Microsoft Roadmap, messagecenter en blogs updates van 25-08-2023

het nieuws van Microsoft message center roadmap en blogs - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

25-August-2023 Onderstaand vindt je een verzammeling van nieuws wat gisteren is gepubliseerd. Dit nieuws bestaat uit de Roadmap van Microsoft wanneer deze geupdate is zal deze hieronder staan met items. Daarna komt er een stukje met het messagecenter als daar iets nieuws inzit word dit automatisch meegenomen. En er zit een stukje in van Blogs die ik zelf volg en graag met je deel. Mis ik iets in de blogs wat wel een rss feed heeft laat het me dan weten.

Deze hele post is geautomatiseerd via Microsoft Flow.
Veel lees plezier!

De blogs van deze dag zijn

Exchange 2019 Edge Transport Servervan @practical365
{How to} enable Power BI Service to generate report to visualize data in a view on Model Driven Appvan @UK365GUY
Send Emails Using Different Lead Recipient Fields In Journeysvan @MeganVWalker
Bing Chat Enterprise – your AI buddy in the Edge of the metaversevan @vesanopanen
Open Book Microsoft Certification Exams | Interview with Microsoft’s Liberty Munsonvan @vladcatrinescu
🎙️ #04 GROEN – Hendrika Willemsevan @Femkedebruin
Unleash Your Creativity: How to Create Colorful Folders in SharePoint and OneDrivevan @joao12ferreira
Aligning to Microsoft Sales Metricsvan @buckleyplanet
Creating a wildcard cert on Windows using LetsEncryptvan @mniehaus
Windows Autopilot testing with VMsvan @mniehaus
Zo kan je taakbeheerprocesupdates pauzeren in Windows 11 via de CTRL-toetsvan @m365tips
Naming convention for Managed Properties in SharePoint Onlinevan @gregoryzelfond
EntraExporter Tool Exports Details of an Entra ID Tenantvan @12Knocksinna
Celebrating 200 episodes of the Ctrl+Alt+Azure podcastvan @zimmergren
{How to} Visualize your data quickly from Power Apps and Dynamics 365 Appsvan @UK365GUY
Dit zijn de top 5 belangrijkste VPN Softwarepakketten voor Windows 11 in 2023van @m365tips

Office 365 Roadmap Updated: 2023-08-25

Additions : 8
Updates : 9

More Details At: www.roadmapwatch.com


New FeaturesCurrent Status
Microsoft Viva: Viva Insights flexible data modelIn Development
Microsoft Purview compliance portal: Purview Information Protection Tracking and Revocation – End-User Tracking and RevocationIn Development
Microsoft Viva: Answers in Viva – AI Topic suggestions in publisherIn Development
Whiteboard: Expanded reaction setIn Development
Whiteboard: Auto-follow when follow session initiatedIn Development
Microsoft Purview compliance portal: eDiscovery – Data Sources usability enhancementsIn Development
Microsoft Viva: Viva Goals – Simplified Goal CreationIn Development
Microsoft Syntex: pay-as-you-go for structured modelsIn Development
 
Updated FeaturesCurrent StatusUpdate Type
SharePoint: Clipchamp for workIn DevelopmentStatus
Microsoft Teams: Deploy Teams at Scale for frontline with dynamic teams.Rolling OutStatus
Microsoft Teams: Allow participants to join public webinars with three concurrent devicesRolling OutStatus
Microsoft Purview compliance portal: AIP client and scanner data surfaced in Content explorerCancelledStatus, Description
Microsoft Teams: Honor Tenant admin control settings for Microsoft Bookings SMS functionality in the Bookings app in TeamsLaunchedStatus
SharePoint: Microsoft Lists – Mobile App (Android) for GCC/GCCH/DoDCancelledStatus, Description
Microsoft Purview compliance portal: Insider Risk Management – Integration with Communication ComplianceIn DevelopmentDescription
Microsoft Teams: Support for Tabs for anonymous users in meetingsLaunchedStatus
SharePoint: Microsoft Lists – Mobile app support for Android tablet devicesLaunchedStatus

Items uit het MessageCenter van Microsoft 365

(Updated) Stream live events replacement service
Category:Microsoft Stream
Nummer:MC513601
Status:planForChange
Bijgewerkt op 24 augustus 2023

: Om ervoor te zorgen dat organisaties de tijd hebben om de nodige wijzigingen aan te brengen, werken we de timing van deze wijziging bij van 15 september 2023 tot 30 januari 2024.

Dit is een belangrijk bericht voor klanten die Stream (Classic) of Yammer gebruiken om Stream-livegebeurtenissen te maken en te hosten. Microsoft beëindigt de Stream live events-service op 30 januari 2024. Microsoft Teams-live-evenementen, met ondersteuning voor codering, worden uw nieuwe platform om live-evenementen te hosten en uit te voeren.

Sinds enkele jaren biedt Microsoft twee locaties voor het hosten van live-evenementen – Stream en Teams. Hoewel u met beide services livegebeurtenissen kunt maken, had elk een iets andere set mogelijkheden en beperkingen. Ons doel is om u te voorzien van een enkele, eenvoudige, robuuste oplossing voor het hosten van live evenementen.

Teams live events met encoder support is de vervangende service voor Stream live events. Teams live events is nu de algemene beschikbaarheid van encoder-ondersteuning aan het uitrollen (zie Roadmap ID 84960), waarmee je live evenementen kunt maken, hosten en produceren met dezelfde functionaliteit die je krijgt met Stream. Teams live evenementen ondersteunen 10.000 gelijktijdige evenementdeelnemers en Real-Time Messaging Protocol input (RTMP-In). Met RTMP-in kunt u zeer gepolijste gebeurtenissen maken met gecombineerde livestreams, schermoverlays, gegevens op het scherm en meer. Gebruikers krijgen ook twee andere voordelen van het gebruik van Teams-livegebeurtenissen: de optie om openbare anonieme deelnemers toe te staan live-evenementen van Teams-encoder bij te wonen. 

  1. Transcriptie (alleen RTMP-transcript) en opname zijn beschikbaar voor zowel openbare als in-tenant encodergebeurtenissen. Met in-tenant encodergebeurtenissen kan de organisator de video-opname bewerken en uploaden naar SharePoint, zodat deelnemers die de gebeurtenis hebben gemist, deze kunnen bekijken.

Als u Yammer

gebruikt om livegebeurtenissen te maken en te hosten, kunt u livegebeurtenissen streamen in Yammer tot 15 september 2023 blijven gebruiken. Bovendien kun je binnenkort Teams binnen Yammer selecteren om je evenement uit te voeren. [Wanneer dit zal gebeuren:] Live-evenementen van Teams met ondersteuning voor codering zijn op 1 februari 2023 begonnen met de uitrol van de algemene beschikbaarheid en we verwachten dat de uitrol op 15 februari 2023 zal zijn voltooid. 


  • De streamservice voor live-evenementen wordt op 30 januari 2024 buiten gebruik gesteld.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]  

We raden u aan de livegebeurtenissen van Teams te gaan gebruiken om livegebeurtenissen te plannen en te hosten. Als uw organisatie livestreamgebeurtenissen heeft gepland na 30 januari 2024, moet u deze evenementen opnieuw plannen. 

Alle Stream-livegebeurtenissen die na 30 januari 2024 zijn gepland, worden automatisch verwijderd. 

Zie de onderstaande links voor meer informatie:

(Updated) Visio Organizational Trial offering
Category:Microsoft 365 apps
Nummer:MC542827
Status:planForChange

Bijgewerkt op 24 augustus 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Vanaf mei verbeteren we ons proefaanbod voor Visio (MC306669, december 2021) door gebruikers toe te staan zich aan te melden voor een proeflicentie of een betaalde licentie aan te vragen met hun AAD-account. Deze update geeft beheerders overzicht en controle over selfservice-proefversies en licentieaanvragen. Gebruikers hoeven ook geen betalingsgegevens meer in te voeren bij het starten van een Visio-proefversie.

Voorheen moesten voor selfservice-proefversies een gebruiker betalingsgegevens invoeren, waardoor beheerders aanvullende stappen moesten nemen om facturering en licenties te beheren. Met deze nieuwe verbetering kunnen gebruikers een proefversie starten zonder betalingsinformatie of een aanvraag voor een licentie rechtstreeks in het product indienen. Zodra een verzoek door een gebruiker is ingediend, zien beheerders een melding op de startpagina van het Microsoft 365-beheercentrum.

Als u de pagina met licentieaanvragen in het beheercentrum wilt openen, gaat u naar de pagina Facturering > en selecteert u vervolgens het tabblad Aanvragen. Meerdere aanvragen kunnen tegelijk worden goedgekeurd/afgewezen.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Deze mogelijkheden worden uitgerold vanaf eind juli 2023 (voorheen half juli) en zullen naar verwachting medio oktober 2023 (voorheen half augustus 2023) worden voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Selfservice-proeflicenties maken deel uit van de tenant van uw Microsoft-organisatie en u behoudt de mogelijkheid om licentieaanvragen goed te keuren of te weigeren. Op het gebruik van proefversies zijn de Microsoft-productvoorwaarden van toepassing, net als andere Microsoft-services, en de volumelicentieovereenkomst van uw organisatie. U kunt proeflicenties op elk gewenst moment annuleren. U bepaalt ook volledig of proefversies worden omgezet in betaalde abonnementen. 

Als een gebruiker geen upgrade naar een betaald abonnement uitvoert, verliest deze de toegang tot premium-mogelijkheden, waarbij alleen toegang wordt behouden tot functies die zijn opgenomen in Visio in Microsoft 365.  

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Globale of factureringsbeheerders kunnen hetzelfde gebruiken <a href=”https://learn.microsoft.com/en-us/microsoft-365/commerce/subscriptions/allowselfservicepurchase-powershell?view=o365-worldwide” target=”_blank”>selfservice-aankoopbesturingselementen om selfservice-proefversies uit te schakelen terwijl u gebruik maakt van abonnementsbeheermogelijkheden om proeflicenties te overzien en te beheren op de pagina Uw producten in het gedeelte Facturering van het Microsoft 365-beheercentrum.

Bekijk onze bijgewerkte selfservice-aankoop- en proefdocumentatie hier. We hebben belangrijke informatie toegevoegd over de manier waarop proefversies werken, de gegevens die worden verzameld en de voorwaarden die van toepassing zijn.

Meer informatie over het beheren van selfservice-proefversies, inclusief hoe u zich kunt afmelden, hier. Ga voor meer informatie over het gebruik van Visio naar onze gedetailleerde leerinformatie resources.

Gebruikers kunnen aan de slag met de proefversie hier.

(Updated) Microsoft Teams: Attach Cloud Files in Chat and Channel from Teams Mobile
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC579610
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 24 augustus 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

We introduceren de mogelijkheid om bestanden vanuit OneDrive te uploaden vanuit Teams Mobiele chat en kanaal voor iOS en Android. Bovendien kunnen gebruikers recente bestanden bekijken en de meest gebruikte bestanden vooraf bijvoegen vanuit het gedeelte Recent.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID’s 98321 en 98327

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen eind juni 2023 met de uitrol en verwachten dat de uitrol begin september 2023 (voorheen half augustus) is voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Om bestanden te uploaden, klikt u op het pictogram ‘+’ in een chat- of kanaalbericht tijdens het opstellen en klikt u vervolgens op het paperclippictogram.

RW15BP8?ver=1a13 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist RW15JEL?ver=4511 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

RW15BP9?ver=3bb3 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist                RW15uaY?ver=8295 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Er is op dit moment geen actie van u vereist. Mogelijk wilt u uw gebruikers op de hoogte stellen van deze update.

(Updated) Admin Policy for Collaborative Annotations
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC579612
Status:stayInformed

Bijgewerkt op 24 augustus 2023: We hebben de onderstaande tijdlijn voor de uitrol bijgewerkt. Dank u voor uw geduld.

Met privacy- en beveiligingsbeperkingen hebben we een IT-beheerbeleid op gebruikersniveau geïmplementeerd waarmee beheerders kunnen kiezen of sommige of alle gebruikers in het bedrijf collaborative annotations kunnen gebruiken. Momenteel is er een manier om annotaties aan of uit te zetten via cmdlet Set-SPOTenant-IsWBFluidEnabled, dit heeft ook invloed op Whiteboard.

Deze wijziging is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID: 92502

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen met de uitrol begin december 2023 (voorheen

half augustus) en verwachten de uitrol eind december 2023 (voorheen eind augustus) te voltooien.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

IT-beheerders kunnen collaboratieve annotaties in- of uitschakelen vanuit het Teams-beheercentrum in Vergaderingen – > vergaderingsbeleid.

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Er is niets dat je hoeft te doen om je voor te bereiden.

(Updated) SharePoint: User experience and Image Coherence in SharePoint Online (SPO)
Category:SharePoint Online
Nummer:MC653734
Status:planForChange

Bijgewerkt op 24 augustus 2023: We hebben de onderstaande inhoud bijgewerkt om weer te geven zoals bedoeld. Onze excuses voor het ongemak.

We werken momenteel aan het verbeteren van de gebruikerservaring door een coherente profielfoto-ervaring te bieden in Microsoft 365. Dit is vooral van invloed op gebruikers van SharePoint online (SPO) die geen uitwisselingslicentie hebben of Delve gebruiken voor het uploaden van afbeeldingen. Dit kan ook van invloed zijn op een klein aantal SPO-beheerders die de afbeelding van het gebruikersprofiel namens de eindgebruikers uploaden.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We beginnen met het uitrollen van deze wijziging medio september 2023 (voorheen half augustus) en verwachten eind maart 2024 te zijn voltooid.

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Momenteel is het voor gebruikers die geen Exchange-licentie hebben en meerdere verschillende afbeeldingen hebben geüpload in verschillende apps in Microsoft 365, waarschijnlijk dat SPO afbeeldingen weergeeft die lokaal in SPO zijn geüpload en die verschillen van gebruikersprofielafbeeldingen in andere Microsoft 365-apps.

Om ervoor te zorgen dat dezelfde afbeelding beschikbaar is voor alle Microsoft 365-ervaringen, zal SPO in de toekomst afbeeldingen weergeven die afkomstig zijn van het MS Graph-eindpunt van Microsoft People System (MPS). Dit houdt in dat de afbeelding die via andere apps in Microsoft 365 is geüpload, voorrang krijgt en wordt weergegeven in SPO in plaats van de lokaal beschikbare afbeelding in SharePoint. Er is op dit moment geen actie vereist van gebruikers.

Voor gebruikers met Exchange-licenties is er geen functionele wijziging.

Om profielcoherentie te garanderen, schakelen we lokale uploads van SPO naar mysite-host uit en schakelen we in plaats daarvan gecentraliseerde uploads naar Microsoft People System (MPS) in.

[Wat u kunt doen om u voor te bereiden:]

Voor alle hierboven genoemde gebruikers: de profielafbeelding wordt niet langer bewerkt/geüpload via de SPO-ervaring “Profielgebruikersinterface bewerken” of via de gebruikersinterface van “Person Immersive”. In plaats daarvan zouden al deze gebruikers worden gevraagd om het besturingselement “Universal Me” te gebruiken dat beschikbaar is in de rechterbovenhoek van de SharePoint-startpagina voor het uploaden van afbeeldingen. Als alternatief kunnen ze ook Delve gebruiken om profielafbeeldingen te uploaden.

Voor SPO-beheerders: Beheerders die de afbeelding van het gebruikersprofiel namens de eindgebruikers uploaden, kunnen geen afbeeldingen meer uploaden via het SPO-beheercentrum. In plaats daarvan worden alle SPO-beheerders gevraagd om gebruikersprofielafbeeldingen te uploaden via MAC Admin Center of AAD admin center.

We bieden een vroege heads-up om ervoor te zorgen dat onze klanten voldoende tijd hebben om zich aan te passen aan aankomende wijzigingen, omdat we geen verlenging voor deze wijziging kunnen verlenen.

Improving the pipeline of Identity-related tables in Microsoft 365 Defender Advanced hunting
Category:Microsoft 365 Defender
Nummer:MC670027
Status:stayInformed

We verbeteren de pijplijn van identiteitsgerelateerde tabellen in Microsoft 365 Defender Advanced hunting. Deze wijziging is ontworpen om de latenties voor identiteitsgerelateerde gegevens te verbeteren, waardoor de vertragingstijden tot een minimum worden beperkt.

[Wanneer dit zal gebeuren:]

We zullen deze wijziging op 27 augustus 2023 uitrollen.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Als onderdeel van de wijziging is ook de manier gewijzigd waarop we de kolom ReportId genereren voor de volgende identiteitstabellen: 

    IdentityLogonEvents
  • IdentityQueryEvents IdentityDirectoryEvents 
  •  
  •  

Na 27 augustus 2023 vertonen Defender for Identity-gebeurtenissen die eerder werden gestreamd vanuit Geavanceerde jacht een mismatch in de ReportId-waarde. Er mogen geen andere merkbare veranderingen zijn. [Wat u moet doen om u voor te bereiden:]Er is geen actie nodig om u op deze verandering voor te bereiden. 

U kunt uw gebruikers op de hoogte stellen van deze wijziging en indien nodig relevante documentatie bijwerken.

Workflows replacing Connectors within Microsoft Teams channels menu
Category:Microsoft Teams
Nummer:MC670029
Status:stayInformed

Microsoft Teams brengt workflows aangedreven door Power Automate naar het overloopmenu voor kanalen en vervangt de optie Connectors in het menu.

Om ervoor te zorgen dat Microsoft Teams onze gebruikers de beste workflowervaring biedt, maken we het eenvoudiger om workflows voor kanalen te configureren. Vanuit de lijst met kanalen kunnen gebruikers naar het overloopmenu voor een specifiek kanaal gaan (…) en “Workflows” selecteren. Hier zien ze een lijst met workflowsjablonen die specifiek zijn voor kanalen binnen Teams. Gebruikers kunnen deze sjablonen vervolgens configureren naar hun behoeften en implementeren in het kanaal. Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 131293[Wanneer dit zal gebeuren:]Gerichte release: we beginnen eind augustus met de uitrol en verwachten medio september te worden voltooid. 

Standaard release: We beginnen half september met de uitrol en verwachten eind september klaar te zijn.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Vanwege hun inherente flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging vervangen workflows van Power Automate connectors in het overloopmenu. Connectors worden verplaatst naar de pagina kanaalinstellingen (“Kanaal beheren” in het overloopmenu) waar gebruikers hun bestaande connectoren nog steeds kunnen zien en beheren. Als de Power Automate-app is uitgeschakeld in het Teams-beheercentrum, zien gebruikers deze optie niet in het overloopmenu. 

[Wat je moet doen om je voor te bereiden:]

Overweeg uw gebruikers bewust te maken van deze wijziging als uw tenant afhankelijk is van connectoren, zodat ze weten waar ze het nieuwe toegangspunt kunnen vinden. 

Inking Support Coming to the New Outlook
Category:Microsoft 365 for the web Microsoft 365 apps
Nummer:MC670030
Status:stayInformed

Voeg op een apparaat met aanraakfunctionaliteit een canvas toe aan uw bericht en teken met uw vinger, een digitale pen of een muis in Outlook. Kies uit verschillende penstijlen en bewerk uw tekening om uzelf vrij uit te drukken.

Dit bericht is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID 151810

[Wanneer dit zal gebeuren:]

De uitrol begint begin september 2023 en zal naar verwachting eind september 2023 voltooid zijn.

[Hoe dit uw organisatie zal beïnvloeden:]

Gebruikers kunnen een bericht tekenen of opstellen met digitale inkt. Op een apparaat met aanraakfunctionaliteit zien gebruikers het tabblad Tekenen. Eenmaal geselecteerd, kunt u kiezen uit meerdere opties van dikte van de pen, kleur van de inkt en type pen (markeerstift, potlood, pen).

RW19ZsS?ver=a16d - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist“> RW19X5F?ver=5c39 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist    

RW19X5E?ver=3760 - KbWorks - SharePoint & Teams Specialist

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Er is niets dat je hoeft te doen om je voor te bereiden. Mogelijk wilt u uw gebruikers op de hoogte stellen van deze update.

Microsoft Forms – Google Forms to Microsoft Forms Migration via Microsoft 365 Admin Center (MMP)
Category:Microsoft Forms
Nummer:MC670032
Status:planForChange

Google Forms-migratie naar Microsoft Forms via het Microsoft 365-beheercentrum wordt ondersteund, als aanvulling op de bestaande migratiemogelijkheden voor documenten, spreadsheets en presentaties. De tenantbeheerder volgt vanaf vandaag hetzelfde proces voor G Suite-migratie in het beheercentrum, terwijl de migratie van formulierbestanden wordt ondersteund. Er wordt geen ui-wijziging doorgevoerd in het beheercentrum, terwijl formuliergegevenspunten worden opgenomen tijdens de scan vóór de migratie en het rapport na de migratie. 

Deze wijziging is gekoppeld aan Microsoft 365 Roadmap ID: 140110

[Wanneer dit zal gebeuren:]

Preview: We beginnen eind augustus met de uitrol en verwachten medio september 2023 te zijn voltooid.

Gerichte release: We beginnen eind september met de uitrol en verwachten eind oktober 2023 te zijn voltooid.

Standaardrelease: We beginnen eind oktober met de uitrol en verwachten medio november 2023 te zijn voltooid.

 

[Hoe dit van invloed is op uw organisatie:]

Tenants die migreren vanuit de Google-service, kunnen nu bestaande formulieren en reacties (indien aanwezig) in één keer migreren naar Microsoft Forms. Voor gebruikers hoeven ze de formulieren niet helemaal opnieuw handmatig te maken, wat enorme inspanningen en tijd bespaart.

[Wat u moet doen om u voor te bereiden:]

Geen voorbereiding nodig. De tenantbeheerder volgt dezelfde gebruikersinterface (zoals voor documenten/spreadsheets/presentaties) voor de G Suite-migratie en formulieren worden opgenomen in de migratie.

Opmerking: eindgebruikers binnen de organisatie moeten na de migratie naar forms.office.com gaan om toegang te krijgen tot alle gemigreerde formulieren.

Raadpleeg de documentatie voor meer informatie: G Suite migreren naar Microsoft 365 met Migratiebeheer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top