Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 30-09-2023

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

30-September-2023 Onderstaand vindt je een verzameling van nieuws dat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

Office 365 Roadmap Updated: 2023-09-29

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

Handling Malicious Intra-Organizational Messages by Default
Category:Exchange Online
Nummer:MC678056
Status:stayInformed

We hebben beveiliging binnen de organisatie standaard ingeschakeld voor phishingberichten met een hoge mate van betrouwbaarheid die schadelijke of op spam gebaseerde URL’s bevatten in Microsoft Defender voor Office 365. Dit doen we samen met de afhandeling van intra-organisatorische berichten (MC577356).

[Wanneer dit zal gebeuren

:]

De uitrol is standaard voltooid voor de verwerking van berichten binnen de organisatie. [Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]Het standaardgedrag is om berichten binnen de organisatie in quarantaine te plaatsen die phishing-URL’s met een hoge betrouwbaarheid bevatten. 

Als u zich wilt afmelden voor dit gedrag of u wilt aanmelden voor extra bescherming, kunt u uw voorkeuren aanpassen binnen het antispambeleid. Meer informatie is te vinden in deze Spamfilterbeleid configureren.

Als u niets doet, wordt er na de implementatie standaard gereageerd op berichten met phishing-URL’s met een hoge betrouwbaarheid.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

U hoeft niets te doen, maar als u niet wilt reageren op berichten binnen de organisatie, kunt u zich afmelden door de instelling Antispam te wijzigen in GEEN. Als u zich liever aanmeldt voor extra beveiligingen, kunt u een van de andere opties selecteren in de vervolgkeuzelijst.

Microsoft Defender for Office 365 Tenant Allow Block List limits
Category:Exchange Online Microsoft 365 Defender
Nummer:MC678057
Status:stayInformed

Binnenkort kunnen klanten met Microsoft Defender voor Office 365-abonnement 2 10.000 blokvermeldingen en 5.000 toegestane vermeldingen (via beheerdersinzendingen) maken in de lijst met toegestane blokkeringen van tenants voor elke categorie (domeinen en adressen, bestanden en URL’s). Klanten met Microsoft Defender voor Office 365-abonnement 1 kunnen voor elke categorie 1.000 blokvermeldingen en 1.000 toegestane vermeldingen (via beheerdersinzendingen) maken in de lijst met toegestane blokkeringen van tenants. Klanten met Exchange Online Protection blijven voor elke categorie op 500 blokvermeldingen en 500 toegestane vermeldingen (via beheerdersinzendingen) in de lijst met toegestane blokkeringen van tenants. De limiet voor vervalste afzenders blijft 1.024 totale vermeldingen (blokvermeldingen en toegestane vermeldingen gecombineerd) voor alle serviceplannen.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 98185

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Deze wijziging wordt begin oktober uitgerold en moet eind november zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Het heeft geen invloed op uw bestaande Tenant Allow Block List items.

Als u al hogere limieten heeft, blijft u onaangetast door deze wijziging.

Als u een combinatie van licenties hebt, beschouwen we het hoogste serviceplan als het serviceplan voor de hele tenant en wijzen we limieten voor de lijst met toegestane blokkeringen van tenants toe.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er zijn geen wijzigingen vereist. Uw bestaande Tenant Allow Block List-vermeldingen worden niet beïnvloed. Zodra deze wijziging is aangebracht, kunt u mogelijk meer toegestane vermeldingen maken en vermeldingen blokkeren op basis van uw serviceplan.

Banner message to appear for Stream (Classic) users on migrated videos
Category:Microsoft Stream
Nummer:MC678059
Status:planForChange

Dit is een belangrijk bericht voor klanten die video’s hebben gemigreerd of van plan zijn te migreren van Stream (Classic) naar Stream (op SharePoint). Vanaf 15 oktober 2023 zien uw gebruikers een bannerbericht bovenop alle gemigreerde Stream-video’s (Classic). 

Op de banner staat: “Deze video is gemigreerd naar Stream (op SharePoint). Je hebt deze video geopend via de link Stream (Classic), die verloopt op 15 februari 2025. Als u de eigenaar bent van de inhoud die de koppeling Stream (Classic) bevat, moet u deze bijwerken met de nieuwe koppeling Stream (op SharePoint). Meer informatie

[Wanneer dit zal gebeuren

:]

15 oktober 2023

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Uw eindgebruikers krijgen een bannerbericht te zien. Eindgebruikers die eigenaar zijn van gemigreerde video’s, moeten de links die aan de gemigreerde video’s zijn gekoppeld, bijwerken als ze willen dat deze links na 15 februari 2025 blijven werken. Zie dit artikel voor informatie over het bijwerken van koppelingen: Migratiedetails – Microsoft Stream

Het bannerbericht ziet er als volgt uit

:

RW1c5IW?ver=152e - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

U moet overwegen om de training en documentatie waar nodig bij te werken.

Zie voor meer informatie en tijdlijnen over het buiten gebruik stellen

van Stream (Classic):

Overzicht van het migreren van Microsoft Stream (Classic) naar Stream (op SharePoint)

Important Notice: End of Support for Office 2013 and Recommended Upgrade
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC678062
Status:stayInformed

Opmerking: Dit bericht is alleen op u van toepassing als leden van uw organisatie nog steeds Office 2013 gebruiken.

Inleiding

Vanaf een half jaar geleden is de ondersteuning voor Microsoft Office 2013 officieel beëindigd. Dit betekent dat beveiligingsupdates, niet-beveiligingsupdates, gratis of betaalde ondersteuningsopties of online technische inhoudsupdates van Microsoft zijn beëindigd voor deze versie van het product.

[Hoe dit van invloed is

op uw organisatie:]

Als deze versie van het product nog steeds op uw organisatie wordt uitgevoerd, raden we u ten zeerste aan zo snel mogelijk een upgrade naar een nieuwere versie uit te voeren. Als u Office 2013 blijft gebruiken, kan uw systeem worden blootgesteld aan potentiële beveiligingsproblemen en compatibiliteitsproblemen met nieuwe software en updates.

Om continue ondersteuning en toegang tot de nieuwste functies te garanderen, raden we aan te migreren naar Microsoft 365 E3, inclusief de Microsoft 365-apps. Dit product wordt voortdurend ondersteund en bijgewerkt door Microsoft, waardoor u beschikt over de veiligste en meest efficiënte hulpprogramma’s voor uw behoeften.

Neem even de tijd om dit artikel met aanbevelingen, informatie en koppelingen te lezen om organisaties te helpen bij het plannen van hun upgrades van oudere versies van Office naar Microsoft 365-apps. Als u nog niet bent begonnen met het upgraden van deze oudere versies van Office, raden we u aan nu te beginnen.

UseRemoteAPIs functionality change
Category:SharePoint Online
Nummer:MC678064
Status:stayInformed

Vandaag kondigen we aan dat de overweging voor de machtiging UseRemoteAPIs binnen SharePoint Online wordt verwijderd. Dit betekent dat hoewel de instelling korte tijd in de UX blijft, deze niet langer wordt gebruikt als onderdeel van de autorisatiestroom voor API-aanroepen naar CSOM en klassieke REST API’s. Zie de gekoppelde blogpost voor meer informatie.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen met de uitrol medio oktober 2023 en verwachten eind oktober 2023 te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Binnen SharePoint kunt u machtigingsniveaus bouwen door machtigingen te combineren, inclusief de mogelijkheid om bestaande servicemachtigingen te wijzigen. Binnen dit systeem was de machtiging die in de UX wordt vermeld als “Use Remote Interfaces – Use SOAP, Web DAV, the Client Object Model or SharePoint Designer interfaces to access the Web” oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat anonieme gebruikers op openbare SharePoint-internetsites toegang krijgen tot de API’s.

Naarmate de dienst evolueerde, is deze oorspronkelijke betekenis verloren gegaan. Vandaag biedt de instelling geen extra bescherming.

We verwachten geen verstoring voor gebruikers of de service tijdens de uitrol van deze wijziging.

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

Deze aankondiging is ter informatie en er is niets te doen in verband met deze wijziging.

Microsoft Intune In Development for October 2023 is now available
Category:Microsoft Intune
Nummer:MC678066
Status:stayInformed

De pagina In ontwikkeling voor Microsoft Intune in onze documentatie is bijgewerkt.

Wat betekent dit voor mij?

De pagina In ontwikkeling biedt een lijst met functies in toekomstige versies van Microsoft Intune om u te helpen bij uw gereedheid en planning. De lijst is nu bijgewerkt. U zult deze wijzigingen in de volgende maand of in een volgende release gaan zien.

Wat heb ik nodig om me voor te bereiden op deze verandering?

U kunt uw IT-personeel en helpdesk op de hoogte brengen van de aanstaande wijzigingen die op deze pagina worden vermeld. Plan het bijwerken van uw gebruikersrichtlijnen als u denkt dat een van deze functies belangrijk is voor uw gebruikers.

Aanvullende informatie

Intune In ontwikkeling

Files Hub retiring from the new Outlook for Windows
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC678067
Status:planForChange

We zullen de hub Bestanden uit de nieuwe Outlook voor Windows vanaf medio oktober 2023 buiten gebruik stellen. De hub Bestanden is een locatie waar alle bijlagen en bestanden die door een gebruiker zijn ontvangen, worden samengevoegd en toegankelijk zijn via het paperclippictogram vanaf de meest linkse verticale app-balk in de nieuwe Outlook voor Windows.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We zullen dit geleidelijk uitrollen naar onze zakelijke gebruikers vanaf medio oktober 2023 en verwachten eind november 2023 te voltooien.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers hebben geen toegang meer tot de hub Bestanden wanneer deze wijziging wordt geïmplementeerd.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

In plaats van de hub Bestanden te gebruiken, raden we u aan onze andere bestandsgerichte ervaringen te gebruiken: het filter “Heeft bestanden” in de berichtenlijst of het aankomende tabblad “Bestanden” in de zoekresultaten.

Verschillen om rekening mee te houden in de ervaring:

  • Naast het ondersteunen van klassieke bijlagen zoals de bestandshub, toont het bestandstabblad elk bestand waartoe u toegang hebt, inclusief bewolkte en klassieke bestanden en bestanden die worden gedeeld in Teams.
  • In tegenstelling tot de bestandshub hebt u alleen toegang tot het bestandstabblad nadat u naar iets hebt gezocht; er is geen bladermodus.
  • Het tabblad Bestand biedt momenteel geen ondersteuning voor het filteren van de bestanden, hoewel we actief werken aan het toevoegen van deze functie.
  • Het tabblad Bestand ondersteunt geen foto’s. 
Introducing Left Navigation Customization on Microsoft365.com
Category:Microsoft 365 suite Microsoft 365 for the web Microsoft 365 apps
Nummer:MC678068
Status:stayInformed

We zijn verheugd om een nieuwe functie aan te kondigen waarmee individuen de apps op de linkernavigatie op microsoft365.com kunnen aanpassen. Deze functie geeft individuen meer controle en flexibiliteit over de apps die ze vaak gebruiken en openen.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen begin oktober 2023 met de uitrol van deze functie en zullen medio december 2023 worden voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Als onderdeel van deze functie wordt de huidige set standaard-apps op de app-balk verwijderd en krijgen gebruikers een ervaring te zien waarmee ze de specifieke apps kunnen vastmaken die ze willen. Gebruikers kunnen apps toevoegen aan en verwijderen uit de linkernavigatiebalk van de pagina Apps op Microsoft365.com/apps. Beheerders kunnen de app-keuzes van de gebruiker niet beheren of overschrijven.

pin apps

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Geen vereiste voorbereiding op deze wijziging. Training en documentatie moeten mogelijk zo nodig worden bijgewerkt.

Migrate to the Authentication methods policy in Azure Active Directory by September 30, 2025
Category:Microsoft Entra
Nummer:MC678069
Status:planForChange

Op 30 september 2025 stoppen we met de mogelijkheid om authenticatiemethoden te beheren in de legacy Multifactor Authentication (MFA) en Self-Service Password Reset (SSPR)-beleid in Entra ID. Organisaties moeten hun methoden migreren naar het beleid geconvergeerde verificatiemethoden, waarbij methoden centraal kunnen worden beheerd voor alle verificatiescenario’s, inclusief wachtwoordloze, multifactorauthenticatie en selfservice-wachtwoordreset. 

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Opmerking: De datum, 30 september 2025, is een update van de eerder gecommuniceerde pensioendatum van 30 september 2024.

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

Organisaties kunnen hun verificatiemethoden handmatig migreren door de stappen te volgen die worden beschreven in: MFA- en SSPR-beleidsinstellingen migreren naar het beleid voor verificatiemethoden voor Azure AD.

Microsoft Online Services Subprocessor List
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC678071
Status:stayInformed
Een gegevensprivacybericht met betrekking tot uw organisatie is beschikbaar in het Berichtencentrum. De inhoud van dit bericht is toegankelijk in het Berichtencentrum door een globale beheerder of iemand die is aangewezen als privacylezer van het berichtencentrum.

Meld u aan bij het Beheercentrum om de details van dit bericht te bekijken in het M365-berichtencentrum.
September skilling snacks: Bite-sized learning for IT pros
Category:Windows
Nummer:MC678231
Status:stayInformed
Bekijk wat er nieuw is in onze speciale leerserie over alles wat met Windows te maken heeft. Deze openbare middelen zijn verpakt op een manier die gemakkelijk te consumeren is in minder dan twee uur per stuk. Deze professionele ontwikkelingsmogelijkheid is bedoeld als opfris- of mentormateriaal voor alle IT-vaardigheidsniveaus. Lees deze maand meer over groepsbeleidsmigratie en afdrukken in de cloud met Universal Print. Wanneer zal dit gebeuren: Deze serie is al beschikbaar. 
 
 
In september zijn er twee vaardigheidssnacks toegevoegd aan de bibliotheek van 25 leertrajecten. Om de week verschijnen er nieuwe onderwerpen. 
 
Wat u moet doen om u voor te bereiden: Bookmark de seriebibliotheek
om bij te praten over de onderwerpen die voor u het meest interessant zijn en op een tijdstip dat u het beste uitkomt: Windows Skilling Snacks: 
 
Aanvullende informatie: Profiteer van de volgende vaardigheidssnacks die in de maand september zijn gepubliceerd of bijgewerkt: Skilling snack: 
  • Migratie 
  • van groepsbeleid<a href=”https://techcommunity.microsoft.com/t5/windows-it-pro-blog/skilling-snack-cloud-based-printing-with-universal-print/ba-p/3932155″ rel=”noopener noreferrer” target=”_blank”>Skilling snack: Cloud-based printing with Universal Print 
  • “>Windows skilling snacks: hapklaar leren voor IT-professionals – de volledige bibliotheek met onderwerpen 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top