheek van 30 learning journeys. Een samenvatting van 10 onderwerpen gericht op Windows-onderhoud is vandaag beschikbaar. In januari 2024 zullen we om de week weer nieuwe onderwerpen publiceren. Wat u moet doen om u voor te bereiden: Maak een bladwijzer van de samenvatting van 2023 Windows-service, vaardigheidssnacks of de volledige bibliotheek om bij te praten over de onderwerpen die voor u het meest interessant zijn. 
 
 
 
Aanvullende informatie: 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top