Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 17-10-2023

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

17-October-2023 Onderstaand vindt je een verzameling van nieuws dat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

De blogs van deze dag zijn

Teams Real Simple with Pictures: A first look at Mesh Immersive Spacesvan @Microsoft365Pro
How AI Could Kill Us All – Part 2van @stevemordue
Blue Plate Special: The Pixiesvan @buckleyplanet
Microsoft 365 Groups with Long Names Cause Graph Errorsvan @12Knocksinna

Office 365 Roadmap Updated: 2023-10-17

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

(Updated) New Graph APIs for accessing Teams Meeting Recording
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC600733
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 16 oktober 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Er zijn nieuwe organisatiebrede toepassingsmachtigingen en RSC-toepassingsmachtigingen geïntroduceerd om apps toegang te geven tot vergaderingsopnamen voor een specifieke vergadering. Met RSC-machtigingen (Resource Specific Consent) kunnen beheerders gebruikers specifiek machtigen om toestemming te geven aan apps, zodat ze specifieke toegang krijgen tot de opnames van een Teams-vergadering waarop deze is geïnstalleerd, in plaats van hen toegang te geven tot de hele tenant.

Dit bericht is specifiek gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 95787

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Graph Beta We beginnen eind augustus 2023 (voorheen eind juli) met de uitrol en verwachten medio september 2023 (eerder begin augustus) te worden voltooid.

Standaardrelease: We beginnen eind november 2023

met de uitrol (voorheen half november) en verwachten eind december 2023 (voorheen half december) te zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Als tenantbeheerder hebt u afzonderlijke org-wide application permissions to access meeting recordings within the organization. U kunt nu overschakelen naar een meer beperkende machtiging voor apps om alleen toegang te krijgen tot opnames. U kunt ook kiezen voor een zelfbedieningsmodel waarbij organisatoren / presentatoren van vergaderingen afzonderlijke apps kunnen autoriseren om toegang te krijgen tot de opnames voor specifieke vergaderingen. Dit is mogelijk via de functie Resource-Specific Consent.

Ga als volgt te werk om de nieuwe toepassingsmachtigingen voor vergaderingsopnamen voor de hele organisatie in te schakelen:

U kunt organisatiebrede toepassingsmachtigingen bekijken en accepteren voor apps die toegang vereisen tot Teams-vergaderingsopnamen in uw organisatie via de <a href=”https://portal.azure.com/” target=”_blank”> Azure Portal (Azure Active Directory > Enterprise-toepassingen > <Appnaam> > machtigingen) 

<i style=””>Ga als volgt te werk om de nieuwe vergaderingsopnamen in te schakelen met betrekking tot vergaderingsspecifieke RSC-toepassingsmachtigingen: 

Als tenantbeheerder hebt u de mogelijkheid om resourcespecifieke toestemming voor apps in chats/vergaderingen in te – of uit te schakelen met behulp van een hoofdschakelaar. Eenmaal ingeschakeld, kunnen geautoriseerde gebruikers nu een Teams-app in een vergadering autoriseren om toegang te krijgen tot die specifieke vergadering met behulp van deze machtigingen. Meer details zijn hier te vinden.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Organisatiebrede toepassingsmachtigingen:

Controleer en accepteer machtigingen voor apps die toegang vereisen tot Teams Meetings-opnamen in uw organisatie (zowel app- als gedelegeerde context) via de AAD-portal via Enterprise Applications > App-naam > machtigingen.

Specifieke RSC-toepassingsmachtigingen voor vergaderingen:

 • Lees dit resource om te begrijpen hoe u kunt bepalen of u broneigenaren wilt toestaan om RSC-machtigingen rechtstreeks voor apps in vergaderingen te verlenen.
 • U kunt de lijst met RSC-machtigingen voor een Teams-app ook bekijken in het <a href=”https://admin.teams.microsoft.com/” target=”_blank”>Teams-beheercentrum (Team Apps ->Apps beheren-> <App-naam> -> tabblad Machtigingen).

Overweeg of u uw gebruikers op de hoogte moet stellen van deze nieuwe mogelijkheid en werk uw training en documentatie waar nodig bij.  

(Updated) Microsoft Teams Panels Update
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC602596
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 16 oktober 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Met deze update ondersteunt Teams Panels het reserveren van een kamer met behulp van een QR-code. Met deze functie kunnen Microsoft Teams-gebruikers nu, in de toekomst een ruimte boeken voor vergaderingen of de ruimte toevoegen aan een bestaande vergadering door een QR-code te scannen in het planningspaneel en de Teams-app te gebruiken op hun mobiele Android- of iOS-telefoons.

Alle Teams-panelen hebben een QR-code die linksboven in het startscherm wordt weergegeven. Gebruikers van panels kunnen een nieuwe vergadering plannen met de ruimte vooraf voor hen ingevuld of eenvoudig de beschikbaarheid van de ruimte voor hun vergaderingen bekijken en de ruimte met één klik boeken. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 129366

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint naar verwachting eind augustus 2023 (

eerder begin augustus) en zal naar verwachting medio november 2023 (voorheen eind oktober) zijn voltooid. 

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Om toegang te krijgen tot deze functie, moet u de meest actuele versie van Teams-panelen hebben vanuit het Teams-beheercentrum, een Teams Rooms Pro- of Teams Shared Devices-licentie die is toegewezen aan het account op het paneel en controleren of uw gebruikers toegang hebben tot de nieuwste versie van de Teams-app op hun mobiele telefoons.

Let op het volgende:

 • Externe tenants kunnen deze functie momenteel niet gebruiken.
 • Deze functie wordt standaard “AAN” geleverd. 

U kunt deze functie uitschakelen in teams-panelen onder .

Om de kamer

 1. te reserveren:Gebruikers moeten de QR-code scannen met hun mobiele telefoon.
 2. In de Teams-app op hun mobiele telefoon moeten gebruikers selecteren of ze ‘Een nieuwe vergadering plannen’ of ‘Reserveren voor bestaande vergadering’ willen.
 3. Als de gebruiker een nieuwe vergadering plant, wordt de ruimte automatisch toegevoegd als de locatie van de vergadering. Gebruikers kunnen vervolgens de andere vergadergegevens invullen.
 4. Als de gebruiker ervoor kiest om de ruimte te reserveren voor een bestaande vergadering die plaatsvindt tussen nu en middernacht de volgende dag, kan hij zien of de kamer op die tijden beschikbaar of geboekt is en kan hij met één klik reserveren.
RW16EuH?ver=3dd6 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist RW16ORv?ver=3e82 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialistwidth: 180px;” “alt=”teams” app=”” mobile=”” view”=””>           RW16U4a?ver=6c32 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Om u voor te bereiden op deze inkomende functie, raden we u ten zeerste aan deze nieuwe functie aan uw gebruikers te communiceren en indien nodig instructies te delen.

Een aanbevolen scanner voor deze functie is de mobiele systeem/OS-scanner op mobiele telefoons. Voor Android werkt het scannen echter mogelijk niet als uw gebruikers zowel werk- als persoonlijke profielen op hun Android-telefoons hebben. In dit geval moeten gebruikers een mobiele systeem-/OS-scanner toevoegen aan het werkprofiel. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Ga in Intune naar Apps -> Android en voeg toe
 2. Selecteer Android-bedrijfssysteem-app
 3. Voer het type Android-telefoon en Google in en plak de naam van het OS-camerapakket
 4. Toewijzen aan gebruiker / groep gebruikers

Om deze functie te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat Teams-panelen zich op 1449/1.0.97.2023080401 bevinden. iOS-mobiele telefoons moeten 5.15.0 of hoger hebben en Android-mobiele telefoons moeten 1416/1.0.0.2023153001 of hoger hebben.

Zie voor meer informatie: Wat is er nieuw op Microsoft Teams-apparaten – Microsoft Ondersteuning

(Updated) See your Recent Microsoft Planner plans and Microsoft To Do Lists on Microsoft 365 Homepage
Category:Planner
Nummer:MC664477
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 16 oktober 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Momenteel kunt u uw onlangs geopende Planner-abonnementen of Microsoft To Do-lijsten niet zien op uw Microsoft 365-startpagina. Met deze update kunt u al uw recente plannen en lijsten zien en openen naast uw Microsoft Project voor de webprojecten, Word-documenten, PowerPoint-decks en meer op kantoor.com. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 149272

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Deze update wordt begin november 2023
 • (voorheen begin oktober) uitgerold en zal naar verwachting eind november 2023 (voorheen half november) worden voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Met deze update zijn de plannen en lijsten van uw organisatie zichtbaar vanaf de startpagina van office.com in plaats van alleen vanuit planner- en Microsoft To Do-apps. Dit betekent dat u uw plannen en lijsten rechtstreeks vanaf de Microsoft 365-startpagina kunt openen, net zoals u uw Project-projecten, Word-documenten, Excel-bladen en alle andere Microsoft Office-bestanden kunt openen. 

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen actie vereist om u voor te bereiden op deze wijziging. Plannen en lijsten voor gebruikers in uw tenant worden weergegeven op de startpagina van Microsoft 365 zodra de implementatie uw tenant bereikt. 

(Updated) Microsoft Purview Compliance Portal: Data Loss Prevention – Apply Protection at Time of Egress on Endpoints
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC672755
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 16 oktober 2023: Zodra u deze functie inschakelt, kan uw activiteit op een computer met een antimalwareclientversie ouder dan 2.18.2303 maart onverwacht worden geblokkeerd, dus zorg ervoor dat u een upgrade uitvoert naar de nieuwste versie van de antimalwareclient. Zorg ervoor dat uw machine de juiste versie heeft om aan de vereiste functie te voldoen. Raadpleeg de volgende documentatie: Endpoint DLP gebruiken Just-in-time-beveiliging | Microsoft Learn.

Just-in-time (JIT)-beveiliging past een kandidaatbeleid toe op onboarded Windows 10/11-apparaten. Het kandidaatbeleid blokkeert alle uitgaande activiteiten op bewaakte bestanden totdat de beleidsevaluatie met succes is voltooid.

We hebben deze functie bijgewerkt sinds onze aankondiging van de openbare preview, het document wordt bijgewerkt zodra we de wijziging vrijgeven.

RW1aCNq?ver=abff - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 117493

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint begin september 2023 en zal naar verwachting medio oktober 2023 voltooid zijn.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

De definitie van ‘JIT-handhavingsmodus’ wordt gewijzigd in ‘JIT-terugvalclassificatie’ op de pagina Instellingen > Just-in-time-beveiliging.

Alle JIT-scope gebruikers worden beschouwd als JIT Block mode kandidaten op de client machine. Wanneer JIT-blokkering plaatsvindt, kunnen eindgebruikers een van de volgende Windows-dialoogvensters zien

:RW1aFeS?ver=6300 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

RW1aAeD?ver=3f63 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist    

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Selecteer zorgvuldig de gebruiker(s)/groep(en) onder Scope-instellingen. Voor de volgende instelling past Endpoint DLP bijvoorbeeld JIT Audit toe op elke onboarded machine, maar past JIT Block toe op de geselecteerde gebruiker. Ga naar deze documentatie voor meer informatie over Endpoint DLP.

RW1aCNs?ver=cb7b - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

(Updated) Microsoft Teams: Emojis, GIFs and Stickers Unified in One Picker
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC674737
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 16 oktober 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Gebruikers kunnen binnenkort al hun emoji’s, GIF’s en stickers vinden in een gecombineerde kiezer in Microsoft Teams.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 84023[Wanneer dit zal gebeuren:]Gerichte release: We beginnen met de uitrol begin november 2023 en verwachten de uitrol medio november 2023

te voltooien.


Standaardrelease: We beginnen met de uitrol medio november 2023 (eerder begin november) en verwachten de uitrol eind november 2023 te voltooien.

Gov Clouds: We beginnen begin december 2023 met de uitrol en verwachten de uitrol eind januari 2024 te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers kunnen emoji’s, GIF’s en stickers vinden in één menu onder het smiley-gezichtpictogram. Alle leuke inhoud blijft zoals normaal voor gebruikers om toe te voegen in hun berichten.

RW1aD03?ver=8ef0 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist RW1aIb4?ver=dc38 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

RW1aAuB?ver=3eb0 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist        RW1aFyu?ver=7240 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is niets dat je hoeft te doen om je voor te bereiden.


(Updated) Microsoft Teams: Extended Real-time Telemetry Retention Up To Seven Days
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC675498
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 16 oktober 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Met de Real-Time Analytics-functie in het Teams-beheercentrum (TAC) kunnen IT-beheerders de vergaderingen van hun gebruikers bekijken en problemen identificeren met betrekking tot audio, video, het delen van inhoud en netwerkconnectiviteit. Als beheerder kunt u deze informatie gebruiken om eventuele problemen met de vergaderervaring te onderzoeken en aan te pakken terwijl de vergadering aan de gang is.

In de huidige openbare preview wordt real-time telemetrie alleen opgeslagen voor gebruikers wanneer beheerders zich er expliciet op abonneren (ga naar de vergadergeschiedenis van de gebruiker en klik op specifieke vergadering) tijdens lopende vergaderingen. Dit voorkomt dat beheerders het probleem kunnen oplossen als de vergadering al voorbij is en telemetrie niet expliciet wordt vastgelegd.

Met deze nieuwe update wordt real-time telemetrie echter standaard vastgelegd en opgeslagen voor alle gebruikers met Teams premium-licenties, zelfs als beheerders zich er niet expliciet op abonneren in het Teams-beheercentrum.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 141108

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint medio januari 2024 (voorheen eind oktober 2023)

en zal naar verwachting eind januari 2024 (voorheen medio november 2023) zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Deze functie maakt deel uit van een Teams premium add-on SKU en alleen gebruikers met Teams premium-licenties hebben hun real-time telemetrie maximaal zeven dagen opgeslagen.

- KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Er is op dit moment geen actie vereist van beheerders.


(Updated) Ratings and Reviews for Apps on Teams now Available
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC676296
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 16 oktober 2023: We hebben vastgesteld dat we dit op dit moment niet zullen uitrollen naar GCC-organisaties. We zullen communiceren via het berichtencentrum wanneer we klaar zijn om verder te gaan. Onze excuses voor het ongemak.

We kondigen de aanstaande lancering aan van de functie ‘Beoordelingen en recensies’ voor apps op Microsoft Teams. Met deze nieuwe toevoeging kunnen gebruikers feedback van klanten bekijken voor apps van Microsoft en andere externe app-uitgevers. Gebruikers kunnen ook feedback geven over apps die ze hebben geïnstalleerd en standaard worden deze beoordelingen gemarkeerd als anoniem. Niet alleen dit, maar app-uitgevers hebben ook de mogelijkheid om op deze beoordelingen te reageren via het Partner Center, waardoor een nieuwe manier van communicatie tussen partners en eindgebruikers mogelijk wordt. Bovendien wordt deze ervaring mogelijk gemaakt door de Ratings Service van Microsoft AppSource, waardoor de beschikbaarheid van beoordelingen op de AppSource-website en de Teams-clientervaring wordt gewaarborgd. Deze functie maakt deel uit van onze voortdurende inspanningen om de gebruikerservaring en transparantie binnen de Teams-omgeving te verbeteren. Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 122300[Wanneer dit zal gebeuren:]Standaard release: We beginnen met de uitrol medio oktober 2023 en verwachten de uitrol eind oktober 2023 te voltooien. 

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie

:]

Gebruikers kunnen nu gebruikmaken van feedback van klanten voor apps die ze in Teams willen installeren, waardoor hun app-detectie- en installatie-ervaring wordt verbeterd. [Wat u moet doen om u voor te bereiden:]Er is geen actie-item nodig namens de IT-beheerder om deze functie in te schakelen. 

Deze ervaring wordt beheerd door de optionele verbonden ervaringen en kan worden uitgeschakeld door te verwijzen naar deze documentation.

What’s new in Test Base for Microsoft 365: September 2023
Category:Windows
Nummer:MC681827
Status:stayInformed
Nieuwe mogelijkheden zijn hier voor Test Base voor Microsoft 365. Het is een service waarmee u uw toepassingen kunt testen aan de hand van Windows-functie- en kwaliteitsupdates in een door Microsoft beheerde omgeving. Vanaf 26 september 2023 kunt u uw toepassingen testen op Windows 11, versie 23H2 en u kunt dit doen met Custom Image. Word lid van de Test Base-community en geef blijk van uw interesse in de privépreview van twee nieuwe functies: Test Base Chat en het testen van apps voor Windows on Arm. Wanneer zal dit gebeuren: Deze verbeteringen aan Test Base voor Microsoft 365 zijn al beschikbaar. 
 
 
 
Welke gevolgen dit heeft voor uw organisatie: 
 
De nieuwe Test Base-mogelijkheden maken het eenvoudiger om uw toepassingen te testen op basis van updates van het Windows-besturingssysteem voor clients en servers. Of u nu bezig bent met of bezig bent met de overgang naar Windows 11, u kunt de compatibiliteit van uw toepassing met de aankomende update bevestigen. Deze extra validatielaag helpt uw organisatie een soepelere update-ervaring te hebben. Wat u moet doen om u voor te bereiden: Als u Test Base voor Microsoft 365 gebruikt, kunt u vandaag eenvoudig beginnen met het testen van uw besturingssysteembasislijn tegen Windows 11, versie 23H2. 
 
 
Vul onze survey in als u geïnteresseerd bent in de nieuwe functies in privé preview. Als u Test Base voor Microsoft 365 nog niet gebruikt, meldt u zich aan, wordt u lid van de Test Base-community en begint u vandaag nog met het testen van uw toepassingen.  
 
Zie referentiekoppelingen in aanvullende informatie. Aanvullende informatie: Lees Wat is er nieuw in Test Base voor Microsoft 365: september 2023. 
Meld je aan voor
 
Microsoft Search: Video Search in Bing, Office.com, and SharePoint
Category:Microsoft 365 suite Microsoft Stream
Nummer:MC681879
Status:stayInformed

Dit is een vervolg op MC541645 (april ’23) en excuses voor de vertraging in de communicatie.

Ons nieuwe tabblad Video verbetert het zoeken naar video’s in uw organisatie door een speciale plek te hebben om te zoeken in OneDrive- en SharePoint-video’s. Dit tabblad Video wordt weergegeven op Microsoft Search in Bing/Office en SharePoint. Updates voor de ervaring in Stream komen op een later tijdstip.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 117552

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen eind april met de uitrol in Microsoft Search in Bing en deze update komt naar Office.com, SharePoint en zal naar verwachting medio november 2023 zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Gebruikers in uw organisatie kunnen naar video’s zoeken op het nieuwe tabblad Video’s. Het heeft geen invloed op bestaande workflows.

RW11JUY?ver=1ad9 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

U kunt uw gebruikers op de hoogte stellen van deze wijziging en uw training en documentatie waar nodig bijwerken. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top