Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 21-10-2023

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

21-October-2023 Onderstaand vindt je een verzameling van nieuws dat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

Office 365 Roadmap Updated: 2023-10-20

Office 365 Roadmap Updated: 2023-10-20

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

(Updated) Microsoft Lists User Experience Update
Category:SharePoint Online
Nummer:MC600726
Status:stayInformed

Update 20 oktober 2023: Heel erg bedankt voor de feedback over de uitrol van deze functie. We hebben naar uw feedback geluisterd en brengen als volgt wijzigingen aan in de functie:

Lijsten
 1. met de nieuwe ervaring blijven geopend in de app Lijsten wanneer ze worden geopend vanuit de startpagina van Lijsten, een koppeling voor delen of een directe koppeling.
 2. Elke lijstnavigatie in een SharePoint-context valt nu terug op de oude ervaring en krijgt niet de functie-updates zoals beschreven in dit blogbericht. We werken aan een toekomstige uitrol die ondersteuning biedt voor deze lijsten, in lijn met de feedback die we tot nu toe van klanten hebben gekregen.
 3. Het uitrolschema is hieronder bijgewerkt om de bovenstaande wijzigingen weer te geven. Dank u voor uw geduld.

Deze update verbetert de algehele prestaties van Microsoft-lijsten en introduceert nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om beoordelingen aan elke lijst toe te voegen, afbeeldingen rechtstreeks in een lijst te slepen en/of te plakken, in realtime te zien wie met u samenwerkt, van weergave te wisselen door op tabbladen te klikken, datum-/tijdwaarden te bekijken in de gewenste datuminstellingen en tijdzone, en meer.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 124867

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Gerichte release: uitrol voltooid voor lijsten die zijn geopend vanuit de startpagina van lijsten, een koppeling voor delen of een directe koppeling. De implementatie is gestopt voor lijsten die zijn geopend op SharePoint-sites.

Standaardrelease: uitrol voltooid voor lijsten die zijn geopend vanuit de startpagina van Lijsten, een koppeling voor delen of een directe koppeling. De uitrol is gestopt voor lijsten die zijn geopend op SharePoint-sites.

Opmerking: Sommige gebruikers zien deze functie mogelijk eerder dan anderen in uw organisatie.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Gebruikers in getroffen tenants zien functie-updates voor lijsten zoals beschreven in dit blogbericht. Deze verbeteringen bereiken alle lijsten, behalve de lijsten die zijn geconfigureerd met de volgende functies:

 • SharePoint Framework-extensies
 • PowerApps-formulieren
 • Goedkeuringen
 • De afspeellijstsjabloon

Lijsten die deze functies gebruiken, ontvangen niet de nieuwe gebruikerservaring met de implementatie van deze functie. Toekomstige implementaties bieden ondersteuning voor lijsten die deze functies gebruiken.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

U hoeft niets te doen om u voor te bereiden op deze verandering.

(Updated) Microsoft Purview Information Protection: Tracking and Revocation in Compliance Portal
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC668524
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 20 oktober 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Gebruikers hebben toegang tot de Microsoft Purview-nalevingsportal om te controleren wie heeft geprobeerd toegang te krijgen tot hun gevoeligheidslabels en gecodeerde lokale Office-bestanden en om de toegang in te trekken wanneer dat nodig is. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 152126

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview: We beginnen eind augustus 2023 met de uitrol.

Standaardrelease: We beginnen eind oktober 2023 (eerder begin november) met de uitrol en verwachten eind november 2023 (voorheen half november) te voltooien. 

 

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

De functie Microsoft Purview Information Protection Tracking and Revocation is standaard ingeschakeld. Als u de functie wilt uitschakelen, gebruikt u de opdracht Disable-AipServiceDocumentTrackingFeature. 

(Updated) Exchange Transport Rules (ETRs) stopping support for DLP scenarios
Category:Exchange Online
Nummer:MC670895
Status:planForChange

Bijgewerkt op 20 oktober 2023: We hebben dit bericht bijgewerkt als herinnering aan deze aanstaande wijziging. Controleer en onderneem actie als dat van toepassing is voor uw organisatie.

Vorig jaar is de DLP-ervaring (Data Loss Prevention) van Exchange Online buiten gebruik gesteld van het klassieke Exchange-beheercentrum (EAC) (MC278896, augustus ’21 &MC400953, juli ’22). We raden klanten aan Microsoft Purview Unified DLP te gebruiken, waarmee DLP-beveiliging wordt uitgebreid naar SharePoint Online, OneDrive voor Bedrijven, Teams-chats, apparaten en meer. De Microsoft Purview-nalevingsportal biedt toegang tot geavanceerde classificatiemogelijkheden zoals EDM, ML, enz., Samen met uitgebreide waarschuwingen, functies voor incidentbeheer en meer.

We laten u nu weten dat we de ondersteuning voor Exchange Online DLP in e-mailstroomregels verwijderen.

[Wanneer dit zal gebeuren

:]

medio november 2023

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Vanaf half november wordt de mogelijkheid om de volgende Exchange DLP-gerelateerde acties en voorwaarden/uitzonderingen (predicaten) te gebruiken, verwijderd uit de e-mailstroomregels:

 • Acties: NotifySender
 • Voorwaarden/predicaten: MessageContainsDataClassifications (bericht bevat gevoelige informatie), ExceptIfMessageContainsDataClassifications, HasSenderOverride (afzender heeft de beleidstip overschreven), ExceptIfHasSenderOverride

U kunt geen nieuwe e-mailstroomregels meer maken met deze acties/predicaten en bestaande regels die deze gebruiken, worden niet langer geëvalueerd of uitgevoerd. Als u al bent gemigreerd naar Unified DLP, raden we u aan alle betreffende e-mailstroomregels te verwijderen. Migreer anders alle bestaande, getroffen e-mailstroomregels en verwijder deze vóór half november.

Wanneer de implementatie uw tenant bereikt, ziet u aanvullende eigenschappen van e-mailstroomregels in de EAC en in Exchange Online PowerShell om u te laten zien welke regels niet langer worden ondersteund (Configuratieondersteuning en Niet-ondersteunde reden).

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Gebruik de cmdlet Get-TransportRule om te zien of uw organisatie bestaande e-mailstroomregels heeft die deze DLP-acties of -predicaten gebruiken. Als u al bent gemigreerd naar Unified DLP, controleert u of alle e-mailstroomregels die gebruikmaken van de Exchange DLP-voorwaarden/-predicaten zijn verwijderd uit de EAC of Exchange Online PowerShell. Als u niet naar Unified DLP bent gemigreerd, migreert u vóór half november en verwijdert u vervolgens de Exchange DLP-e-mailstroomregels.

Zie Een beleid ter voorkoming van gegevensverlies maken en implementeren voor meer informatie over het maken van regels in DLP.

(Updated) Microsoft Defender for Office 365 Tenant Allow Block List limits
Category:Exchange Online Microsoft 365 Defender
Nummer:MC678057
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 20 oktober 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Binnenkort kunnen klanten met Microsoft Defender voor Office 365-abonnement 2 10.000 blokvermeldingen en 5.000 toegestane vermeldingen (via beheerdersinzendingen) maken in de lijst met toegestane blokkeringen van tenants voor elke categorie (domeinen en adressen, bestanden en URL’s). Klanten met Microsoft Defender voor Office 365-abonnement 1 kunnen voor elke categorie 1.000 blokvermeldingen en 1.000 toegestane vermeldingen (via beheerdersinzendingen) maken in de lijst met toegestane blokkeringen van tenants. Klanten met Exchange Online Protection blijven voor elke categorie op 500 blokvermeldingen en 500 toegestane vermeldingen (via beheerdersinzendingen) in de lijst met toegestane blokkeringen van tenants. De limiet voor vervalste afzenders blijft 1.024 totale vermeldingen (blokvermeldingen en toegestane vermeldingen gecombineerd) voor alle serviceplannen.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 98185

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Deze wijziging wordt eind oktober 2023

(voorheen begin oktober) uitgerold en moet eind december 2023 (voorheen eind november) zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Het heeft geen invloed op uw bestaande Tenant Allow Block List items.

Als u al hogere limieten heeft, blijft u onaangetast door deze wijziging.

Als u een combinatie van licenties hebt, beschouwen we het hoogste serviceplan als het serviceplan voor de hele tenant en wijzen we limieten voor de lijst met toegestane blokkeringen van tenants toe.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er zijn geen wijzigingen vereist. Uw bestaande Tenant Allow Block List-vermeldingen worden niet beïnvloed. Zodra deze wijziging is aangebracht, kunt u mogelijk meer toegestane vermeldingen maken en vermeldingen blokkeren op basis van uw serviceplan.

(Updated) Microsoft Purview: Audit Search Graph API (Preview)
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC679735
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 20 oktober 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Microsoft Graph biedt een uniform API-eindpunt voor toegang tot gegevens van meerdere Microsoft-cloudservices in één reactie. Deze functie biedt een nieuwe API voor controlelogboekquery’s waarmee onze klanten toepassingen kunnen maken om programmatisch query’s uit te voeren en de logboeken van hun organisatie voor controleactiviteiten op te halen. 

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 117587

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview: De uitrol begint eind november 2023 (voorheen half oktober) en zal naar verwachting medio december 2023 (voorheen eind oktober) zijn voltooid.

Standaard: De uitrol begint medio januari 2024 en zal naar verwachting eind januari 2024 zijn voltooid.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Beheerders in uw organisatie die toegang hebben om het controlelogboek te doorzoeken, hebben programmatisch toegang tot de controlelogboeken via de nieuwe API voor querygrafieken voor controlelogboeken.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Voor toegang tot de nieuwe Audit Log Query Graph API moet u uw toepassing registreren bij Microsoft Graph en de relevante Graph-machtigingen toevoegen.

Microsoft Purview Audit stelt klanten in staat om cloudloggegevens die in hun hele onderneming zijn gegenereerd, centraal te visualiseren, waardoor ze effectief kunnen reageren op beveiligingsgebeurtenissen, forensisch onderzoek, interne onderzoeken en nalevingsverplichtingen. Duizenden gebruikers- en beheerbewerkingen die worden uitgevoerd in tientallen Microsoft 365-services en -oplossingen, worden vastgelegd, vastgelegd en bewaard in de uniforme Microsoft Purview-auditlogboeken van klanten. 

Meer informatie:

Data Loss Prevention for endpoints- Microsoft DLP support for endpoints running Windows on ARM (ARM64)
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC682557
Status:stayInformed

Met deze mogelijkheid kunnen klanten het beleid en de acties van Microsoft Data Loss Prevention (DLP) uitbreiden naar eindpunten met Windows op ARM (ARM64), waarmee ze gevoelige gegevens in bestanden die deel uitmaken van hun digitale ecosysteem kunnen detecteren en beschermen.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 164897

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview: Dit wordt momenteel uitgerold en zal naar verwachting eind oktober 2023 worden voltooid. 

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Klanten kunnen nu het beleid en de acties van Microsoft Endpoint Data Loss Prevention (DLP) uitbreiden naar eindpunten met Windows op ARM (ARM64), waarmee ze gevoelige gegevens in bestanden die deel uitmaken van hun digitale ecosysteem kunnen detecteren en beschermen. Hierdoor kunnen beheerders beleidsbesturingselementen introduceren voor scenario’s zoals kopiëren naar een USB, of kopiëren naar klembord, kladblok, afdrukken, uploaden naar de cloud en meer terwijl ze een Windows-eindpunt gebruiken dat wordt aangedreven door een ARM-chipset. Als onderdeel van de definitie van DLP-beleid kunnen beheerders gebruikmaken van de huidige beleidsvoorwaarden en acties die al beschikbaar zijn voor gebruik. Er is geen extra instelling vereist.

Klanten moeten ervoor zorgen dat hun ARM64-eindpunten zijn onboarded voor Microsoft Purview DLP met behulp van een van onze ondersteunde onboardingmethoden.

Apparaten die op ARM64 draaien: Microsoft Surface Pro 9 5G, Microsoft Surface Pro X, Volterra

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Ga aan de slag met preventie van gegevensverlies in de Microsoft Purview-nalevingsportal.

Meer informatie: Windows-apparaten onboarden in Microsoft 365-overzicht | Microsoft Meer informatie

Microsoft Purview Discovery service plan
Category:Microsoft 365 suite
Nummer:MC682559
Status:planForChange

Uw Office 365-abonnement wordt bijgewerkt met een nieuw serviceplan: de Purview Discovery-service. Dit serviceplan biedt toegang tot gratis versies van bepaalde Microsoft Purview-toepassingen.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaardrelease: We beginnen half november met de uitrol en verwachten medio december 2023 te zijn voltooid. Het uitrolplan van andere platforms zal in de toekomst via het berichtencentrum worden gecommuniceerd.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]Zodra het nieuwe serviceplan is geïmplementeerd in uw organisatie, wordt uw organisatie ingeschakeld voor toegang tot deze aanvullende Microsoft Purview-toepassingen. Lees hier meer over deze toepassingen: Aanvullende Microsoft Purview-toepassingen[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Er is geen actie vereist.    


Microsoft Syntex features limited time license
Category:Microsoft Syntex
Nummer:MC682562
Status:stayInformed

Nieuwe Microsoft Syntex-functies (hieronder vermeld) zijn gedurende een beperkte tijd beschikbaar als preview voor klanten die een Azure-abonnement hebben gekoppeld aan Microsoft Syntex-facturering en gebruikmaken van een of meer Syntex-mogelijkheden voor betalen per gebruik.

De onderstaande functies worden in de preview niet in rekening gebracht op basis van betalen per gebruik.

De lijst met functies bevat:

  Universele annotatie
 • voor inhoudsquery’s
 • Contractversneller
 • Crediteurenversneller
 • Taxonomiefuncties (inclusief importeren met SKOS, SKOS-opmaakverwijzing, inhoudstype naar hub pushen en termenarchiefrapporten)
 • PDF pagina’s samenvoegen/extraheren
 • Regels voor inhoudsverwerking: verplaats of kopieer een bestand, stel een inhoudstype in op basis van de bestandsnaam.

Meer informatie over deze functies vindt u hier: Licensing for Microsoft Syntex: Feature Limited Preview.

Om alle voorwaarden die van toepassing zijn te bekijken, raadpleegt u dit document: Microsoft Syntex beschikt over een tijdelijke licentie.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De functies zullen eind oktober 2023 beschikbaar zijn. 

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Deze functies zijn beschikbaar voor klanten die een Azure-abonnement hebben dat is gekoppeld aan Microsoft Syntex-facturering en die gebruikmaken van een of meer Syntex-mogelijkheden voor betalen per gebruik.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Raadpleeg dit document om te bekijken hoe u Betalen naar gebruik voor Syntex kunt inschakelen in uw tenant: Microsoft Syntex configureren voor facturering per gebruik.

Viva Goals – Enhanced Planner integration
Category:Planner Microsoft Viva
Nummer:MC682564
Status:stayInformed

Met de verbeterde Viva Goals-integratie met Microsoft Planner kunnen gebruikers nu hun taken filteren op buckets en labels en rechtstreeks integreren met specifieke taken, waardoor portfoliobeheer eenvoudiger en aanpasbaarheid mogelijk is voor de manier waarop uw organisatie de planning structureert.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 164739

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Standaardrelease: We beginnen eind oktober 2023 met de uitrol en verwachten begin november 2023 te zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

De gebruikers kunnen nu geavanceerde filtering gebruiken met behulp van buckets en labels voor taken en rechtstreeks integreren met specifieke taken met opties om de voortgang bij te houden met behulp van checklistitems.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

U kunt overwegen uw training en documentatie waar nodig bij te werken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top