Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 23-06-2023

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

23-June-2023 Onderstaand vindt je een verzammeling van nieuws wat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

Office 365 Roadmap Updated: 2023-06-23

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

(Updated) Suggested Files in 1:1 Chats
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC513664
Status:stayInformed
Bijgewerkt op 22 juni 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Als een uitbreiding van voorgestelde antwoorden in 1: 1-chats, kunt u nu eenvoudig tijd besparen wanneer u een bestand in een chat moet verzenden door op een suggestie voor “Bestand delen” te tikken.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 95065

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standard Release: We beginnen dit begin juli (eerder begin april) uit te rollen.

GCC: We zullen begin augustus (voorheen begin juli) beginnen met de uitrol hiervan.

GCC-High: We beginnen dit begin september (eerder begin augustus) uit te rollen.

DoD: We zullen begin september (eerder begin juni) beginnen met de uitrol hiervan.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Eenmaal beschikbaar, kunnen gebruikers in de chat op een actie “Bestand delen” tikken wanneer de intentie wordt gedetecteerd om een bestand te verzenden.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Deze functie wordt standaard geleverd; bekijk Berichtenbeleid beheren in Teams.

Als u deze functie in uw tenant wilt uitschakelen, schakelt u de instelling Voorgestelde antwoorden uit die u kunt vinden in Berichtenbeleid.

Gebruikers hebben ook een instelling in de app zodat ze de functie kunnen uitschakelen.

Microsoft Purview compliance portal: Customized retention policies for Audit (Premium) and 10-year Retention Add-On
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC526133
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 2 mei 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We introduceren een nieuwe functie waarmee klanten met Microsoft Purview Audit (Premium) en de 10-jarige Audit Log Retention Add-On for Audit (Premium) extra aangepast bewaarbeleid kunnen maken.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 115501.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol naar openbare preview begint begin mei (eerder half april) en zal naar verwachting eind mei (eerder eind april) zijn voltooid.

De uitrol naar algemene beschikbaarheid begint half juni (voorheen begin april) en zal naar verwachting eind juni (eerder eind april) zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Deze nieuwe functierelease maakt extra aanpassingen mogelijk voor de bewaarduur voor Microsoft Purview Audit (Premium) en de 10-jarige invoegtoepassing voor het bewaren van controlelogboeken voor Microsoft Purview Audit (Premium).

 • Momenteel kunnen Audit(Premium)-klanten gegevens 90 dagen (standaard), 6 maanden, 9 maanden en maximaal 1 jaar bewaren. Met deze update kunnen klanten nu 7-daagse retentie en 30-daagse retentie toepassen.
 • Momenteel kunnen Audit (Premium)-klanten met een add-onlicentie van 10 jaar gegevens 10 jaar bewaren. Met deze update kunnen klanten nu opties van 3 jaar, 5 jaar en 7 jaar toepassen voor het bewaren van gegevens. 

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Ga aan de slag met Audit (Premium) in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie: Microsoft Purview Audit (Premium)

Power BI Administrator role will be renamed to Fabric Administrator
Category:Power BI
Nummer:MC600715
Status:stayInformed
Op 23

mei 2023 onthulde Microsoft Microsoft Fabric, dat een data-integratie-ervaring op basis van Data Factory, door Synapse aangedreven data-engineering, datawarehouse, data science en real-time analytics-ervaringen en business intelligence (BI) met Power BI biedt, allemaal gehost op een SaaS-oplossing die gericht is op het meer. We hebben het beheer op tenant- en capaciteitsniveau voor al deze ervaringen gecentraliseerd in de Fabric Admin-portal (voorheen bekend als de Power BI-beheerportal).

[Wanneer dit gebeurt:]

Vanaf juni 2023 wordt de naam van de Power BI-beheerder gewijzigd in Materiaalbeheerder om aan te sluiten bij het veranderende bereik en de veranderende verantwoordelijkheid van deze rol.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Alle toepassingen, waaronder Azure Active Directory, Microsoft Graph API’s, Microsoft 365 en GDAP, zullen de nieuwe rolnaam geleidelijk gaan weerspiegelen. Ter herinnering: uw toepassingscode en scripts mogen geen beslissingen nemen op basis van rolnaam of weergavenaam.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is geen actie nodig om je voor te bereiden op deze verandering.

Meer informatie over Fabric hier.

Header search:Now Generally Available in Teams admin center
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC600723
Status:stayInformed
We zijn verheugd om aan te kondigen dat de header search-functie in het Teams-beheercentrum algemeen beschikbaar zal zijn vanaf 30-6-2023! Deze update brengt aanzienlijke verbeteringen in de zoekervaring, waardoor het eenvoudiger dan ooit is om te vinden wat u zoekt.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen eind juni met de uitrol naar het Teams-beheercentrum en voltooien de uitrol medio juli 2023.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

De functie Koptekst zoeken ondersteunt nu een breed scala aan entiteiten, waaronder Teams, Gebruikers, Beleid, Instellingen, Documentatie en meer. Dit betekent dat u snel kunt zoeken naar relevante informatie over deze entiteiten in het Teams-beheercentrum.

Bovendien hebben we de mogelijkheid toegevoegd voor gebruikers om toegang te krijgen tot hun zoekgeschiedenis, zodat ze hun eerdere zoekopdrachten gemakkelijk opnieuw kunnen bekijken.

We kijken ernaar uit om deze update uit te rollen en hopen dat u zult genieten van het gebruik van de nieuwe en verbeterde zoekfunctie.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Misschien wilt u uw Teams-beheerders op de hoogte stellen van deze nieuwe mogelijkheid en uw training en documentatie waar nodig bijwerken.

Microsoft Lists User Experience Update
Category:SharePoint Online
Nummer:MC600726
Status:stayInformed
Deze update verbetert de algehele prestaties van Microsoft-lijsten en introduceert nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om beoordelingen aan elke lijst toe te voegen, afbeeldingen rechtstreeks in een lijst te slepen en/of te plakken, in realtime te zien wie met u samenwerkt, van weergave te wisselen door op tabbladen te klikken en meer.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124867

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Gerichte release: we beginnen half juli met de uitrol en verwachten de uitrol eind juli te voltooien.

Standaardrelease: We beginnen eind juli met de uitrol en verwachten de uitrol eind september te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers in getroffen tenants zien functie-updates voor lijsten zoals beschreven in dit blogbericht. Deze verbeteringen bereiken alle lijsten, behalve de lijsten die zijn geconfigureerd met de volgende functies:

 • SharePoint Framework-extensies
 • PowerApps-formulieren
 • Goedkeuringen
 • De afspeellijstsjabloon

Lijsten die deze functies gebruiken, ontvangen niet de nieuwe gebruikerservaring met de implementatie van deze functie. Toekomstige implementaties bieden ondersteuning voor lijsten die deze functies gebruiken.

Lijsten met de nieuwe ervaring worden altijd geopend in de app Lijsten,

ongeacht of deze lijsten worden geopend vanuit de startpagina van Lijsten, een koppeling voor delen, een directe koppeling of een koppeling in SharePoint-navigatie. Dit betekent dat SharePoint-site-elementen zoals de koptekst en de linkernavigatie niet worden weergegeven bij de eerste keer laden. Er zijn twee manieren om deze site-elementen in een lijst weer te geven:

 • Gebruikers kunnen klikken op de knop “Openen op site” in de rechterbovenhoek van de lijst. Hierdoor wordt de lijst opnieuw geladen in de bovenliggende SharePoint-site met die site-elementen zichtbaar op de pagina.
 • Beheerders kunnen een eigenschap in een siteverzameling zo instellen dat alle lijsten in die siteverzameling altijd worden geladen met de site-elementen intact. Deze eigenschap heet ListsShowHeaderAndNavigation. Dit is een voorbeeld van een PowerShell-cmdlet waarmee deze eigenschap wordt ingesteld voor een site met de URL: Set-SPOSite -Identity https://contoso.sharepoint.com/sites/site1 -ListsShowHeaderAndNavigation $true

Wanneer deze wijziging wordt doorgevoerd, is er één tijdelijke oplossing om rekening mee te houden. Galerijweergaven waarvoor een groep op is opgegeven, worden weergegeven in de lijstmodus. Dit komt door een probleem waarbij galerijweergaven en groeperen op elkaar uitsluiten. Als u de galerijmodus weer in deze weergave wilt weergeven, verwijdert u de groep Groeperen op. Dit probleem wordt in augustus opgelost en u hebt deze tijdelijke oplossing niet langer nodig om galerijkaarten goed te kunnen zien.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

U hoeft niets te doen om u voor te bereiden op deze verandering.

De instelling ListsShowHeaderAndNavigation is momenteel beschikbaar als u deze instelling proactief wilt instellen om deze implementatie voor te bereiden. Als u dit doet, worden lijsten binnen die sites altijd weergegeven met SharePoint-site-elementen zoals de koptekst en de linkernavigatie.

Announcing GA of RBAC User Scoping in Microsoft Purview Information Protection and Data Loss Prevention
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC600728
Status:stayInformed
We introduceren een nieuwe mogelijkheid waarmee beheerders beheer- en herstelbevoegdheden kunnen delegeren voor verschillende personen in verschillende regio’s of organisatie-eenheden met op rollen gebaseerd toegangsbeheer (RBAC). Onderzoekers van de Duitse admin-eenheid zouden bijvoorbeeld alleen waarschuwingen kunnen onderzoeken en gebeurtenissen kunnen controleren voor Duitse gebruikers.

De RBAC-besturingselementen zijn beschikbaar in de Microsoft Purview-nalevingsportal voor gebeurtenissen met betrekking tot informatiebeveiliging en gegevensverlies en worden uitgebreid naar Microsoft 365 Defender Portal.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 93417

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint eind juni en zal naar verwachting medio juli zijn voltooid. 

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Als u ervoor kiest om deze RBAC User Scoping-functie niet te gebruiken, heeft dit geen gevolgen voor uw organisatie. Als uw organisatie delegatie van taken vereist op basis van gebruikers in specifieke regio’s of organisatie-eenheden, volgt u de stappen om RBAC User Scoping in te stellen:

 1. Beheereenheden (AU) instellen in Azure Portal
 2. Ring-fence Toepassingsgebied Beheerdersmachtigingen voor scopes
 3. van beheereenheden

 4. MIP/DLP-beleid met toepassingsgebied voor beheereenheden maken en beheren DLP-waarschuwingen 
 5. met gebruikersbereik onderzoeken in

 6. Purview en M365 Defender Activiteiten en gebeurtenissen met gebruikersbereik
 7. onderzoeken in Activity Explorer 

RW16tRi?ver=454e - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Ga aan de slag met Informatiebeveiliging en Preventie van gegevensverlies in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie: Machtigingen in de Microsoft Purview-nalevingsportal 

New Graph APIs for accessing Teams Meeting Recording
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC600733
Status:stayInformed
Er zijn nieuwe organisatiebrede toepassingsmachtigingen en RSC-toepassingsmachtigingen geïntroduceerd om apps toegang te geven tot opnamen van vergaderingen voor een specifieke vergadering. Met RSC-machtigingen (Resource Specific Consent) kunnen beheerders gebruikers specifiek machtigen om toestemming te geven aan apps, zodat ze specifieke toegang krijgen tot de opnames van een Teams-vergadering waarop deze is geïnstalleerd, in plaats van hen toegang te geven tot de hele tenant.

Dit bericht is specifiek gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 95787

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Graph Beta We beginnen begin juli met de uitrol en verwachten medio juli te worden voltooid.

Standaard release: We beginnen eind augustus met de uitrol en verwachten medio september te zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Als tenantbeheerder beschikt u over afzonderlijke organisatiebrede toepassingsmachtigingen voor toegang tot vergaderingsopnamen in de hele organisatie. U kunt nu overschakelen naar een meer beperkende machtiging voor apps om alleen toegang te krijgen tot opnames. U kunt ook kiezen voor een zelfbedieningsmodel waarbij organisatoren / presentatoren van vergaderingen afzonderlijke apps kunnen autoriseren om toegang te krijgen tot de opnames voor specifieke vergaderingen. Dit is mogelijk via de functie Resource-Specific Consent.

Ga als volgt te werk om de nieuwe toepassingsmachtigingen voor vergaderingsopnamen voor de hele organisatie in te schakelen:

U kunt organisatiebrede toepassingsmachtigingen bekijken en accepteren voor apps die toegang vereisen tot Teams-vergaderingsopnamen in uw organisatie via de <a href=”https://portal.azure.com/” target=”_blank”> Azure Portal (Azure Active Directory > Enterprise-toepassingen > <Appnaam> > machtigingen) 

<i style=””>Ga als volgt te werk om de nieuwe vergaderingsopnamen in te schakelen met betrekking tot vergaderingsspecifieke RSC-toepassingsmachtigingen: 

Als tenantbeheerder hebt u de mogelijkheid om resourcespecifieke toestemming voor apps in chats/vergaderingen in te – of uit te schakelen met behulp van een hoofdschakelaar. Eenmaal ingeschakeld, kunnen geautoriseerde gebruikers nu een Teams-app in een vergadering autoriseren om toegang te krijgen tot die specifieke vergadering met behulp van deze machtigingen. Meer details zijn hier te vinden.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Organisatiebrede toepassingsmachtigingen:

Controleer en accepteer machtigingen voor apps die toegang vereisen tot Teams Meetings-opnamen in uw organisatie (zowel app- als gedelegeerde context) via de AAD-portal via Enterprise Applications > App-naam > machtigingen.

Specifieke RSC-toepassingsmachtigingen voor vergaderingen:

 • Lees dit resource om te begrijpen hoe u kunt bepalen of u broneigenaren wilt toestaan om RSC-machtigingen rechtstreeks voor apps in vergaderingen te verlenen.
 • U kunt de lijst met RSC-machtigingen voor een Teams-app ook bekijken in het <a href=”https://admin.teams.microsoft.com/” target=”_blank”>Teams-beheercentrum (Team Apps ->Apps beheren-> <App-naam> -> tabblad Machtigingen).

Overweeg of u uw gebruikers op de hoogte moet stellen van deze nieuwe mogelijkheid en werk uw training en documentatie waar nodig bij.  

Outlook: Full Settings window will be the primary landing page for the Settings gear icon
Category:Exchange Online
Nummer:MC600734
Status:stayInformed
Het deelvenster Snelle instellingen in de webversie van Outlook en de nieuwe preview-versie van Outlook voor Windows worden uiterlijk in juli 2023 buiten gebruik gesteld. In plaats daarvan, wanneer een gebruiker op het tandwielpictogram Instellingen (⚙️) in de koptekst klikt, wordt deze rechtstreeks naar het venster Volledige instellingen genavigeerd. [Wanneer dit zal gebeuren:]We zijn momenteel bezig met het uitrollen van deze wijziging en verwachten deze eind juni te voltooien. 

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

In de toekomst hebben gebruikers noch beheerders toegang tot het deelvenster Snelle instellingen zodra deze wijziging is geïmplementeerd.

De meeste opties die eerder in Snelle instellingen te vinden waren, zijn nu eenvoudig toegankelijk via het tabblad Weergave van het lint (bijvoorbeeld Berichten en gespreksweergave, Lay-out en Dichtheidsvoorkeuren). Deze opties blijven ook beschikbaar in het venster Volledige instellingen.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Er is niets van u vereist om u voor te bereiden op deze wijziging, tenzij u interne ondersteuningsdocumentatie hebt die verwijst naar Snelle instellingen of op een knop “Alle Outlook-instellingen weergeven” in Snelle instellingen moet klikken om toegang te krijgen tot Volledige instellingen. Alle ondersteuningsdocumentatie van Microsoft wordt binnenkort bijgewerkt om dit nieuwe gedrag van instellingen weer te geven. 

Microsoft Purview eDiscovery (Premium): Tenant-wide jobs report
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC600738
Status:stayInformed
Momenteel beschikbaar als openbare preview (MC530465), brengen we een tenantbreed banenrapport uit in Microsoft Purview eDiscovery (Premium).

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 101518.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaard release: We beginnen eind juni en zullen naar verwachting half juli klaar zijn.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Tegenwoordig is er in onze eDiscovery-oplossingen een reeks taakgerelateerde limieten. Om eDiscovery-beheerders in staat te stellen alle taken in de tenant beter te volgen en inzicht te krijgen in de eDiscovery-taken voor de hele tenant met betrekking tot deze limieten, geven we de functie voor het banenrapport vrij om deze informatie weer te geven.

In het takenrapport kunnen eDiscovery-beheerders het volgende doen:

 • Bekijk alle taken die worden uitgevoerd of voltooid (met succes of met fouten) in een opgegeven tijdsbereik.
 • Bekijk

 • alle vacatures in eDiscovery Standard- en Premium-oplossingen. Bekijk hoe ver de tenant verwijderd is van het bereiken van de taakgerelateerde tenantbrede limiet. 
 •  

insight cards

Insight-kaarten die laten zien hoe ver de tenant verwijderd is van het bereiken van eDiscovery-taakgerelateerde limieten

 unified list

Uniforme lijst met alle taken en hun status in de afgelopen 30 dagen

Belangrijke opmerkingen: 

 1. Alleen een eDiscovery-beheerder kan dit tenantbrede rapport bekijken. In het banenrapport worden alle taken weergegeven die zijn gestart nadat het rapport is uitgerold. Het rapport kan teruggaan tot een maximale periode van 30 dagen. 
 2.  

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Beoordeel of de wijzigingen de eDiscovery-workflow van uw organisatie zullen veranderen. Als dit het geval is, werkt u de interne documentatie bij. Geef training aan alle eDiscovery-gebruikers in uw organisatie en werk indien nodig relevante documentatie bij.

Ga aan de slag met eDiscovery (Premium) in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie: Taken beheren in eDiscovery (Premium) 

Cross-tenant synchronization is Generally Available
Category:Identity Service
Nummer:MC600740
Status:stayInformed
Met synchronisatie tussen tenants kunt u het maken van gebruikersaccounts tussen tenants in uw organisatie automatiseren. Gebruikers die door het synchronisatieproces zijn gemaakt, blijven op dezelfde manier verifiëren als op hun primaire tenant en elke toepassing kan zo nodig beleid voor voorwaardelijke toegang toewijzen. Dus nu hebben gebruikers in uw hele organisatie toegang tot toepassingen zoals ServiceNow, Adobe, enzovoort. zonder ze de apps in meerdere tenants te integreren.

Achter de schermen en transparant voor de

gebruiker, maakt het synchronisatieproces gebruik van de robuuste Azure AD B2B-functionaliteit en is het volledig geïntegreerd met de beveiligings- en beheermogelijkheden van Azure AD, zoals voorwaardelijke toegang, instellingen voor toegang tussen tenants en rechtenbeheer. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 109568

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaard release: We hebben de GA-implementatie voor alle tenants voltooid. [Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]Met deze functie kunnen organisaties met meerdere tenants het maken, bijwerken en verwijderen van B2B-gebruikers in tenants binnen een organisatie automatiseren. 

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Bekijk de docs, videos =”http://aka.ms/crosstenantsyncgablog” target=”_blank”>blog, en stel de mogelijkheid in uw tenant in. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top